portrait of man sitting in the bed spraying drops in his nose

 SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Izaziva li sprej za nos ovisnost?

Dekongestivni sprejevi smiju se koristiti kratko vrijeme

Imam problema sa sinusima i nos mi je stalno začepljen. Imam 29 godina, vozač sam. Koliko dugo smijem koristiti sprej za nas, jer čuo sam da mogu postati ovisan o njemu i da sprej sadrži neke supstance slične sredstvima za umirenje.

  • Davor T., Zaprešić

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Dekongestivni sprejevi smiju se koristiti kratko vrijeme (oko tjedan dana). Postoje i steroidni sprejevi koji se propisuju kod alergijskih i drugih kroničnih bolesti te se mogu koristiti mjesecima. Fiziološka otopina u spreju može se koristiti neograničeno. Otežano disanje na nos može biti posljedica mehaničkog problema kao što je deformitet septuma te je tada rješenje operacija. Ako je riječ o bolesti sluznice, liječenje se provodi konzervativno.

Potrebno je otići na pregled otorinolaringologa kako bi se utvrdio uzrok opstrukcije nosa te odredilo adekvatno liječenje.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
20. travanj 2024 17:22