Ako nosite grudnjak, potražite onaj koji minimalno ograničava i nema žicu.
 FOTOGRAFIJE: RAZYPH GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Pozitivne promjene

Evo što se događa s vašim grudima kad prestanete nositi grudnjak

Većina žena tijekom epidemije nije nosila grudnjak. Postavlja se pitanja: Hoće li izbjegavanje nošenja grudnjaka utjecati na tijelo na neki način? Odgovor je i da i ne

Posljednjih godinu dana rad ne uključuje odlazak na posao pa se tako pod novim normalnim podrazumijeva rad u pidžami, trenirci ili nečemu što nije standardni dress code. Za većinu žena to znači da nema smisla ni oblačiti grudnjak. Postavlja se pitanja: Hoće li izbjegavanje nošenja grudnjaka utjecati na tijelo na neki način? Odgovor je i da i ne.


Hoće li to uzrokovati opuštanje grudi?

Kako biste razumjeli kako grudnjaci utječu na grudi, važno je razumjeti kako su uopće nastali. Prema nekim izvorima prvi grudnjaci mogu datirati do 2500. godine prije Krista, kad su žene nosile nešto nalik korzetu što im je tjeralo grudi prema gore. No, prvi moderni grudnjak pojavio se na Svjetskom sajmu 1889. kada je francuska izumiteljica Herminie Cadolle odlučila prerezati korzet na dva dijela, dodajući gornjem dijelu naramenice. Zatim je 1913. Mary Phelps Jacob usavršila ono što je Cadolle započela, stvarajući grudnjak koji danas vidimo na tržištu. No, iako su te inovacije s vremenom stvorene da zadrže grudi na mjestu te stvore željenu siluetu, nigdje ne stoji da su napravljene da spriječe opuštanje. Vjerojatno zato što su uglavnom dizajnirani s estetikom na umu.

- Nema dokaza da grudnjaci sprječavaju opuštanje. Mit o nošenju grudnjaka dok spavamo da bi grudi bile oblikovale i čvrste, ne drži vodu - rekla je dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica opstetricije i ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

- Nemamo dokaza da nošenjem grudnjaka možemo spriječiti opuštanje jer sama dojka nije mišić pa ju je nemoguće držati u određenom stanju. Podignute grudi smatraju se privlačnima u našoj kulturi pa je nošenje grudnjaka kulturološki uvjetovano. Međutim, određene vrste grudnjaka, poput sportskih grudnjaka, razvijene su radi funkcionalnosti, podrške i udobnosti tijekom vježbanja. Postoji mnogo znanstvenih studija koje pokazuju potrebu za nošenjem sportskog grudnjaka tijekom sportskih aktivnosti - rekla je Laura Tempesta, stručnjakinja za grudnjake i osnivačica Bravolutiona.

Istraživanje profesorice Joanne Wakefield-Scurr sa Sveučilišta u Portsmouthu pokazalo je da grudi mogu odskočiti do 21 centimetar tijekom vježbanja. Ovo poskakivanje rezultira bolovima u dojkama kod 50% žena, bez obzira na veličinu grudi.

Dakle, bez obzira radi li se o trčanju, jogi ili bilo kojoj drugoj vježbi koja bi vam mogla nagnječiti grudi, definitivno trebate posegnuti za sportskim grudnjakom.


Hoće li to uzrokovati rast prsnih mišića?

Dojke se većinom sastoje od masnog tkiva, ali ispod zida prsnog koša postoje ligamenti i prsni mišići, i to može utjecati na veličinu grudi.

Iako se dojke većinom sastoje od masnog tkiva, ispod zida prsnog koša postoje ligamenti i prsni mišić. Zbog toga mišići ispod mogu utjecati na veličinu grudi. Prema Reutersu, francuski sportski liječnik profesor Jean-Denis Rouillon otkrio je da su žene, kad su odbacile grudnjake, na grudima razvile više mišićnog tkiva. Razlog za više mišićnog tkiva, primijetio je, bio je taj što grudnjaci slabe mišiće, dajući grudima priliku da budu lijeni. Međutim, njegovo 16-godišnje istraživanje na 330 žena u dobi od 18 do 35 godina ne vrijedi baš za žene srednjih godina, plus-size žene ili one koje su imale djecu, pa ovo treba uzeti s gramom soli.


Hoće li nenošenje grudnjaka ublažiti fizičku bol?

Nekim ženama nošenje grudnjaka cijeli dan može uzrokovati bolove u leđima, vratu ili prsima. Studija iz 2000. objavljena u Nacionalnom zdravstvenom zavodu američke nacionalne medicinske knjižnice otkrila je da pritisak uzrokovan nošenjem grudnjaka može biti toliko jak da vam može poremetiti ciklus spavanja i cirkadijski ritam, čak i ako ste grudnjak skinuli prije spavanja.

- Bitno je da se grudi adekvatno odmore kako bi ostale zdrave - kaže Heidi Lehmann, dizajnerica grudnjaka u Vibrant Body Company.

Kako Lehman objašnjava, odlazak na spavanje bez grudnjaka daje priliku za opuštanje vašim mliječnim žlijezdama, ramenima, vratu i prsnom košu.

- Ako nosite grudnjak, potražite onaj koji minimalno ograničava i nema žicu - ističe Lehman.

- Postoje mnoga istraživanja koja kažu da nošenje grudnjaka duže vrijeme nije dobro vas. Kao i istraživanja koja govore o dobrobiti za zdravlje ako ne nosite grudnjak, poput poboljšanja cirkulacije, smanjenja boli u vratu, a mnogima od nas je i ugodnije, osobito kod kuće - rekla je Helena Kaylin, osnivačica tvrtke MINDD Bra Company.

Prema Kaylin, neka su istraživanja otkrila da grudnjaci uzrokuju više bolova u leđima nego nenošenje istih - posebno za žene s velikim grudima. U konačnici, bolovi u leđima od grudnjaka razlikuju se od osobe do osobe. No, ako osjećate bolove u leđima i ne možete za to okriviti neprikladan grudnjak, razmislite o odlasku liječniku.


Može li nenošenje grudnjaka uzrokovati probleme s kožom?

Jedna od rijetkih prednosti nošenja grudnjaka je smanjenje iritacija. Naime, ako se vaše grudi znoje dok nosite grudnjak, on stvara prepreku između prsa i donjeg dijela dojke. Kad se znojimo bez grudnjaka, dodir kože na kožu u kombinaciji sa znojem može dovesti od iritacije poput intertriga.

- Intertrigo nastaje kao posljedica dodira dvije površine kože. U području ispod dojki i za žene i za muškarce ovaj nabor kože stvara toplinu i vlagu koje se mogu upaliti i stvoriti iritaciju. To također može dovesti do sekundarne gljivične infekcije - rekla je dr. Erum Ilyas, dermatologinja i suradnica Tory Burch.

Prema Breast Cancer Now, gljivične infekcije i intertrigo ispod dojki vrlo su česta pojava i mogu se dogoditi svakome u bilo koje doba života. Međutim, što su veće grudi veća je vjerojatnost osipa, jednostavno zato što postoji više prostora za razvoj vlage. Također, što duže imate vlagu ispod grudi, veća je vjerojatnost da će doći do iritacije. Iako se intertrigo može liječiti lokalnim steroidima koje vam je propisao liječnik ili čak samo oblačenjem grudnjaka na nekoliko dana kako bi se koža mogla isušiti.

Linker
26. travanj 2024 15:35