Stare svi, na ovaj ili onaj način
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sve je to normalno

Toga se ne trebate sramiti: 15 načina na koje se žensko tijelo mijenja s godinama

Kako bismo vam pomogli da se pripremite i da se osjećate manje usamljeno, donosimo popis promjena koje možete doživjeti u tijelu kako starite

Kad uđete u pubertet, kažu vam da će vam se tijelo mijenjati. Imate li sreće, roditelji vam u procesu sazrijevanja pružaju osjećaj da ste voljeni i prihvaćeni te vas vode kroz sve faze promjene i razvoja vašeg tijela. No, pubertet nije jedini period u kojem se naša tijela mijenjaju. Nitko ne govori o tome kako su prirodne i zdrave naše hormonalne promjene koje traju tijekom života, a to su promjene koje dovode do opuštanja kože i stvaranja bora, nakupljanja masnog tkiva i još mnogo toga što se događa u procesu starenja.

Te su promjene koje dolaze sa starenjem normalne i one su na neki način neizbježne pa ih se ne trebate stidjeti. Štoviše, starenje može biti predivno. Kako bismo sebe mogli gledati na takav način, moramo se prestati obazirati na poruke koje nam društvo stalno šalje, poput toga da je starenje loše i ružno. Protiv toga se moramo boriti. Ne morate odbijati svoje tijelo i proces starenja, to je borba u kojoj nikada nećete pobijediti. Budite jednostavno ono što jeste. Da biste to mogli, vrijeme je da počnemo razgovarati o smiješnim, čudnim i neočekivanim stvarima koje se događaju kako starimo. Nekako su, vjerojatno zahvaljujući nastojanjima prebogate industrije fitnessa i ljepote da nas posrame ako smo bilo što manje od „savršenog”, sve te stvari postale dobro čuvane tajne. Debljanje ili prorjeđivanje kose odjednom vas tjeraju da se osjećate čudno i usamljeno, kao da ste doživjeli neuspjeh. No, to je tako pogrešno. Ako ne znate što se prirodno događa s vašim tijelom kad stari, možete promjene na svom tijelu doživjeti kao znak da niste poduzimali dovoljno toga da biste „ostali mladi”, a to nije točno. Normalni ste i vaše tijelo prolazi kroz posve normalne faze. Naravno, možete posegnuti za bilo kojom metodom održavanja ljepote koja vam odgovara, bilo da je riječ o plastičnoj kirurgiji ili hidratantnom serumu, no budite uvijek svjesni da što god poduzmete, ili ne poduzmete, je dovoljno i sasvim u redu.

Kako bismo vam pomogli da se pripremite i da se osjećate manje usamljeno, donosimo popis promjena koje možete doživjeti u tijelu kako starite. Imajte na umu da je svako tijelo jedinstveno i da će stariti na svoj način. Moguće je da doživite sve spomenute promjene ili niti jednu od njih ili, pak, neku promjenu koje uopće nama na našem popisu. Kako god stajale stvari, važno je da zapamtite da u svemu tome niste usamljeni. Stare svi, na ovaj ili onaj način.


1. Oblik vašeg tijela se može promijeniti

To je posve normalno, jedino što treba naučiti kako se, svaki put kad se oblik tijela malo promijeni, odjenuti da vam bude udobno i da ujedno izgledate lijepo. Mnogo je žena koje u dobi od 24 godine nose gotovo dječje veličine odjeće, imaju sitne grudi te često uopće ne nose grudnjak i široka ramena. Nakon poroda grudi često postanu veće, a nadoda se i koji kilogram. Nadomak četrdesete struk više nije tako uzak i silueta sve manje nalikuje onoj pješčanog sata. Stručnjaci iz Klinike Mayo tvrde da je to vrlo uobičajeno s obzirom na to da smanjenje razine estrogena može dovesti do toga da tijelo gomila više trbušnih masnoća, čak i ako se ne udebljate. Kad uđete u peto desetljeće života tijelo se ponovo mijenja, no i to je normalan i zdrav proces.


2. Kosa i obrve se prorjeđuju

Možete koristiti proizvode koji će umanjiti taj učinak, no primijetite li to i vaš liječnik vam kaže da je to normalno za vašu dob, sjetite se da je, ne sam normalno, već i vrlo često. Mi uglavnom ne primjećujemo gustoću tuđe kose koliko svoje vlastite, a isto vrijedi i za obrve. Stručnjaci iz Klinike Cleveland tvrde da je to posve normalno te da su i u ovom slučaju krivci hormoni. Količina spolnih hormona koji pomažu stimulirati vlakna folikula se smanjuje i često dolazi do blage predominacije testosterona. Ponekad folikuli kose posve prestanu proizvoditi nove vlasi.


3. Koža i tkivo ispod ruku može se opustiti

Tu je riječ dijelom o fizici, a dijelom o hormonima. Sve postaje nekako labavije. Možete se truditi da smršavite koliko god hoćete, ali ruke vam nikada više neće izgledati kao što su izgledale kad ste imali 22 godine i to je posve u redu. To će se vjerojatno dogoditi i s kožom na leđima. To je jednostavno život, a ne odraz vašeg zdravlja ili kondicije. Povezano je s gubitkom kolagena u tijelu, kao i sa smanjenjem mišićne mase.


4. Koža na trbuhu će se uvelike promijeniti

To je naročito točno ako vam je trbuh u trudnoćama jako rastao jer se žene tada vrlo često žale na strije i nabore kože na trbuhu. Koža može i izgubiti tonus, promijeniti teksturu i postati mlohava ili neujednačena. Neke žene imaju neke čudne nakupine sala ispod grudi i to je nešto što je povezano s hormonima i posve normalno.


I ONA stari! Promjene koje se s godinama događaju 'tamo dolje'


5. Trbuh se 'nabire' na drugačiji način kad se sagnete ili drugačije izgleda kad se najedete

To nema veze s debljinom ili s borama od starosti već s kolagenom, mišićnom masom i hormonima. Događa se gotovo svakome, i ženama i muškarcima, i posve je normalno.


6. Grudi postanu obješene

Možete ih podići ili učiniti napetijim pomoću plastične kirurgije i ako će vas to usrećiti, zašto ne? No, i bez toga vaše su grudi posve ok, samo vodite računa o njihovom zdravlju i redovitim kontrolama i pretragama.


7. Mišići više neće biti tako definirani kao nekoć

To ima veze s hormonima, elastičnošću kože, promjenama u masnom i vezivnom tkivu, no imajte na umu da je normalno da vam tijelo više ne bude isklesano kao u mladosti. No, treba i dalje nastaviti s izgradnjom mišića i održavanjem njihovog tonusa jer tako smanjujete rizik od gubitka koštane mase i štitite zdravlje srca. Dakle, ne odričite se tjelovježbe samo zbog toga što vam tijelo na nju više ne reagira kao prije.


Četiri 'najstrašnije' tjelesne promjene koje čekaju svakog muškarca nakon pedesete


8. Mogu se javiti staračke mrlje ili neujednačenost boje puti

To je zbog toga što se svatko od nas ponekad izlagao sunčevim zrakama bez zaštite, a to može utjecati štetno na stanice i godinama nakon toga. Ako vam se ne sviđaju, možete pokušati s dermatološkim metodama uklanjanja ili s nekim od bezreceptnih proizvoda koji se mogu kupiti u ljekarnama. No, posve je u redu i da ih ostavite takve kakve jesu. Jedino što je važno jest da redovito kontrolirate madeže jer je rano otkrivanje od izuzetne važnosti kod karcinoma kože i u velikoj mjeri olakšava liječenje i omogućuje izlječenje.


9. Može biti puno teže održavati nizak indeks tjelesne mase ili smršaviti

Želite li smršaviti, bit će vam to sve teže s godinama. Čak i osobe koje ostaju fizički jednako aktivne gube mišićnu masu počevši od tridesete godine. Mišići troše više kalorija nego masti, a to znači da će vam i metabolizam usporiti te će vam trebati još manje kalorija.


10. Možda ćete početi mrziti implantate u dojkama

Mnoge žene koje su u dvadesetim godinama odlučile staviti implantate u dojke, u kasnijim godinama počinju mrziti svoje dojke te ih žele ukloniti. I vi ste to poželjeli? U redu je, niste jedini.


11. Dobit ćete bore

Jednostavno neizbježno :)


12. Vaše usne će postati tanje

Mnogi primijete da njihove usnice s godinama gube volumen i to je točno. Razlog je smanjenje količine kolagena, kao i raspadanje masnih jastučića u našim licima. To je naročito uočljivo ako značajno smršavite pa imajte to na umu kad vam padne napamet poduzeti neku drastičnu dijetu.


13. I vaš libido je pod utjecajem godina

Prokleti hormoni! Razgovarajte sa svojim liječnikom jer za ovaj problem postoji rješenje, bilo da je riječ o farmakološkoj ili bihevioralnoj terapiji.


14. Mogu se pojaviti neke nove, čudne dlačice na vašem tijelu i licu

To je normalna posljedica hormonalnih promjena. Uklonite ih laserskim postupkom ili se pomirite s njima, kako god želite!


15. Bit će teže navući ženstvene, ali neudobne cipele

Čak i oni koji su nekoć satima hodali u visokim štiklama, sada se osjećaju ugodnije u obući ravnih potplata. Možda je to zbog toga što se naša tolerancija za trpljenje svakakvih gluposti zbog ljepote s godinama smanjuje, a mogući razlozi su i postavljanje nekih novih standarda ljepote, debljanje, problemi s cirkulacijom, smanjenje mišićne mase i još dosta toga.

Linker
03. travanj 2024 23:09