SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Akne u odrasloj dobi - kako ih se riješiti?

Akne u odrasloj dobi učestala su pojava i zaista mogu biti uporne

Imam 21 godinu i već četiri godine stalno mi se pojavljuju akne na bradi i vratu, i to debele koje ostavljaju ožiljke i mrlje. Terapije kremama, gelovima i kiselinama, naravno kod dermatologa, nažalost nisu pomogle jer bi se akne brzo vratile. Pazim na higijenu lica, nemam višak kilograma, a nalazi hormona i ginekološki pregled su uredni. Pila sam i kontracepcijske pilule, no bez rezultata. Ciklusi su mi redoviti. Koju bih pretragu još trebala obaviti da se riješim akni?

  • Branka P., Skradin

Odgovara mr. dr. Klaudija Šebetić, dermatovenerolog

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Akne u odrasloj dobi učestala su pojava i zaista mogu biti uporne. Ako ne prolaze uz kreme i losione koji su namijenjeni za liječenje akni, svakako je potrebno napraviti određenu obradu. Provjeravaju se hormoni štitnjače i spolni hormoni, a ako ginekolog smatra da je potrebno, rade se još neki laboratorijski nalazi. Potrebno je učiniti ultrazvuk jajnika. Time se može vidjeti kolike su vrijednosti hormona i jesu li u pozadini problema s aknama policistični jajnici. Prema nalazima se određuje daljnje liječenje

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
28. travanj 2024 21:02