Početak je da osvijestite i priznate sebi da imate problem s ljubomorom.
 Getty Images/iStockphoto
Riješite se ljubomore u osam koraka

Kako se osloboditi ljubomore prije nego što ona uništi upravo ono do čega vam je najviše stalo

Smeta li vas svaki pogled koji vaš partner baci negdje 'sa strane'? Imate li opsesivnu potrebu pregledavati njegove poruke i pozive? Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, vrijeme je da se suočite sa svojom pretjeranom ljubomorom prije nego što ona uništi vezu

Ljubomora je pažljiv promatrač, ali traži pogrešne znakove, rekao je američki novinar, esejist i satiričar H.L.Mencken

Smeta li vas svaki pogled koji vaš partner baci negdje 'sa strane'? Imate li opsesivnu potrebu pregledavati njegove poruke i pozive? Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, vrijeme je da se suočite sa svojom pretjeranom ljubomorom prije nego što ona uništi vezu do koje vam je očito stalo. Kao prvo, važno je da razlučite je li ta ljubomorno ponašanje vama svojstveno općenito ili se radi o opravdanoj zabrinutosti.

Ako nemate povijest ljubomore u svom intimnom životu, moguće je da je taj osjećaj koji vas prožima crveno svjetlo i da upućuje na stvarnu nevjeru kod vašeg trenutnog partnera. Ako vas ljubomora opsjeda u svakoj vezi, onda je vrijeme da se pozabavite tim problemom.

Svi zaslužujemo imati mirnu vezu punu ljubavi i razumijevanja, no ponekad nas upravo naše duboko ukorijenjeno ponašanje može spriječiti u tome da ostvarimo takvu vezu.

Ljubomora je strah od gubitka nekoga ili nečega. Za razliku od zavisti koja označava žudnju za nečim što netko drugi ima, ljubomora je zapravo manifestacija unutrašnjeg osjećaja nesigurnosti. Manjak samopouzdanja polako nagriza našu vezu uništavajući povjerenje između partnera. Ljubomoru se može nadvladati promjenom vlastitih reakcija i ponašanja. Želite li se osloboditi tog neugodnog osjećaja, učinite to kroz ovih osam koraka:


1. Početak je da osvijestite i priznate sebi da imate problem s ljubomorom. Ako razmišljate samo o negativnim stvarima i stalno pronalazite nove razloge za brigu i tjeskobu, to je jedan od čestih uzroka neutemeljene ljubomore. Kad se dogodi nešto neočekivano, primjerice vaš suprug se vrati kući kasnije nego inače, vaš pretjerano aktivni mozak počinje razrađivati sve moguće ružne scenarije, a jedan od njih je i onaj koji izaziva ljubomoru. Ako ste skloni takvom načinu razmišljanja, počnite upravo od toga - da osvijestite što je zapravo okidač za vaše ljubomorne reakcije.

2. Poradite na svom samopouzdanju i samopoštovanju. Morate naučiti cijeniti sebe i raditi na sebi jer ćete tako povećati razinu svog samopoštovanja i samopouzdanja, a ujedno se osloboditi pretjerane samokritičnosti te je zamijeniti suosjećanjem prema sebi. To znači da ćete se početi usredotočivati na ono što su vaše jake strane i prednosti i naučiti primati komplimente. Tako promijenit će se i vaš unutrašnji dijalog nesigurnosti i znat ćete se nositi s okidačima ljubomore prije nego što počnu djelovati.

3. Okružite se stabilnim i racionalnim osobama koje vam neće dopustiti da se gubite i koprcate u svojoj neutemeljenoj ljubomori.

4. Dogovorite se sa svojim partnerom želite li oboje iskrenu i osviještenu vezu u kojoj ćete rasti zajedno i individualno. Ako je potrebno, potražite medijatora koji će vam pomoći da usvojite alate potrebne za otvorenu komunikaciju.

5. Vjerujte svom partneru. On je nevin dok se ne dokaže suprotno, a ako nemate niti jedan valjani razlog da mu ne vjerujete, imajte na umu da su misli stvarnost te da svojim mislima možete stvoriti upravo onu situaciju koje se toliko plašite.

6. Ne uspoređujte se s drugima. Društveni mediji u tom smislu utječu na vas više nego što mislite. Riješite se tog utjecaja pa ćete se riješiti i svojih nerealnih uspoređivanja s drugima.

7. Ne poigravajte se s partnerom. Pokušaji da i vi partnera učinite ljubomornim bit će samo početak začaranog kruga, a to sigurno nije ono što želite. Lako je svugdje primjećivati crvene automobile ako stalno razmišljate o njima. Postajemo ono što mislimo pa zato pazite o čemu ćete razmišljati.

8. Nemojte brkati stvarnost s lažnim scenarijima u vašoj glavi. Ljubomora je emocionalna reakcija koja se javlja i onda kad vjerujemo situacijama koje postoje samo u našim glavama, ali ne i u stvarnosti. Kad promijenimo ono u što vjerujemo, možemo promijeniti i ono što vidimo u svojoj mašti, a tako možemo izbjeći destrukciju koju proizvode ljubomorne reakcije.

Kako bismo izašli iz začaranog kruga ljubomore prvo se moramo osloboditi tjeskobe i negativnih projekcija. Iako znamo da nam štete ipak postajemo ovisni o tim osjećajima. Ako ste odlučni u namjeri da promijenite svoje ponašanje, morate napraviti potpuni zaokret. Svatko je sposoban promijeniti vlastitu perspektivnu. Ljubomora nije samo gubitak energije već i smrtonosni poljubac za vašu vezu.

Linker
13. travanj 2024 00:38