Novi zahvat

Veljko Ivančić: 'Injekcijom su mi izliječili savijene prste'

Dupuytrenova kontraktura do sada se liječila isključivo operacijom, no postoji nova, revolucionarna metoda liječenja savijenih prstiju - enzimi koji razgrađuju kolagen u snopovima, zbog čega se prst i savio, injiciraju se direktno u dlan. Idući dan liječnik istegne prst kako bi popucali sada razgrađeni snopovi, a dlan se opet može ravno položiti na stol.

Kada dlan više ne možete položiti na stol i kada prstenjak i mali prst više ne možete izravnati, imate Dupuytrenovu kontrakturu, progredirajuću bolest vezivnog tkiva dlana koja najčešće zahvaća prstenjak i mali prst koji se savijaju prema unutra.

Uzrok još nije poznat i dosad se bolest liječila operacijom. No odobren je revolucionarni lijek koji se aplicira injekcijama, nema dugog oporavka kao kod operacije, a rezultati su odlični.

Veljko Ivančić, 67-godišnji bivši sportaš iz Rijeke, jedan je od prvih pacijenata na kojem je izvedena nova, suvremena metoda koja se primjenjuje u KBC-u Rijeka.

 

Direktno u dlan

Enzimi koji razgrađuju kolagen u snopovima, zbog čega se prst i savio, injiciraju se direktno u dlan, dan nakon toga liječnik će istegnuti prst kako bi popucali sada razgrađeni snopovi, a dlan se opet može položiti na stol, dok se prsti mogu potpuno ispružiti.

Za pacijenta to znači povratak svim uobičajenim aktivnostima, od držanja vilice i noža, otvaranja staklenki, vezanje cipela do slanja SMS-ova, bavljenja sportom...

- Sam sebi sam se čudio kako mogu ponovno ispružiti prste. Sedam dana nakon injekcije normalno sam mogao obavljati sve radnje desnom rukom. Problemi su počeli prije tri godine kad sam primijetio da se nešto događa. Čuješ od jednog ovo, pa od drugog nešto drugo. Nitko nije imao objašnjenje, a ja sam primjećivao da sve teže obavljam svakodnevne stvari desnom rukom. Nisam se mogao ni osloniti na nju. Došao sam na Kliniku za kirurgiju u riječki KBC, a ni sam nisam vjerovao kad mi je prof. dr. Davor Jurišić predložio novu metodu liječenja Dupuytrenove bolesti. Mislio sam da lošije ionako ne može biti i da nemam što izgubiti. Sjećam se da sam došao u četvrtak, u petak me naručio na injekciju koju je aplicirao na dva mjesta. Ništa nije boljelo. Navečer sam osjećao malu nelagodu, a drugi dan sam došao doktoru, koji mi je rekao da položim dlan na stol šaleći se da "ćemo sada malo lomiti prste". Samo je povukao, istegnuo i ništa. Sve je od tada u redu - prisjeća se Ivančić.

Od zahvata je prošlo već više od jedne godine. Ivančić kaže da svima s Dupuytrenovom bolesti preporučuje ovaj zahvat, ima i prijatelje i poznanike kod kojih se uočava već 40-postotno iskrivljenje prstiju šake. On sam, kaže, na operaciju šake i dug oporavak ne bi pristao.

Snimio: Davor Žunić/Hanza Media

 

Europska licenca

Novu metodu liječenja u Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka primjenjuje prof. dr. Davor Jurišić, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, jedan od tri liječnika u Hrvatskoj koji imaju europsku licencu plastične kirurgije EBOPRAS i koji se dva desetljeća bavi Dupuytrenovom kontrakturom.
- Kad gledate prst koji ste u manipulaciji, koja traje manje od 30-ak sekundi, potpuno ispravili i pacijent ima odmah puni opseg kretnji, ostanete ugodno iznenađeni. Naime, svi koji se bavimo tom delikatnom i finom kirurgijom znamo koliko je ona teška, kako je ponekad i nemoguće ispraviti prste u cijelosti te koliko traje oporavak, pa ovakav rezultat i nas zapanji - kaže prof. dr. Jurišić.

Riječ je o benignoj bolesti za koju je karakteristično stvaranje novog tkiva, a posljedice su poput onih od teških opeklina šake. Do sada je kirurško liječenje bilo dominantno, no mane su bile to što se tim načinom ne uklanja uzrok bolesti te što s vremenom raste rizik od recidiva.

No oboljelima je sada dostupan i revolucionarni lijek, prvi za nekirurško liječenje ove bolesti - enzim kolagenaza koji prirodno proizvodi bakterija Clostridium histolyticum koja uzrokuje gangrenu, koja ga inače koristi za izjedanje tkiva svojih žrtava, ali kolagenaza sama po sebi ne uzrokuje gangrenu.
- Enzim razgrađuje kolagen, glavni sastojak čovjekova vezivnog tkiva koji se nalazi u koži, tetivama, hrskavici i drugim organima. Oslabljuje patološke Dupuytrenove tračke - razgrađuje kolagen u tračku, koji se tada može istegnuti i mehanički prekinuti. Savijeni prsti tako opet postaju ravni i funkcionalni. Agencija za hranu i lijekove lijek je odobrila još 2010. godine, a EU 2011., no u Hrvatskoj još nije na listi HZZO-a.
- Rizici operacije, kad se ruka reže, otvara i uklanja kolagenski tračak, uključuju infekcije i oštećenja živaca i arterija pa čak i amputacije. Također, oporavak traje mjesecima, može biti i nepotpun te je često potrebna fizikalna terapija - kaže prof. dr. Jurišić. Nova metoda liječenja puno je jednostavnija od operacije te daje bolji rezultat.

Snimio: Davor Žunić/Hanza Media

 

Bez anestezije

- Lijek se ubrizgava izravno u patološki tračak koji uzrokuje savijanje prsta. Injekcije mora dati liječnik iskusan u postupcima injektiranja u šaku i u operacijskom liječenju Dupuytrenove kontrakture jer je kod te bolesti poremećena normalna anatomija te su žile i živci izmješteni prema sredini prsta, posebice u tzv. no mans landu, odnosno II. zoni dlana, gdje injekcija može dovesti do lezija. Nakon injiciranja ruka se rahlo povije, a pacijentu se savjetuje mirovanje. Nakon najčešće 24 sata pacijent dolazi na ponovni pregled, liječnik ispružanjem tretiranog prsta izaziva pucanje patoloških tračaka u dlanu ili prstu te tako dolazi do ispružanja prsta. Bol je minimalna i anestezija nije potrebna. Rezultat je odmah vidljiv, a to je, prema mojem dosadašnjem iskustvu, potpuno ispružanje prsta - objašnjava prof. Jurišić.

Nakon ovakvog zahvata pacijent nekoliko dana nosi udlagu, potom je nosi samo noću idućih mjesec dana, a svaki dan vježba preporučene vježbe.

Prof. dr. Jurišić kaže da je za sada jedina "komplikacija" hematom na mjestu pucanja tračka, a kako je on najčešće vezan na kožu, nastaje i mala rana koja ne zahtijeva nikakvu dodatnu terapiju i sama zacijeli. Samo u KBC-u Rijeka kandidata za ovakvo liječenje bilo bi između 30 do 50 godišnje, a zasigurno će, ističe prof. Jurišić, ovo biti metoda prvog izbora u liječenju Dupuytrenove kontrakture.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo