Ova pilula početak je velikog otkrića koji bi mogao olakšati život mnogima
 Foto: iStock
Čarobna pilula

Uskoro ćemo moći predvidjeti probavne probleme

Svatko tko je nekada iskusio probavne probleme zna koliko bi bilo dobro da može reagirati prije nego što se pojavi bol. Upravo na tome trenutno radi tim istraživača u dalekoj Australiji.

Znanstvenici iz Australije razvili su high-tech pilulu koja bi mogla reagirati prije početka bolova u probavnom traktu i spriječiti neugodnosti izazvane prehranom. Zadatak stručnog tima sa Australskog instituta za tehnologiju iz Melbournea bio je otkriti što se događa u crijevima za vrijeme probave. Stoga su razvili elektronsku tabletu sa sitnim senzorima za vodik, ugljikov dioksid i metan.

Karakteristike ove tablete

Pilula ima sposobnost da u tijelu prepoznaje kemijski sastav plina koji se nalazi u crijevima i svakih pet minuta šalje podatke u prijemnik kao što je, primjerice, pametni telefon. Pilula je do sada testirana samo na svinjama koje su za vrijeme testiranja hranjene raznovrsnom hranom. Razlog tomu bio je da se vidi na koje sve plinove high-tech pilula reagira te prepoznaje li uopće događanja u crijevu.

Vlaknasta hrana proizvodi više vodika

Dobiveni rezultati iznenadili su istraživače. Dijeta u kojoj je zastupljeno manje vlaknaste hrane u crijevima, točnije u tankom crijevu, producira više vodika nego ona koja sadrži puno vlakana. Vodik nastaje uslijed procesa fermentacije. Znanstvenici su, naime, očekivali ukoliko se konzumira više vlaknaste hrane da će nastati više probavnih plinova. Ova pilula je, vjeruju australski znanstvenici, početak velikog otkrića koji bi mogao olakšati život mnogim osobama koji se susreću s problemima u probavnome traktu.

Linker
26. travanj 2024 16:06