Hvala

TKO BI REKAO Devet najčudnijih metoda kojima nas tijelo štiti

Gotovo svakodnevno nam se na tijelu događaju stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, no to su zapravo obrambeni mehanizmi koji nam pomažu i više nego što mislimo.

Jeste li znali da nas naše tijelo štiti 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, čitave godine i života od stvari koje bi nam potencijalno mogle naštetiti? Možda nam se ti obrambeni mehanizmi čine čudnim, no svaki od njih ima logično objašnjenje...


Devet čudnih obrambenih mehanizama

1. Zijevanje: Iako mnogi u šali, naprave grimasu kao da zijevanju, jer je sugovornik dosadan, njegova glavna svrha je da ohladi mozak od prevelikog napora ili stresa. Mozak je naime izuzetno osjetljiv na promjene temperature i mora se štititi od pregrijavanja.

 

2. Kihanje: Najčešće kišemo kada nam se dišni putevi napune s previše prašine, alergena ili nečega što nas iritira. Kihanje je način na koji se naše tijelo rješava 'smeća'.

 

3. Rastezanje: Jeste li se ikad zapitali zašto se ujutro čim otvorimo oči (i uzmemo mobitel u ruke) rastežemo. Time pripremamo tijelo za sve napore koje nas čekaju tijekom dana. U isto vrijeme rastezanje zagrijava mišiće, potiče cirkulaciju i poboljšava nam raspoloženje. Divno, zar ne?

 

4. Štucanje: Kada prebrzo jedemo, gutamo veće komade hrane ili se jednostavno 'pretrpamo' počinjemo štucati jer smo iziritirali živce dijafragme.

 

5. Trzanje u snu: Znate onaj čudan osjećaj kada legnete u krevet i spremni ste za spavanje, te taman kada lagano tonete u san probudi vas neobičan trzaj. Ovaj fenomen je rezultat činjenice da nam u tom trenutku frekvencija disanja opada, puls usporava, a mišići se opuštaju, te mozak, kažu znanstvenici, to povezuju s umiranjem. Zato nas trzajem pokušava 'spasiti'.

 

6. 'Smežurana' koža: Ova pojava na našoj koži igra vrlo bitnu ulogu. Naime, kada naše tijelo shvati da smo dugo u vodi, koža na prstima nam se krene mijenjati kako bismo laše hvatali skliske predmete. Ovaj fenomen je, smatraju stručnjaci, nekoć omogućavao bolje skupljanje hrane u rijekama, jezerima...

 

7. Osjećaj kad se naježimo: Kada nam je hladno dolazi do grčenja sićušnih mišića oko korijena dlake, te se naježimo. Taj refleksni odgovor na hladnoću zapravo je reakcija koju smo naslijedili od naših predaka koji su imali duže dlačice na tijelu. Danas ipak nemamo dovoljno dlačica kako bi nas ta pojava obranila od zime.

 

8. Plakanje: Osim što suze služe kako bi zaštitile oči od prašine i ostalih nečistoća, one su nam i instrument emocionalne obrane. Plakanje je obrambeni mehanizam tijela prema oporavku od onog što nas je učinilo tužnim i to je način na koji se tijelo oslobađa negativnih emocija.

 

9. Gubitak pamćenja: Kada osoba doživi tešku traumu, moguće je da je i zaboravi. Mozak to jednostavno obriše kako bi nas zaštitio.

 

Ovo su samo neki od razloga zašto bismo trebali biti zahvalni našem tijelu na zaštiti. I zato, hvala!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo