SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako zaustaviti uporno štucanje

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. obiteljske medicine

Već desetak dana imam problem sa štucanjem. Dnevno štucam i po nekoliko sati. Prije nekoliko dana štucao sam dva dana bez prestanka. Imam 44 godine i zanima me zašto se to događa. Koje bi pretrage bilo dobro napraviti?

  • Mladen B., Virovitica

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Centar, Zagreb

Štucanje je najčešće bezazlena i prolazna pojava koju karakterizira kontrakcija dijafragme (mišić koji odvaja prsni koš od trbuha) te naglo zatvaranje glasnica, što uzrokuje karakterističan zvuk štucanja. Najčešći uzroci su prebrza i preobilna konzumacija hrane i pića, pri čemu se može progutati dosta zraka, konzumacija alkohola, gaziranih pića i jako začinjene hrane te stres. Štucanje obično traje kratko i spontano prestaje, a može se pokušati zaustaviti nekim od uobičajenih savjeta kao što je zadržavanje daha, pijenje vode u malim gutljajima, disanje u papirnatu vrećicu…

Ponekad štucanje ne prestaje spontano ili uz neku od pomoćnih metoda, već zna potrajati dulje vrijeme, što nije samo iscrpljujuće nego može biti i posljedica neke bolesti. Ako štucanje traje dulje od dva dana, trebalo bi se posavjetovati s liječnikom. To može biti niz bolesti i stanja, od sasvim banalnih pa do nekih ozbiljnijih dijagnoza. Tako štucanje može biti posljedica želučanog refluksa, dijafragmalne hernije, nekih operacija, zaraznih i neuroloških bolesti, ali (srećom rijetko) i malignih bolesti.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 19:24