Zašto je dobro konopljino ulje

Štiti od zgrušavanja krvi i raka debelog crijeva, a njegovo vrijeme tek dolazi

Također, tokoferoli konopljinog ulja pokazuju antioksidativni učinak, povećavaju fluidnost staničnih membrana te pružaju učinkovitu zaštitu od bolesti krvožilnog sustava.

 

Ulje sjemenki konoplje cijenjeno je kako zbog svojih nutritivnih karakteristika tako i zbog onih farmakoloških koje pridonose povoljnom utjecaju na zdravlje. Ovo ulje sadrži esencijalne masne kiseline. Od omega-6 masnih kiselina izdvaja se linolna, a od omega-3 alfa-linolenska kiselina.

 

Utjecaj na zdravlje

Alfa-linolenske (omega-3) kiseline u ulju konoplje ima 12 do 23 posto, a njezina se važnost u prehrani očituje zaštitnim djelovanjem protiv raka i prekomjernog zgrušavanja krvi. Ova masna kiselina pokazuje protuupalno djelovanje pa je od iznimne koristi ljudima koji pate od artritisa. Također pridonosi snižavanju visokog krvnog tlaka te povišene koncentracije kolesterola, masnoća i glukoze u krvi.

Ulje konoplje dobiva se hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje, a sadrži idealan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina, svih 20 aminokiselina, vitamin E, karoten, fitosterole, fosfolipide i brojne minerale.

Sve to normalizira metabolizam ugljikohidrata i masti u organizmu, što pozitivno utječe na fluidnost staničnih membrana. Nadalje, alfa-linolenska kiselina u organizmu se pretvara u eikosapentaensku (EPA) i dokosaheksaensku kiselinu (DHA) čiji metaboliti, eikosanoidi, jačaju imunitet te smanjuju rizik od prekomjernog stvaranja ugrušaka i upalnih reakcija.

Foto: iStock

Količina omega-3 masnih kiselina u prehrani modernog čovjeka posljednjih desetljeća uvelike se smanjila pa su stoga korisni njezini prirodni izvori poput ulja konoplje. Tu su i cijenjena gama-linolenska kiselina te aktivne terpenoidne komponente koje pridonose njegovom antioksidativnom, protuupalnom i antialergijskom djelovanju.

Tokoferoli konopljinog ulja pokazuju antioksidativni učinak, povećavaju fluidnost staničnih membrana te pružaju učinkovitu zaštitu od bolesti krvožilnog sustava i raka debelog crijeva.

 

Funkcionalna hrana

Konopljino se ulje može smatrati funkcionalnom hranom, čemu nedvojbeno pridonosi i prisutnost beta-sitosterola, tokoferola i metil-salicilata.

Beta-sitosterol remeti apsorpciju kolesterola u crijevima, što u konačnici utječe na snižavanje njegove koncentracije u krvi. Ova aktivna tvar također ima antivirusni, protuupalni i antimikotički učinak.

Konopljino ulje sadrži kanabidiol koji, za razliku od kanabinoida, nije psihoaktivan, a s druge strane djeluje kao antiepileptik te opušta mišiće i živce.

Kanabidiol remeti razmnožavanje bakterije Staphylococcus aureus koja čak može izazvati upalu pluća. Do sada nije zabilježen ni jedan slučaj toksičnosti ulja konoplje te se ono smatra sigurnim za dugotrajno korištenje.

Foto: iStock

 

Kako ga koristiti

Preporuka je ulje konoplje uzimati na prazan želudac u bilo koje doba dana. Prije uporabe ga promućkajte. Uzmite pola čajne žličice ulja i držite ga u ustima minutu, potom progutajte.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo