Još jedan dobar razlog da se ostavite cigareta.
 Unsplash
iSTRAŽIVANJE

Pušenje štetnije djeluje na žensko srce

Žene mlađe od 50 godina zbog pušenja su imale prosječno 13 puta veći rizik za srčani udar.

Britanski znanstvenici nedavno su analizirali podatke oko 3300 pacijenata koji su pretrpjeli srčani udar i otkrili da je veza pušenja i infarkta izraženija kod mlađih žena.


IMA JEDNA DOBRA VIJEST

Naime, oni koji puše, bez obzira na spol, imaju udvostručen rizik za srčani udar, no žene mlađe od 50 godina zbog pušenja su imale prosječno 13 puta veći rizik za srčani udar, dok je kod muškaraca te dobi pušenje bilo povezano s prosječno 8,6 puta većim rizikom.

Znanstvenici sa Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust i Sveučilišta Sheffield kao razlog navode to što se zbog pušenja kod žena snižava razina hormona estrogena.

Dobra je vijest da se rizik smanjuje s prestankom pušenja, a povoljan utjecaj na zdravlje vidljiv je već mjesec dana nakon posljednje zapaljene cigarete.


Postoje tri načina prestanka pušenja

Tri su glavna načina prestanka pušenja, izaberite jedan i krenite. Nakon što donesete odluku, trebalo bi biti lako prestati pušiti.

1. ‘Na naglo’

Bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti.

2. Prvo ublažavanje duhanske/ nikotinske ovisnosti, zatim potpuni prestanak pušenja

Pušač prelazi na “lakše” cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje.

3. Prvo ublažavanje navike, zatim odvikavanje od nikotina

Pušač prvo izbacuje naviku da pali cigaretu na način da ju zamijeni nikotinskim nadomjeskom: nikotinske žvake ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete, ukida se i nikotinski nadomjestak.

Linker
26. travanj 2024 23:06