Ukupni raspon dobi bio je od 18 do 61 godine.
 unsplash
manje štetnih tvari

Prvo veliko istraživanje u Hrvatskoj: uz pomoć e-cigareta prestalo je pušiti više od 80 % ljudi

Kao glavni razlog prelaska na e-cigarete korisnici su istaknuli zdravstveni razlog, odnosno smanjenje štetnosti e-cigareta u odnosu na klasične cigarete te izostanak neugodnih mirisa.

CROHM, udruga korisnika osobnih isparivača, povodom Svjetskog dana nepušenja provela je prvo veliko istraživanje među korisnicima e-cigareta u Hrvatskoj koje je pokazalo da su e-cigarete kao proizvodi nove generacije iznimno učinkovito sredstvo u prestanku pušenja. Istraživanje je provela tvrtka 4data iz Zagreba.

U istraživanju provedenom u travnju, koje je obuhvatilo 411 ispitanika, preko 80 posto korisnika e-cigareta koji su ranije bili pušači danas više ne konzumiraju klasične cigarete, a prosječno su prije prelaska na e-cigarete pušili više od 20 cigareta dnevno.

Kod onih korisnika koji uz e-cigarete i dalje puše i klasične cigareta, broj cigareta je nakon početka korištenja e-cigareta značajno pao, sa prosječnih 26 cigareta dnevno na svega 6 cigareta dnevno.


Dugogodišnje pušenje klasičnih cigareta

Također, e-cigarete su se u studiji koju su početkom godine proveli znanstvenici londonskog sveučilišta Queen Mary, na inicijativu britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja, pokazale gotovo dvostruko učinkovitije sredstvo za prestanak pušenja u odnosu na druge nikotinske zamjenske tretmane poput nikotinskih flastera ili žvakaćih guma.

Istraživanje CROHM-a pokazalo je da su se pušači na e-cigarete odlučili nakon dugogodišnjeg pušenja klasičnih cigareta, prosječno nakon 15 godina pušenja. Kao glavni razlog prelaska istaknuli su zdravstveni razlog, odnosno smanjenje štetnosti e-cigareta u odnosu na klasične cigarete (86,1 posto), te nakon toga izostanak neugodnog mirisa pri korištenju (80 posto).

O financijama da i ne pričamo…


Proizvodi nove generacije

Prema dostupnim relevantnim istraživanjima, proizvodi nove generacije, u koje spadaju e-cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana, emitiraju između 90 i 95 posto manje štetnih tvari od klasičnih cigareta. Zahvaljujući tim rezultatima, Zavod za javno zdravstvo Velike Britanije otvoreno preporučuje pušačima prelazak na e-cigarete.

- Proizvodi nove generacije potvrđuju se iznimno učinkoviti za pušače koji žele prestati pušiti. S obzirom da u tim proizvodima nema sagorijevanja duhana kao u klasičnim cigaretama, mnogi javno zdravstveni stručnjaci korisnike koji pređu na te nove proizvode kategoriziraju kao da su prestali pušiti. Vjerujemo da će i ovo istraživanje potaknuti poboljšanje regulative koju trenutno imamo u Hrvatskoj, a koja neopravdano izjednačuje proizvode nove generacije s klasičnim cigaretama - izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Istraživanje CROHM-a pokazalo je i da e-cigarete ne nose značajan rizik ulaska novih korisnika u svijet uživanja u nikotinu. Od svih ispitanika korisnika e-cigareta, samo njih 2,4 posto prije korištenja e-cigareta nisu pušili klasične cigarete.

Proizvodi nove generacije ostvaruju značajan napredak u kontekstu poboljšanja javno zdravstvenog stanja u zemljama u kojima javno zdravstvene institucije prepoznaju koristi tih proizvoda.

Najbolji primjer je Velika Britanija koja je iznimno uspješna u smanjenju broju aktivnih pušača - od 1990. naovamo Velika Britanija je uspjela prepoloviti broj aktivnih pušača, sa njih gotovo trećinu na tek 15 posto populacije. Jedna od mjera bila je poticanje korištenja proizvoda nove generacije pa se procjenjuje da oko 3,2 milijuna ljudi u toj zemlji koristi neki od tih proizvoda.

Linker
24. travanj 2024 09:46