Pravovremena reakcija je najvažnija.
 Foto: iStock
Sekunde koje spašavaju život

Prva pomoć kod gušenja koju svi moraju znati

Gušenje može uzrokovati prestanak rada srca i pluća, zbog čega je potrebna brza i ispravna reakcija. Najvažnije je ostati priseban i pokušati izbaciti predmet iz dišnih puteva.

Većina nas barem je jednom u životu prisustvovala dramatičnoj situaciji u kojoj se osoba zagrcnula hranom. Posebno je traumatično kad se to desi djetetu. Gušenje mogu uzrokovati i razni predmeti koji se nađu u dišnim putevima. Nerijetko do njega dolazi zato jer se hrana ne prožvače dovoljno. Kod starih osoba je češće jer je se s umjetnim zubalom gubi prirodan osjećaj veličine i položaja zalogaja u ustima te se teže usitnjava hrana. Gušenje, također, nije rijetko ni kod djece iako gotovo uvijek sve završi bez ikakvih posljedica.

Osim s hranom, djeca se mogu zagrcnuti sa sitnim igračkama, kuglicama, malim baterijama iz igračaka, sitnim 'legićima' ili kovanicama. Vrlo su opasni i čepovi od plastičnih boca koje roditelji u nepažnji daju mališanima za igru.

Simptomi gušenja - panika i hroptanje

Gušenje se lako prepoznaje jer je ono obično popraćeno burnom reakcijom. Na izrazu lica osobe koja se guši vidi se panika i naprezanje, ona mijenja boju lica, oči se izboče i s mukom pokušava doći do kisika. Ako osoba kašlje i tako se bori s nedostatkom kisika, to je dobar znak.

Gušenje počinje kad unesrećeni sve teže hvata zrak ili hropće i boja kože mu postaje tamnija i ljubičasta. Kako biste najbolje procijenili njegovo stanje upitajte ga može li govoriti. Ako vam odgovori, znači da zalogaj ili neki predmet nije u potpunosti zablokirao dušnik, te da dio zraka prolazi do pluća.

Ako se stanje pogoršava nema vremena za čekanje. Djetetov mozak, primjerice, bez zraka može biti svega 3 do 5 minuta.

Istraživanja kažu da samo četvrtina roditelja zna što činiti kod njihovog gušenja. Budući da je vrijeme dragocjeno, a Hitna pomoć teško da može doći tako brzo potrebno je znati kako pomoći unesrećenome.

Čekajte Hitnu pomoć i odmah reagirajte

Izvadite svu preostalu hranu osobi iz usta. Ako se radi o starijoj osobi koja ima umjetne zube izvadite i njih. Potaknite unesrećenog da kašlje što jače može. Možda će i to biti dovoljno da se izbaci strano tijelo.

Ako to ne pomogne, neka se osoba nagne prema naprijed, a vi ju snažno dlanom udarite između lopatica.

Dijete polegnite trbuhom preko koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje te nekoliko puta dlanom udarite po gornjem dijelu leđa. Nema straha da ćete ga ozlijediti jer su djetetove kosti elastične. Ne uspijete li ovom metodom tada treba pokušati s Heimlichovim hvatom.

Foto: iStock
Heimlichov hvat je jednostavan postupak kojim se strano tijelo izbacuje iz dišnog puta. Snagu pritiska treba prilagoditi dobi i konstituciji osobe koja se guši.

Heimlichov hvat za djecu ispod godine dana

Beba se polegne na leđa i vrši se pritisak nekoliko puta na točku neposredno ispod vrha prsne kosti. Ako ne uspijete, možete ponovno pokušati izvesti prvu metodu kad je dijete na vašim koljenima glavom prema dolje.

Heimlichov hvat za djecu stariju od godine dana i odrasle

Osobi stanite iza leđa, obgrlite je te radite nagle pritiske na gornji dio trbuha. To će izbaciti zrak iz pluća, a s njime i strano tijelo. Ako vam to ne uspijeva, pokušajte potisnuti trbuh preko naslona stolice.

Zahvat koji pomaže ako ste sami

Ako ste sami i gušite se, Amerikanac Jeff Rehman, bolničar s 22 godine iskustva, s kolegama je osmislio zahvat koji isto pomaže:

  1. Kleknite na pod i ruke stavite u položaj kao da ćete napraviti sklek.
  2. Izmaknite ruke i padnite torzom na pod. Udarac će naglo istjerati veliku količinu zraka iz vaših pluća i tako odstraniti komadić hrane ili predmet koji ometa vaše dišne putove.
  3. Ako ne uspijete iz prve, pokušajte opet. Nemojte se bojati osjećaja pada jer je to način da možda spasite svoj život.

Linker
05. ožujak 2024 21:27