SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako se riješiti upornog kašlja i promuklosti?

Moguće da problem nastaje zbog nedovoljnog zatvaranja sfinktera jednjaka, pri čemu dolazi do povrata želučanog sadržaja u ždrijelo

Nekoliko mjeseci mučio me je jaki kašalj, koji je posebno bio neugodan noću. Bila sam na pregledima (posebno zbog pandemije) na kojima je isključena alergija i upala pluća, ali dijagnosticiran mi je spušteni mišić u grlu. Više ne kašljem, ali i dalje sam promukla i noću se gušim. Kako dalje? Imam 45 godina.

Marija Z., Rude

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog:

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX

"Prema opisanim simptomima mogući uzrok kašlja je laringofaringealni refluks (LPR). Problem nastaje zbog nedovoljnog zatvaranja sfinktera jednjaka, pri čemu dolazi do povrata želučanog sadržaja u ždrijelo što provocira kašalj i promuklost. ORL pregledom mogu se otkriti znaci tog poremećaja. Ako je to uzrok, potrebno je korigirati prehranu te uvesti antirefluksnu terapiju. Na bude li poboljšanja, preporučuje se i pregled gastroenterologa radi otklanjanja drugih probavnih tegoba."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 07:20