7 nepoželjnih

Ove navike dodatno pogoršavaju probleme s probavom, činite li ih?

Svi smo mi robovi navika i teško ih se "odričemo", no kad je zatvor stolice u pitanju, ne bi bilo loše ipak razmisliti prije nego što učinimo nešto od stvari s ovog popisa...

 

1. Nemojte jesti prerađenu hranu

Prerađena hrana obiluje mastima koje usporavaju probavu i pospješuju zatvor. Uz to bogata je fruktanima, ugljikohidratima koji produljuju rok trajanja namirnica, ali ujedno ometaju prirodne probavne procese. Fruktana ima u namirnicama poput peciva, tjestenine ili krekera i brojne su ih studije povezale s problemima nadimanja, proljeva, zatvora i plinova u želucu.

 

2. Nemojte piti ni kavu ni alkohol

I kofein i alkohol dehidriraju tijelo, a tekućina je nužna za pravilan rad probavnog sustava. Alkohol blokira antidijuretički hormon te na taj način izaziva diurezu ili pojačano mokrenje. Što je obilnije mokrenje, veći je rizik za dehidraciju, a ona može pogoršati simptome zatvora.

 

3. Ne pretjerujte s mliječnim proizvodima

Pokušaj izlaska plinova kroz začepljeno crijevo vrlo jeneugodna, često i bolna pojava. S obzirom na to da su mliječni proizvodi poznati po tome da izazivaju nadimanje i plinove u želucu, trebali biste ih izbjegavati kad imate zatvor.

Foto: iStock

 

4. Nemojte odustati od tjelovježbe

Tjelovježba poboljšava sve tjelesne funkcije pa tako i probavu, dok je fizička neaktivnost jedan od glavnih faktora za nastanak zatvora. Osim toga, tjelovježba povećava dotok krvi u sve vitalne organe pa tako i u probavni sustav i ubrzava metabolizam, stoga je velika pomoć u rješavanju zatvora.

 

5. Nemojte uzimati suplemente željeza i kalcija

I željezo i kalcij mogu izazvati zatvor, usporiti rad crijeva i cijelog probavnog sustava. Uzimate li te suplemente kao prevenciju, bez problema možete smanjiti dozu ili ih prestati uzimati, a ako vam ih je propisao liječnik zbog nutritivnog manjka, porazgovarajte s njim o drugim mogućnostima.

 

6. Ne uzimajte lijekove protiv bolova

Neki lijekovi mogu pogoršati problem zatvora, a među njima su i bezreceptni nesteroidni lijekovi za ublažavanje bolova, poput ibuprofena i naproxena.

 

7. Ne pretjerujte s laksativima

Možda vam se oni čine kao najbolje i najbrže rješenje kad imate zatvor, no tijelo se može naviknuti na neke stimulirajuće laksative pa crijeva izgube sposobnost da sama imaju kontrakcije.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo