Mg Mivela, voda vašeg srca

Nazdravimo svjetskom danu srca, jer kad izgubiš zdravlje, izgubio si sve

Pravilna prehrana jedan je od ključnih čimbenika za zdravlje srčano-žilnog sustava, pri čemu su neke hranjive tvari toliko važne da gotovo ništa u organizmu ne može normalno funkcionirati bez njih. Toj skupini pripada i magnezij.

 

Znate li koji mišić radi i kada drugi mišići odmaraju? - Vaše srce.

A koliko smo spremni osnažiti svoje srce poboljšanjem svojih životnih navika, pitanje je s kojim se većina ljudi suoči u životu prije ili kasnije.

Dobra vijest je da se usvajanjem dobrih navika poput svakodnevnog kretanja i uravnotežene prehrane te izbacivanjem loših navika, poput pušenja, može napraviti veliki iskorak za zdravlje srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Pravilna prehrana jedan je od ključnih čimbenika za zdravlje srčano-žilnog sustava, pri čemu su neke hranjive tvari toliko važne da gotovo ništa u organizmu ne može normalno funkcionirati bez njih. Toj skupini pripada i magnezij.

 

Zašto magnezij

Magnezij je mineral koji sudjeluje u stotinama reakcija u organizmu, od stvaranja energije do rada mišićnog sustava, uključujući srce a također doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Preporučeni unos magnezija je 375 mg/dan, međutim istraživanja pokazuju da veliki dio populacije ne unosi ovu količinu svakodnevnom prehranom.

Poznato je da su niske razine magnezija u organizmu povezane s povećanim krvnim tlakom (hipertenzijom), nepravilnim radom endotela (sloj stanica koji iznutra oblaže srce i krvne žile), koronarnom bolesti srca, smanjenom osjetljivošću na inzulin, šećernom bolesti tipa 2 i dr., sve redom bolestima moderne civilizacije.

Pravilnu prehranu čine hrana i voda.

U ovim namirnicama pronaći ćete najveće količine magnezija:

 • orašasti plodovi,
 • sjemenke,
 • mahunarke,
 • zeleno lisnato povrće,
 • integralne žitarice.

 

Od  prirodnih mineralnih voda bogatih magnezijem tu je Mg Mivela. Pijenjem 1L Mg Mivele, koja sadrži 343 mg magnezija, i koja je osvježavajućeg i nježnog okusa, može se značajno doprinijeti njegovom ukupnom dnevnom unosu, potrebnom za vitalne funkcije organizma, svaki dan. Naime, posebno je zanimljivo da nova znanstvena istraživanja pokazuju kako je za zdravlje srca iznimno važna upravo voda koja sadrži magnezij!

 

Zašto voda?

Voda je pokretač prirode.

- Leonardo da Vinci

 

Bistra, svježa, tiha, hladna, izvorska, divlja, osvježavajuća, kristalno čista, brza, mirna, neukrotiva, moja... Voda.

Bogatstvo riječi kojima je opisujemo svjedoči o povezanosti i ovisnosti čovjeka o vodi; daru prirode, koji olako shvaćamo, iako bez njega ne možemo.

 

Tijelo odrasle osobe sadrži oko 60% vode (krv 92%, pluća 83%, kosti 31%), stoga ne čudi što čovjek bez vode može preživjeti tek nekoliko dana. U vodenom se mediju odvijaju reakcije metabolizma te je voda sastavni dio tjelesnih tekućina.

 

Ona pomaže brojne procesu u organizmu kao što su:

 • otapanje i prenošenje hranjivih tvari (šećera, vitamina, mineralnih tvari, aminokiselina i dr.)
 • održavanje normalne pokretljivosti zglobova
 • izlučivanje otpadnih spojeva metabolizma iz tijela
 • zaštita bebe u majčinom trbuhu
 • zaštita mozga, kralježnične moždine i očiju
 • transport kisika
 • održavanje kiselo-bazne ravnoteže
 • rehidracija organizma.

 

Nadalje, voda hladi tijelo, što je posebno važno za tjelesno aktivne osobe poput profesionalnih sportaša, ali i rekreativaca te osoba koje se bave fizičkim poslovima. I kod proljeva i povraćanja potreba za vodom je veća nego inače kako bi se ublažile posljedice ovih zdravstvenih tegoba.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, ukupni preporučeni unos vode za odrasle osobe u uvjetima umjerene tjelesne aktivnosti i temperature okoline iznosi 2 litre za žene i 2,5 litre za muškarce. Ovu količinu vode unosimo putem napitaka (najbolje popiti 6-8 čaša vode dnevno) i hrane (različite vrste hrane sadrže različitu količinu vode). Zanimljivo je da se u tijelu stvara manja količina vode koja nastaje tijekom reakcija izmjene tvari kao što je stvaranje energije iz ugljikohidrata i masti tijekom aerobne tjelovježbe.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

 


Preporuka je piti vodu cijelog dana! Ovi savjeti mogu vam pomoći da u tome uspijete:

 1. Odmah nakon ustajanja popijte vodu. Razbudit će vas i potaknuti uklanjanje štetnih spojeva metabolizma iz tijela.
 2. Neka vam na radnom mjestu voda bude na dohvat ruke. Držite je u vrču ili bočici na radnom stolu.
 3. Nosite je na trening. Posebnu pozornost nadoknadi vode obratite tijekom tjelesnih napora i intenzivnog znojenja, preporuča se prirodna mineralna voda bogata magnezijem koja će zaštititi i okrijepiti vaše mišiće i kosti, te doprinjeti održavanju potrebne razine energije.
 4. Na put i izlete ponesite dovoljno vode.
 5. Putujete li, obratite pažnju na dodatni unos. Primjerice, trosatni let povećava potrebu za vodom za 1,5 litru.
 6. 3 u 1: svakodnevno prije spavanja popijte prirodnu mineralnu vodu bogatu magnezijem. Pozitivno će djelovati na opuštanje i san te namiriti potrebu tijela za magnezijem.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo