Hranu nije dobro izlagati visokim temperaturama, a pogotovo ne u pregrijanom prtljažniku automobila.
 Foto: iStock
Svakako je dobro znati

Koliko traje hrana u prtljažniku na +30

Obavili ste kupnju na omiljenoj tržnici, a zatim se odlučili popiti kavicu s prijateljima ili skoknuti do obližnjeg shopping centra? Odlična ideja, međutim, pripazite što ste kupili jer ne mogu sve namirnice podnijeti ljetne vrućine!

Jeste li ikada pomislili na to što se događa s namirnicama u vrećicama koje ste ostavili u automobilu na vrelom ljetnom suncu dok vi obavljate još nekoliko „sitnica“? Niste, proučite kako koja namirnica podnosi visoku temperaturu zraka pa tome prilagodite svoje „landranje“ nakon kupnje kako biste spriječili njihovo ubrzano kvarenje i probavne probleme.

Meso samo u plastičnim posudicama

Meso je lako kvarljiva namirnica i trebalo bi ga uvijek držati u hladnjaku. Meso koje kupujemo u supermarketima pakirano u plastičnim posudicama zaštićeno je prozirnom folijom te na taj način može zadržati nepromijenjena svojstva i do 1 sat izvan hladnjaka, ali pod uvjetom da temperatura zraka ne prelazi 25 stupnjeva.

No, u automobilu koji stoji na ljetnom suncu temperatura se vrlo brzo penje prilično iznad tih vrijednosti. Osim toga, imajte na umu da je poseban oprez potreban s mljevenim mesom koje je još kvarljivije od ostalih vrsta mesa: pola sata na sobnoj temperaturi već može učiniti mljeveno meso rizičnim za konzumaciju.

Stoga, ukoliko u ljetnim mjesecima kupujete meso, a posebno mljeveno, najbolje je da ga odmah odnesete kući i stavite u hladnjak ili pak ponesite sa sobom mali prijenosni hladnjak ako se namjeravate zadržati vani i meso ostaviti u autu.

Foto: iStock
Svježe meso lako se pokvari na ljetnim temperaturama pa ga treba čim prije spremiti u hladnjak.

Piletina i lasagne - odmah kući

Ukoliko vas u trgovini primami miris pečenog pileta (ili toplih lasagna) pa se odlučite za taj dan poštedjeti kuhanja i počastiti se nekim od tih gotovih jela, morate ih donijeti kući u roku od najviše 30 do 45 minuta. Naime, kuhana i vruća hrana, ostavljena izvan hladnjaka do trenutka konzumacije, u vrlo kratkom vremenskom periodu može se pretvoriti u pravu bakterijsku bombu. Ako, kad dođete kući, primijetite da se jelo koje ste kupili toplo, već ohladilo, nemojte ga samo lagano podgrijati već ga jako zagrijte (na više od 70 stupnjeva) kako biste bili sigurni da će eventualni mikroorganizmi koji su se u međuvremenu razvili biti uništeni.

Masna riba dobra je za konzumaciju 30 minuta

Riba je još osjetljivija od mesa jer, osim što je dobar teren za razvoj bakterija, sadrži i masti koje su izrazito osjetljive na zrak i temperaturu (vrlo brzo pocrni). U ovom slučaju zaista vrijedi pravilo da kupljenu ribu trebate što prije nakon kupnje staviti u hladnjak, posebno ako je riječ o onim vrlo sitnim i masnim vrstama koje su najosjetljivije. Na primjer, što se tiče srdela, dva sata stajanja u plastičnoj vrećici, a da ne govorimo ako je još k tome u prtljažniku automobila, stvarno je previše i može biti rizično za zdravlje. Srdele su tipičan primjer ribe koju je inače najbolje konzumirati u toku istog dana kad je kupljena, čak i ako je držite u hladnjaku. Već na sobnoj temperaturi vrijeme trajanja se znatno skraćuje i jedan sat može biti dovoljan da se pokvari.

Smrznute namirnice samo u izolacijskim vrećicama

Postoji razlog zbog kojeg su odjeljci sa smrznutim namirnicama obično nalaze uvijek blizu izlaza iz trgovine, odnosno najbliže blagajnama: kupujući ih posljednje znatno se skraćuje vrijeme od trenutka kupnje do ponovnog spremanja u zamrzivač u vlastitom domu. Zakon obavezuje proizvođače i trgovce da takve proizvode čuvaju na temperaturi od -18°C, uz mogućnost da se ona podigne do najviše -15°C tijekom transporta. Ukoliko ne poduzmete nikakve mjere opreza, pakovanje smrznute hrane srednjih dimenzija značajno će prijeći tu sigurnosnu granicu nakon samo 45 minuta provedenih na sobnoj temperaturi. Želite li svoju kupovinu, a i obavljan još poneke obaveze smireno obaviti do kraja, počnite koristiti termo vrećice: i nastojte ih uvijek napuniti barem dopola (jer se poleđene namirnice, kad ih je više, međusobno rashlađuju) te ih dobro zatvorite. Postupite li tako, možete računati da će kupljeni proizvodi iduća 2 sata zadržati nepromijenjena svojstva.

Mlijeko da, ali samo trajno

Ako se nakon kupovine namjeravate negdje zadržati, odaberite trajno mlijeko koje, prije nego što se otvori i konzumira, ne mora stajati u hladnjaku. Ukoliko pak radije pijete svježe mlijeko, imajte na umu da od trenutka kad ga uzmete iz hladnjaka u trgovini dok ga ne stavite u hladnjak u vlastitom domu ne bi smjelo proći više od jednog sata. Napravite li predugu pauzu prije nego što vratite mlijeko u hladnjak (primjerice 2 sata je previše), čak i ako nije naročito vruć dan, mlijeko bi se moglo pokvariti i prije datuma naznačenog kao rok trajanja na ambalaži.

Foto: iStock
Iako se za suhomesnate proizvode kaže da su dugotrajniji, to ne vrijedi u slučaju kao što je ovaj.

Suhomesnati proizvodi

Najosjetljiviji su oni koje kupite već narezane. Osim ako nisu pakirani u posebnim posudicama ili pak vakumirani, ne biste ih smjeli ostavljati u autu duže od jednog sata. Taj savjet vrijedi posebno za kuhanu šunku: zbog visoke temperature na ploškama se može stvoriti tanak sloj masti zbog koje će se, kad poslije budete iznijeli šunku na stol, listovi presijavati u raznim bojama. A i rok trajanja joj se znatno skraćuje što duže vremena provede na sobnoj temperaturi, a da ne govorimo o temperaturi u usijanom automobilu.

Sa sirevima nema brige

To, doduše, vrijedi samo za odležane sireve, dok s onim svježima trebate biti oprezniji i to posebno ako ih kupite na tržnici, a ne upakirane u trgovini. Kupite li od kumice svježi kravlji sir koji će vam ona, zajedno sa sirutkom spremiti u vrećicu, možete ga ostaviti u automobilu nekoliko sati (no samo ako je automobil u sjeni, a ne na direktnom suncu). I, naravno, pod uvjetom da ga pojedete još istog dana. Inače, za taj sir vrijedi i preporuka da je najukusniji za jelo kad je na sobnoj temperaturi. Druga je opcija da svježi sir kupite u trgovini, upakiran u odgovarajućoj plastičnoj kutijici: takvi su sirevi puno izdržljiviji pa nekoliko sati provedenih u automobilu na suncu neće bitno utjecati na njihovu ispravnost i okus.

Jogurt: zaštitite fermente

I ovo je još jedna osjetljiva namirnica, no ipak nešto izdržljivija od mlijeka. Držite li jogurt na sobnoj temperaturi, povećava se broj fermenata koje sadrži, ali oni tada ujedno i vrlo brzo umiru zbog „prenapućenosti“ u čašici ili bočici. Pouka? Jedan sat izvan hladnjaka za jogurt je prihvatljivo, no nekoliko sati, i to još u automobilu, dovoljno je da značajno skratite vrijeme trajanja kupljenog proizvoda od onoga što je navedeno na ambalaži. U tom slučaju, ako ste ga predugo ostavili u automobilu na suncu, svakako ga pojedite u iduća 2, najviše tri dana.

Foto: iStock
Najveći "neprijatelj" voća i povrća je plastična ambalaža, pa uvijek uza sebe imajte platnene ili papirnate vrećice kako se ne bi uparilo u najlonu.

Voće i povrće je najizdržljivije

S njima zaista nema problema, osim ako nije oštećeno. Dugo mogu stajati izvan hladnjaka, a posebno ako ih, umjesto u plastičnim vrećicama, držite u papirnatim ili kartonskim vrećicama i torbama koje omogućuju strujanje zraka.

Od 1 do 256 bakterija u samo 2 sata

Najgori neprijatelj „otegnute“ kupovine su bakterije, a žurno stavljanje najosjetljivijih proizvoda u hladnjak služi upravo zato da bi se usporilo razmnožavanje tih štetnih mikroorganizama koji se na sobnoj temperaturi vrlo brzo razmnožavaju: mikroorganizam postupno raste te se potom dijeli na dva dijela i tako stvara nova dva mikroorganizma, od kojih će kasnije nastati nova četiri i tako dalje. Zamislimo li da je u plastičnoj vrećici, na temperaturi zraka od 20 stupnjeva, vrijeme potrebno za stvaranje novih mikroorganizama otprilike oko četvrt sata, to znači da ćete nakon dva sata, koliko ponekad sigurno ostavite namirnice u prtljažniku, u proizvodima imati čak osam generacija novih bakterija.

Linker
05. ožujak 2024 21:16