Što je crijevno-psihološki sindrom

Iza alergija, astme, ADHD-a i autizma kod djece krije se zajednički problem...

Astma, atopijski dermatitis, alergije, poremećaji u učenju, u ponašanju, ADHD, autizam, psihijatrijske bolesti imaju zajednički problem - poremećaj probave.

 

Britanska liječnica Natasha Campbell-McBride, utemeljiteljica Nutritivne klinike u Cambridgeu, svojevrsna pionirka upotrebe probiotika u prehrani djece i odraslih s poteškoćama u ponašanju i u učenju te odraslih s poremećajima probavnog i imunosnog sustava predvodi pristup širokom liječenju brojnih poremećaja koje karakterizira zajednički problem - poteškoće s probavom. Naziva se crijevno-psihološki sindrom (GAP sindrom ili GAPS, Gut and Psychology Syndrome).

Ta diplomirana liječnica s postdiplomskim studijima iz neurologije i nutricionizma majka je djeteta koje se potpuno oporavilo od teških poteškoća u učenju - tek kada su se počela liječiti i djetetova crijeva.

Proučavajući zdravstvena stanja stotina pacijenata oboljelih od autizma, poteškoća s učenjem, psihijatrijskih bolesti i drugih teškoća, dr. Campbell-McBride otkrila je povezanost nezdrave crijevne flore, slabe probave i toksičnosti od kemikalija nastalih od neprobavljene hrane, koje mogu ozbiljno ugroziti kemiju mozga.

 

Od atopijskog dermatitisa do autističnih osobina

Među prvima je objasnila ulogu crijevne flore - mikrobioma za ljudsko zdravlje i sve poremećaje do kojih dolazi kada imamo loš sastav ili disbiozu crijevne flore.

- Imate, primjerice, dijete koje je alergično. Roditelji uz to opisuju i nekoliko astmatičnih epizoda i atopijski dermatitis, a potom se sjete i djetetove izrazite nespretnosti (dispraksija) i probleme u učenju.

Veliki postotak alergične i astmatične djece u nekoj mjeri ima dispraksiju i hiperaktivno je. Mnoga imaju problema s koncentracijom i održavanjem pažnje, što utječe na njihovu sposobnost učenja. Preklapanje između disleksije i dispraksije je oko 50 posto, a između ADHD-a i disleksije 30 - 50 posto.

Djeca koja su u dojenačkoj dobi imala teški oblik atopijskog dermatitisa kasnije često razviju autistične osobine. Osim što mogu biti hiperaktivna, mnoga imaju alergije, astmu, atopijski dermatitis, dispraksiju i disleksiju. Zašto su svi ti poremećaji povezani?

Koji temeljni problem ne zamjećujemo kod svoje djece, a dovodi do astme, atopijskog dermatitisa, alergija, poremećaja u učenju, poremećaja u ponašanju, ADHD-a i autizma u različitim kombinacijama? Zašto u adolescenciji mnoga od te djece postaju ovisnicima? Zašto mnoga kada odrastu dobivaju dijagnozu shizofrenije, depresije, poremećaji hranjenja, bipolarnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i drugih psiholoških i psihijatrijskih problema? Postoji još jedna skupina stanja koja se uklapa u GAPS. Još nisam susrela dijete s nekim od tih poremećaja koje nije imalo probavnih poremećaja. Prema najnovijim istraživanjima i kliničkom iskustvu upravo probava ima značajnu ulogu u mentalnom razvoju. Ili drugačije rečeno, temeljni poremećaj potječe iz crijeva i manifestira se kao bilo koja kombinacija navedenih stanja. U većini slučajeva probavne smetnje - kolike, nadutost, vjetrovi, proljev, zatvor... - počele su u vrijeme uvođenja dohrane. U slučajevima kada odrasla osoba nema probavnih smetnji od djetinjstva, one započinju kasnije tijekom života zbog nekog događaja koji je doveo do narušavanja zdravlja. Djeca i odrasli s crijevno-psihološkim sindromom često upadnu u rupu u medicinskom znanju. Posljedica toga je da ne dobivaju primjereno liječenje. U nekim zabilježenim slučajevima kada su oboljeli i prošli gastroenterološku obradu, snimka njihovog probavnog sustava gotovo bez iznimke otkriva stanje koje se naziva fekalna impakcija sa sindromom prelijevanja stolice. To znači da su velike količine stare, zbijene stolice doslovno zalijepljene za stijenke probavnog sustava, gdje dugo ostaju, omogućavajući pogodno okruženje za razne vrste parazita, bakterija, gljivica i virusa, koji se množe i rastu neprestano stvarajući toksične tvari koje se apsorbiraju u krvotok. U tim se uvjetima nova hrana koja se pojede prelijeva kroz prolaze između zbijenih masa stolice. Ona je u takvim slučajevima zapravo prelijevanje, odnosno fekalna inkontinencija, prilikom čega ne dolazi do pražnjenja crijeva - piše dr. Campbell-McBride u knjizi Crijevno-psihološki sindrom, koja je nedavno prevedena i na hrvatski jezik u izdanju šibenskog Tragoma.

 

Veza između tjelesnog i mentalnog zdravlja te hrane i pića

Dr. Campbell-McBride vjeruje u apsolutnu povezanost između tjelesnog i mentalnog zdravlja te hrane i pića koje unosimo u organizam sa stanjem probavnog sustava, a podršku joj daju mnogi pedijatri, psihijatri, američki Centar za istraživanje autizma, udruge za podršku hiperaktivnoj djeci, roditelji i oboljeli kojima je pomogle posebno razrađene smjernice za prehranu.
Sve je više i istraživanja na ovu temu. 

 

Više o ovoj temi te kako su crijeva povezana s alergijama, dijabetesom, depresijom..., čitajte u novom broju Doktora u kući.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo