Oprez

Iako djeluju banalno, ove navike itekako mogu naštetiti vašem izgledu

Često dirate lice, sjedite prekriženih nogu, u torbi imate 100 stvari... Znate li da ove stvari mogu naštetiti vašem izgledu i dodati vam nepotrebne godine?

 

Kako izgledamo u određenoj dobi, u velikoj mjeri ovisi o genetici. No, to nije jedini faktor, te i mi sami pojedinim, i često banalnim navikama možemo utjecati na izgled. Provjerite koje nam to stvari 'kradu' dobar izgled i mladost.

 

Kosa u repu

Kad ne znamo što napraviti s kosom, najčešće posežemo za najlakšim rješenjem - repom. No ova navika itekako može naštetiti vlasima i dovesti do toga da kosa postane rjeđa, tanka i lomljiva. Probajte što češće mijenjati poziciju repa i ne vezati je svakodnevno. Pogotovo tijekom spavanja,

 

Previše mlijeka

Ovo ne znači da ga se trebate odreći, no trebate biti svjesni nepovoljnih stvari koje pretjerano konzumiranje mlijeka može izazvati. Ono naime sadrži andorgeni hormon koji stimulira rad žlijezda lojnica. Rezultat toga je stvaranje više sebuma, koji začepljuje pore i čini kožu masnijom i umornijom.

 

Kremu sa zaštitnim faktorom stavljate samo na lice

Većina žena je koristi tijekom cijele godine, no često zaboravljaju na ruke (osim kad je jako hladno). Ruke su naime najosjetljive, te bez obzira koliko vaše lice, vrat i tijelo bili zategnuti samo jedan pogled na ruke i vaše godine izlaze na vidjelo. UV zrake naime uzrokuju pjegice i naboranost. Stoga ih nemojte zaboravljati mazati kremom sa zaštitnim faktorom.

 

Volite sjediti prekriženih nogu

Proširene vene na nogama su izravna posljedica kompresije krvnih žila i cirkulatornog poremećaja. Sjedenje prekriženih nogu, kažu liječnici, blokira cirkulaciju i stvara celulit, a također je ta navika loša za leđa.

 

Češljanje mokre kose

Ovo je vrlo česta greška, a koju većina ponavlja. Naime ovom navikom lomimo kosu, a rezultat toga obično su ispucali vrhovi. Kako biste izbjegli dodatna oštećenja, najbolje je kosu prvo malo osušiti ručnikom (ne trljati), a onda fenom. Tek nakon toga je počešljajte i oblikujte.

 

Čupanje obrva prije nanošenja šminke

Ako oblikujete obrve pincetom, to radite navečer kad očistite lice. Tako ćete smanjiti rizik od bakterija koje mogu iziritirati kožu. Naime, nakon čupanja koža zna ostati neko vrijeme crvena i upaljena.

 

Uređaje za oblikovanje kose stavljate na maksimalnu temperaturu

Kad je kosa izložena visokoj temperaturi, njena struktura se itekako oštećuje. Ona zatim postaje suha i lomljiva. Kako biste ovo izbjegli držite fen barem 15 centimetara od kose, a prilikom peglanja koristite preparate za zaštitu i smanjite temperaturu.

Foto: iStock

Trljanje očiju

Zbog ove loše navike trepavice postaju krhke i ispadaju. Trljanje očiju također može oštetiti kapilare koje su smještene ispod površine kože, a to uzrokuje tamne krugove u području očiju, natečene ili spuštene očne vjeđe.

 

Diranje lica

Koliko ste puta danas rukama dodirnuli lice. Nemate pojma, zar ne? To je zato što ovo radimo nesvjesno,. Stavljamo dlanove na lice, češemo nos, bradu... Prečesto diranje lica može dovesti do pojave bora. U ovom slučaju jedino samokontrola može pomoći.

 

Pretrpavate torbu

Sjećate se torbe Sport Billyja? Koliko god to htjele, naše torbice ne bi trebale sadržavati toliko stvari. Prenatrpane torbe mogu uzrokovati loše držanje, bolove u leđima, vratu, 'krckanje' u koljenima. Izbacite nepotrebno, i prebacujte torbu s jednog ramena na drugo.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo