Lijepa i zdrava koža rezultat je i prehrane
 Getty Images/iStockphoto
Top 10

Beauty prehrana: Namirnice za lijepu kožu i one koje treba izbjegavati

Ako patite od rozaceje, akni, mitesera, rana na koži i drugih problema s kožom prehrana može imati glavnu ulogu

Hrana koju jedemo značajno utječe na zdravlje naše kože. Nedostatak vitamina A i B skupine koje nedovoljno unosimo prehranom najčešće se i odražavaju na koži. Osobe svjetlije puti češće imaju suhu kožu, a kod svih ona s godinama postaje tanja i suha. Ako isključimo uzroke suhe kože kao što su seboreja, dermatitis, ekcem i sl., nedostatak vitamina i loša prehrana su u podlozi mnogih kožnih problema.

Okidači rozaceje u prehrani

- Vjerojatno ste primjetili da pojedina hrana uzrokuje loše stanje kože vašeg lica - kaže dermatologinja dr. Macrene Alexiades. Hrana je značajan uzročnik rozaceje, kroničnog crvenila kože lica uz osjećaj peckanja i svrbeža, kasnije uz pojavu vidljivih krvnih žilica te, češće u muškaraca, bujanje vezivnog tkiva i žlijezda lojnica. Oni koju su skloni rozaceji uočit će kožne promjene kada jedu sir, čokoladu, začinjenu hranu, sojin umak, ocat, vaniliju, mliječne proizvode, jetra. Također, crveno vino i alkohol mogu potaknuti rozaceju.

Crvenilo i peckanje

- Hrana koja sadrži histamin izaziva crvenilo i peckanje kože, a histamin je biokemijska supstanca koja pomaže našem organizmu, no neke namirnice koje sadrže više histamina izazivaju alergijsku reakciju u oosba koje su osjetljive na histamin. Primjerice, histamina ima mnogo u crvenom vinu, dimljenoj i konzerviranoj ribi (tuna), mesnim prerađevinama, senfu, nekim orašastim plodovima (suncokretovim sjemenkama, orasima, kikirikiju). Ima ga i špinatu, patlidžanu, gljivama, rajčicama, zelenoj salati, a od voća više histamina sadrže banane, avokado, jagode, ananas, mandarine i grejp. Ako se javlja crvenilo kože lica jedite ih manje i rjeđe - savjetuje dr. Alexiades.

Ne smijemo zanemariti i važnost temperature hrane, ona ne bi trebala biti pretopla jer stimulira crvenilo i pogoršava simptome rozaceje. Jednak učinak imaju i alkohol te začinjena hrana.

Hrana koja potiče akne

U neugodne kožne probleme spadaju akne, među njima i cistične akne koje ostavljaju prepoznatljive rupičaste ožiljke po licu. Različita hrana može različito djelovati kod pojedinaca, pa je u slučaju kože zahvaćene aknama stručno mišljenje od neprocjenjive važnosti i zahtijeva detaljniji dermatološki pregled. Međutim, kako ističe dr. Alexiades, namirnice bogate ugljikohidratima, odnosno one visokog glikemijskog indeksa, i mliječni proizvodi kod većine pogoršavaju probleme s aknama. Neki su ljudi osobito osjetljivi na sir, čokoladu i crveno vino.
- Izbjegavajte prerađenu hranu, šećer i velike količine alkohola. Vodite dnevnik prehrane kako biste uočili koja vam hrana ne odgovara - savjetuje dr. Alexiades. Namirnice visokog glikemijskog indeksa potiču izlučivanje inzulina, a on, pak, potiče djelovanje muških hormona (androgena) koji dovode do prekomjernog lučenja sebuma te blokade žlijezda lojnica, što su klučna stanja u nastanku akni.

Boje voća i povrća

Nije tajna da su povrće i voće u svim bojama najbolja hrana za našu kožu jer osiguravaju obilje vitamina i antioksidansa koji će kožu hraniti, hidratizirati, čistiti i održavati je zategnutom, čistom, mekom i zdravom.

Betakaroteni

Među važnim sastojcima za zdravu kožu su betakaroteni, a ima ih mnogo u mrkvi i drugom narančastom voću, dinji, avokadu, mangu, špinatu, blitvi, kelju. Betakaroten se pretvara u vitamin A, koji je od vitalnog značaja za zdravu i lijepu kožu, djeluje kao antioksidans, daje koži prirodan sjaj, sprečava prerano starenje i boranje kože, smanjuje osjetljiviost na sunce i umanjuje štetnost UV zraka, liječi „tvrdu“ kožu (sklerodermu) i većinu kožnih stanja (suha koža, ekcem, psorijaza).

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, kojih je mnogo u plavoj ribi i maslinovom ulju, djeluju protuupalno, sprečavaju gubitak elastičnosti kože, umanjuje fotostarenje i druga oštećenja kože.

Cink

Neizostavan pomagač zdravlja kože je i cink, ističe dermatovenerologinja Klaudija Šebetić.

- Cink ima mnogobrojne i važne uloge jer je građevni element mnogobrojnih enzima, sudjeluje u mnogim koje ne prolaze, infekcije kože, otežano cijeljenje rana. Ako se sumnja metaboličkim procesima u tijelu, važan je za pravilan rad imuniteta, zdravu kožu i kosu. Vezano uz kožu najčešći su simptomi nedostatka cinka suha koža, akne, česte upale kože na nedostatak cinka potrebno ga je nadoknaditi konzumiranjem određenih namirnica ili kao dodatak prehrani. Djelovanje lokalne primjene cinka na kožu poznato je dugo godina. Zna se da lokalno cink djeluje protuupalno pa se stoga primjenjuje kod upalnih stanja na koži - ističe dr. Šebetić.

Resveratrol je moćan antioksidans za kožu. Ima ga u crvenom grejpu i crnom grožđu, borovnicama i brusnicama pa ovo odlično voće jedite što više u sezoni. Nezanemarive količine resveratrola ima i u zelenom čaju, kojeg možete piti i ljeti i zimi. Dermatolozi često ističu i da je resveratrol obavezni sastojak koji trebaju sadržavati preparati za njegu lica, a učinkovitost resveratrola dokazana je brojnim kliničkim istraživanjima. Neka novija pokazala su i da ovaj moćan sastojak pomaže u smanjenju učinaka stresa, preuranjenog starenja, ublažava prve linije i bore na koži te povećava debljinu dermalnog tkiva.

Namirnice dobre za kožu:

  • Svježe voće i povrće (koje ne stvara tegobe)
  • Integralne žitarice (osobito riža, kvinoja, proso)
  • Riba (srdele, losos, tuna, skuša)
  • Orašasti plodovi
  • Sjemenke (lanene)
  • Tofu
  • Alge
  • Eksta djevičansko maslinovo ulje
  • Voda
  • Zeleni čaj

Linker
26. travanj 2024 16:00