Odaziv građana, ne samo grada Rijeke nego i cijele Hrvatske, je, kažu studenti, izuzetan.
 Foto: privatni album
divna akcija

Studenti medicine izrađuju perike za bolesnu djecu, uključiti se možete i vi

U Hrvatskoj svake godine 189 novooboljele djece imaju potrebu za vlasuljom.

Uvriježeno je mišljenje da su studenti medicine po cijele dane s knjigom u ruci i da nemaju vremena za apsolutno ništa, osim za učenje - naravno.

No, ne i ovi studenti. Mladi Riječani stoje iza jednog vrlo plemenitog projekta - KosaRi. Oni se naime bave prikupljanjem i izradom perika za djecu od autoimunih i onkoloških bolesti. Uslijed ovih, vrlo često teških oboljenja, često se zapostavljaju psihološki aspekti koje bolest indirektno stvara.

Izrada perike traje oko mjesec dana

Samu akciju pokrenuli su 20-godišnjaci, Sara Varljen i Tin Vučković.

- Inicijalna ideja je došla od moje prijateljice iz Rumunjske koja mi je ukazala na potrebu pokretanja tako nečega i na našim prostorima. Naime Ioana je svoj projekt bazirala isključivo na humanitarnoj akciji darivanja kose, dok smo mi nastojali istu uključiti u jednu širu priču. Uz samu humanitarnu akciju darivanja kose 'Dare to share', smo organizirali i popratne događaje s ciljem podizanja razine svijesti o problemima oboljelih - rekla nam je Sara. Dodaje da su u sklopu projekta izradili dvije perike. Vlasulju od prave kose dobila je 15-godišnjakinja koja boluje od leukemije te 11-godišnja djevojčica koja boluje od osteosarkoma.

- Djeci perike puno znače, pogotovo u razdoblju nakon terapije. Vrlo je bitno da se djeci olakša povratak u novu sredinu te da ne budu stigmatizirana zbog svoje bolest. Nadomjestak izgubljene kose - kao jedan od najvidljivijih znakova bolesti - igra veliku ulogu u njihovoj prilagodbi na staru okolinu - govori ova studentica medicine.

Obje perike izradila im je vlasuljarka iz Zagreba, a izrada jedne traje oko mjesec dana (otprilike 120 radnih sati). Vrlo je bitno, kaže Sara, da je vlasulja do prave kose.

- Oni koji boluju od autoimunosne bolesti kao što je alopecija areta, često imaju povećanu osjetljivost na umjetne materijale od kojih se vlasulje inače izrađuju. Zbog toga su često primorani promijeniti i nekoliko vlasulja od umjetne kose - kaže. U Hrvatskoj svake godine 189 novooboljele djece imaju potrebu za vlasuljom.

Želim se zahvaliti svakom članu organizacijskog tima KosaRi, jer je svatko doprinio samoj realizaciji projekta te svima nama omogućio ponos ostvarenim rezultatom. Drago mi je i iznimno sam ponosna na činjenicu da smo već na prvoj godini studija uspjeli okupiti ambiciozne ljude koji dijele istu viziju i rade na ostvarenju jednog humanog cilja kao što je ovaj, rekla je Sara.

Krajnji cilj

Prvi cilj nam je da što više djece dobije periku. Drugi cilj nam je da olakšamo rehabilitaciju i resocijalizaciju bolesne djece, putem edukativnih radionica senzibilizacije i poticanja empatije među vršnjacima. Treći nam je cilj da KosaRi kao ideja opstane - jednog dana ćemo završiti fakultet i ne želimo da to znači kraj KosaRi, zaključio je student Tin Vučković.

VAŠA VLAS - NJIMA OSMIJEH ZA ČAS

Vodič za darivanje kose:

Kakva treba biti kosa?

  • Počešljana
  • Oprana (čista)
  • Zavezana u pletenicu/rep
  • Minimalno 15 cm duga

Što će se raditi s mojom kosom?

  • Vaša kosa će se spremiti
  • Dopremit će se vlasuljarki koja će izraditi periku
  • Bolesnom djetetu vratit ćete osmijeh na lice

Više saznajte OVDJE.

Linker
26. travanj 2024 20:48