Siječanj nemilosrdno vraća stare obaveze na svakodnevne “to do” liste...
 Getty Images/iStockphoto
čiju godinu ćete živjeti 2020.

Planiranje godine najbolji je način da organizirate vlastiti život, a uključuje nešto sasvim drugačije od površnih novogodišnjih odluka

Nastavljate li život po tuđim kriterijima ili priželjkujete idućeg prosinca zaključiti “e ovo je konačno bila moja godina”?

Blagdani su prošli, a s njima i odmak od svakodnevnog stresa. Siječanj nemilosrdno vraća stare obaveze na svakodnevne “to do” liste pa je idealan trenutak za nove i bolje načine organiziranja vlastitog života. Planiranje godine svakako je najbolji način, ali uključuje nešto sasvim drugačije od površnih novogodišnjih odluka donesenih reda radi. Jeste li sastavili svoj godišnji plan? Nastavljate li život po tuđim kriterijima ili priželjkujete idućeg prosinca zaključiti “e ovo je konačno bila moja godina”?


PRIJE PLANA PROCIJENITE


PROTEKLU GODINU - jeste li zadovoljni s načinom kako ste prolazili kroz proteklu godinu i s onime što ste postigli? Tko i što je vrijedno prenošenja u iduću godinu, a tko i što nije? Zašto? Već na ovom prvom malom testu odmah možete ustanoviti znate li prepoznati vlastite prioritete, a koji će biti temelj vašeg godišnjeg plana.

OČEKIVANJA U NOVOJ GODINI - svoja, ali i tuđa. Što točno očekujete od sebe i drugih, a što mislite da drugi očekuju od vas u godini pred vama? Morate li razmišljati nad ovim pitanjem tražeći sebe i svoje želje, već ste ušli u godinu po tuđim mjerilima. Prevladavaju li vaša i tuđa pogrešna i/ili prekomjerna očekivanja, čeka vas godina neorganiziranog vremena, neispunjenih očekivanja i naravno, frustracije. Želite li takvu godinu?

SVOJE ORGANIZACIJSKE VJEŠTINE -znati što točno želite i odrediti svoje prioritete sjajna je stvar i velik dio godišnjeg plana. No, ne znati kako ih sprovoditi na nivou svakodnevice provjereni je recept za neuspjeh. Zato objektivno procijenite imate li potrebne vještine ili koje biste vještine trebali steći ili poboljšati kako bi vaš godišnji plan zaista bio i ostvaren.


Baš svi planovi bez obzira na to koliko bili jednostavni ili zahtjevni, sastoje se od manjih dijelova i baš svaki dio je jednako važan za konačne rezultate. Slažete li svoju godišnju slagalicu prvi puta, praktični materijali za sastavljanje planova i rasporeda odličan su alat. Koje korake ne smijete preskočiti i kako ih lakše ostvariti pronađite u paketu takvih materijala pod nazivom “Moja godina”.

Linker
25. travanj 2024 15:38