Prava prijateljica je ona koja vas ne osuđuje, kakav god bio vaš način života i situacija u kojoj se nalazite.
 Foto: greg raines/unsplash
Žena je ženi vuk ili?

Otrovna ili prava: kako prepoznati prijateljicu koja vas neće izdati

U grupi 'one koje podnosimo' su žena vođa, zadnja rupa na svirali, žrtvovateljica i ljubiteljica patnje; u grupi 'one koje odbacujemo' su iskorištavateljica, (ne) prijateljica i statusna prijateljica, dok su u grupi 'one koje ostaju' zrcalna prijateljica, djeliteljica i prava prijateljica.

Originalna knjiga američke autorice Susan Shapiro Barash “Otrovne prijateljice” istražuje različite tipove ženskih prijateljstava. Autorica je u njoj detektirala deset tipova prijateljica i podijelila ih u tri skupine.

U grupi 'one koje podnosimo' su žena vođa, zadnja rupa na svirali, žrtvovateljica i ljubiteljica patnje; u grupi 'one koje odbacujemo' su iskorištavateljica, (ne) prijateljica i statusna prijateljica, dok su u grupi 'one koje ostaju' zrcalna prijateljica, djeliteljica i prava prijateljica.

Svakom tipu posvetila je jedno poglavlje u knjizi, a većina žena s kojima je razgovarala prepoznala je sebe ili svoje prijateljice u jednoj od kategorija ili potkategorija.

Osim što detaljno opisuje svaki navedeni tip, Shapiro Barash i objašnjava zašto zaglavljujemo s prijateljicama najgore vrste i kako se možemo izvući iz takvih odnosa, ali i kako možemo prepoznati istinsku prijateljicu za koju se vrijedi boriti.

NAJBOLJA OD SVIH

Mi ćemo se ovdje pozabaviti najboljom od svih - pravom prijateljicom. Možete li neku od svojih prijateljica smatrati pravom, doznat ćete ako iskreno odgovorite na nekoliko pitanja, piše Shapiro Barash.

● Posjeduje li vaša prijateljica istinsku sposobnost empatije?

● Možete li računati na nju u bilo kojim okolnostima?

● Je li svjesna svojih granica?

● Možete li izgubiti vezu te nakon nekoliko mjeseci ili godina jednostavno nastaviti gdje ste stale?

● Imate li jednake svjetonazore?

● Je li važno ako nemate jednake svjetonazore?

Ako vaša prijateljica odgovara navedenome, blagoslovljeni ste pravom prijateljicom, smatra autorica. Sve mi tražimo baš takvu prijateljicu, ženu koja je iznimno tolerantna prema prijateljičinim teškoćama i duboko je posvećena odnosu. Taj je odnos vrijedan svih uspona i padova svojstvenih ženskom prijateljstvu i funkcionira na temelju obostranog poštovanja i samopoštovanja, brižnosti i prilagodljivosti.

To je prijateljica koja mijenja svoju ulogu i prilagođava se kako se prijateljstvo s vremenom mijenja; ujedno ostaje postojana u obrascima koji su se tijekom godina pokazali uspješnima. Od svih tipova prijateljica ovu najviše volimo; ona je iskrena, ozbiljna i ne pita se kakva je njezina korist.

To je prijateljica koju vrijedi zadržati - ona nudi empatiju i podršku čak i kad je njezin ili prijateljičin život kaotičan. Uvođenje takvog istinskog prijateljstva u neprestani nemir našeg privatnog života u dvadeset i prvom stoljeću može iziskivati veliku vještinu. Prijateljski je odnos složen i kada nas prijateljica razočara i kada ispuni naša očekivanja, piše Shapiro Barash, a i u jednom i u drugom slučaju žene opetovano izražavaju nadu u zadovoljavajući odnos. Kao što je napisala autorica Gabrielle LeBlanc na Huffington Postu: 'Žene mnogo vremena provode radeći ono što im se ne sviđa. Prijateljica bi, u idealnoj situaciji, trebala omogućavati predah od dosade i odgovornosti kojima smo zatrpane, put prema zadovoljstvu.”

KAD DOSEGNETE GRANICU

Shapiro Barash u knjizi iznosi razmišljanja i iskustva stvarnih žena. Adair, 44-godišnja medicinska sestra, vjeruje da nas godine čine mudrijima (i) u pogledu prijateljica. Ona kaže: 'Više nisam osobito ljubazna prema prijateljicama koje me iskorištavaju ili razočaraju. Osjećam kao da sam počela prebirati po ljudima i odbacivati one koji mi ne odgovaraju - mislim da sam dosegnula svoju granicu. Ali prijateljice koje mi odgovaraju sada su mi važnije no ikada. Sada kada sam prešla četrdesetu, nisam usredotočena samo na jurnjavu za djecom ili na zarađivanje. Ne kažem da to nije važno, ali s prijateljicama tražim sretnije trenutke. Za žene se to jednostavno neprestano mijenja, ono što nas usrećuje.

Najprije bi to trebao biti vaš ljubavnik, potom djeca i naposljetku prijateljice. Kao da niste imali prave prijateljice dok ste bili zaokupljeni obiteljskim životom i drugim obavezama. Kad to počne jenjavati - a počne - najvažnije su prijateljice.'

OD ČEGA JE SAČINJENO PRIJATELJSTVO

S pravom prijateljicom nalazimo vedrinu koja nije uvijek prisutna u drugim scenarijima. Žene to opisuju kao zaštitu od svijeta, kao da su zbog tih dragocjenih prijateljstava sigurnije. U svakom slučaju, funkcionalno prijateljstvo djeluje kao gladak i spontan proces, no to je složen međuodnos koji čine mnoge sastavnice.

• Sposobnost davanja i uzvraćanja

Koliko god otrcano zvučalo, piše Shapiro Barash, nije lako pronaći prijateljicu koja je sposobna davati i uzvraćati. Sreću da je stekla takvu prijateljicu imala je 49-godišnja Liza koja radi u istraživačkom laboratoriju: 'Prijateljica i ja pomažemo jedna drugoj s djecom, s našim starim roditeljima i radnim rasporedom. Kao da govorimo nekim posebnim jezikom, a tu zonu ugode ne nalazim nigdje drugdje.

Potpuno smo odane jedna drugoj. Možda je to zato što su nam životi toliko slični, iako mislim da je posrijedi nešto više. Ne mogu zamisliti da postoji trenutak u kojem nećemo biti jedna uz drugu i bliske kao što smo sada.

Jedna drugoj govorimo sve; to je prijateljstvo jedinstveno.'

• Hrabrost za iskrenost

Žene mogu lagati same sebi o velikim i malim problemima u odnosima, kad se situacija poremeti. Svaki tip prijateljice iz različitih je razloga sposoban za laž ili makar za izbjegavanje iskrenosti, svaki osim djeliteljice i prave prijateljice, čija razina obaveze prema prijateljicama onemogućava laganje, čak i u trenucima neslaganja.

• Ponuda stabilnosti

Stabilnost postaje najvažniji čimbenik u funkcionalnim prijateljstvima. Stopa uspješnosti visoka je među ženama koje se osjećaju odano, u dobru ili zlu. One svoje prijateljstvo opisuju kao sigurno utočište.

• Opraštanje i prihvaćanje

Ispitanice su često izjavljivale da su osjećale napetost u prijateljstvima, jer nisu znale hoće li prijateljice prihvatiti neki njihov potez. Prava prijateljica je ona koja vas ne osuđuje, kakav god bio vaš način života i situacija u kojoj se nalazite. To je bona fide prijateljica, prijateljica u dobroj vjeri.

• Zajedničke vrijednosti

Prava nam prijateljica pomaže da prebrodimo teška vremena. Bez njezine prisutnosti, doslovne ili virtualne, možemo se osjećati neshvaćeno. Zato su prijateljice s istim osnovnim pogledom na život vrlo privlačne.

• Empatija i brižnost

'Iskreni odnosi su rijetki, a žena koja je sposobna za iskrenu empatiju, prava je prijateljica. To je ono čemu se nadamo. Empatija među prijateljicama iziskuje istu količinu truda kao i širenje negativne energije', citira autorica dr. Bartona Goldsmitha, bračnog i obiteljskog terapeuta.

• Postavljanje granica

Razgovarajući sa ženama za potrebe ove knjige, autorica je ustanovila da prijateljice često prekoračuju granice. Uspostavljanje granica s prijateljicama osjetljivo je pitanje u mnogim dugogodišnjim prijateljstvima, jer ne postoji standard koji bismo mogle slijediti u pogledu uspostavljanja odnosa i izražavanja naših intimnih osjećaja.

• Ponovno povezivanje

Nitko ne zna kako će se prijateljica postaviti u krizi, iako smatramo da možemo predvidjeti njezin odgovor. Nadamo se njezinoj podršci i odanosti. Kad je autorica pitala žene o tome, više od 50 posto njih reklo je da su se u određenom trenutku svoje krize donekle razočarale u svoju najbolju prijateljicu. Druga polovica osjećala je da im je prijateljica bila spasiteljica i da im je pomogla da prebrode krizu.

No, za više od 70 posto ispitanica stara prijateljica iz djetinjstva ili sa studija, koja se ponovno pojavila, ponudila je utjehu koju nisu dobile u novijim prijateljstvima ili prijateljstvima uvjetovanima okolnostima te sklopljenima kasnije u životu.

TKO POBJEĐUJE

U mnogoslojnom svijetu ispunjenom mnoštvom obaveza istinska je prijateljica ona koju zadržavamo.

Prijateljica koja nam može odvratiti pozornost od životnih tereta i iskrena je, osvaja pobjedu. Žene s kojima je Shapiro Barash razgovarala za knjigu spominjale su povišenu svjesnost potrebnu za održavanje prijateljstava.

Pritom pomažu neke strategije.

• Potpuna otvorenost pri uspostavljanju bliskosti omogućuje izbjegavanje nesporazuma koji dovode do sukoba. Pa ipak, više od 50 posto žena s kojima je razgovarala nije znalo što očekuju od bliskog ženskog prijateljstva.

• Suparništvo unosi razdor i zamjeranje, osobito ako žene ne razgovaraju o tome. Istodobno, malo je vjerojatno da će žena razgovarati o osjećajima zavisti ili ljubomore, jer se kao “dobre djevojke” ne bismo smjele tako osjećati, posebno ne prema prijateljici.

• Nekad nas spoje način života, položaj, situacija. Ti odnosi mogu poslužiti svrsi, no u konačnici se ne razvijaju prava prijateljstva.

• Iskrenost nije uvijek najlakši put. Ako je prijateljica u teškoj situaciji, upletanje može ugroziti prijateljstvo. Pomaganje prijateljici u takvoj situaciji istinska je kušnja. • Žene kažu da je na određenoj razini potrebno uložiti svjestan trud kako biste bili dobra prijateljica.

• Različiti tipovi prijateljica u nekim razdobljima stvaraju otrovnu atmosferu. Negativnost tada nadmašuje sve što iz tog odnosa dobivate i tu biste vezu trebali prekinuti.

Linker
26. travanj 2024 15:06