SHUTTERSTOCK
probajte

Umjesto ‘kako si?‘ postavite ovih osam pitanja i dobit ćete iskreniji odgovor

Iako dobronamjerne, ove dvije riječi vrlo često dovode do besmislenih razgovora, a ne do iskrenih odgovora

Godine 1938. istraživači s Harvarda pokrenuli su 85 godina dugačku studiju kako bi otkrili što nas čini sretnima u životu? Prikupili su zdravstvene kartone 724 sudionika iz cijelog svijeta i svake im dvije godine postavljali detaljna pitanja o životu. Suprotno onome što bismo možda očekivali, karijera, novac vježbanje ili zdrava prehrana nisu visoko na listi onoga što nas usrećuje. Najdosljednije otkriće je da nas pozitivni odnosi čine sretnijima, zdravijima i pomažu nam da živimo duže. To je još jedno u nizu istraživanja koje je otkrilo da je ključ sretnog i uspješnog života stvaranje dubokih odnosa. No to zahtijeva komunikacijske vještine, koje nemamo svi jednako dobro razvijene, smatra Stephanie Harrison, osnivačica organizacije koja unapređuje novu filozofiju sreće ‘The New Happy‘.

Kao istraživačica sreće, za make.it kaže i kako je otkrila da dvije riječi ‘kako si‘, iako dobronamjerne vrlo često dovode do besmislenih razgovora, a ne do iskrenih odgovora koji produbljuju međuljudske odnose te da, ako želite više od čavrljanja, umjesto kako si, radije postavite neko od ovih osam pitanja.


1. Kako si stvarno?

Razgovore možete jednostavno transformirati dodavanjem jedne jednostavne riječi: ‘stvarno‘. To ukazuje da želite ići dalje od ugodnosti.


2. Kako si danas (sada)?

Ovim sužavate fokus pitanja na sadašnji trenutak. Koristite ovu mogućnost kada se želite povezati s nekim tko se nalazi u velikim ili dugotrajnim izazovima, kao što su gubitak drage osobe, bolest, nezaposlenost ili prekid.


3. O čemu razmišljaš u posljednje vrijeme?

Nekima je lakše dijeliti misli nego dijeliti osjećaje. I često ono što vam kažu o svojim mislima također će vam dati uvid u njihove osjećaje. Dok slušate, ponudite podršku i potvrdu frazama poput ‘to zvuči kao teška situacija‘ ili ‘kako se osjećaš zbog toga?‘


4. Kad bi bio posve iskren/iskrena, kako bi opisao/la svoje osjećaje u posljednje vrijeme?

Prvi dio ovog pitanja je moćan jer dajete nekome izričito dopuštenje da podijeli kako se osjeća i to tako da se osjeća sigurno. Drugi dio pitanja možete promijeniti i za postavljanje pitanja o konkretnijim temama. S kolegom, na primjer: ‘Kad bi bio posve iskren, što misliš kako će teći ovaj projekt dalje?‘ Ili sa svojim partnerom: ‘Kad bi bio posve iskren sa mnom, što bi želio/željela da učinim drugačije u našoj vezi?‘


5. Što ti je bilo dobro, a što teško u posljednje vrijeme?

Problem s ‘kako si?‘ je u tome što potiče odgovore s jednom notom: ‘Dobro sam‘, ili ‘Dobro sam, hvala!‘ Ali ljudi tako ne doživljavaju život. Imamo više od jednog osjećaja odjednom, procjenjujemo situacije iz različitih perspektiva, vidimo što je pozitivno, a što izazovno u isto vrijeme


6. Koju bi riječ koristio/koristila za opisivanje svog života upravo sada?

Ponekad filtriranje naših iskustava u jednu riječ može potaknuti duboke uvide. Kada postavite ovo pitanje, dajete nekome novi način da shvati kroz što prolazi. Nakon što podijele svoju riječ, upotrijebite dodatna pitanja da biste saznali više, poput ‘što te natjeralo da odabereš ovu riječ?‘ ili ‘s čime još povezuješ ovu riječ?‘


7. Posljednji put kada smo razgovarali, bavio/bavila si se problemom ... Kako je s tim u zadnje vrijeme?

Prateći nešto što je osoba spomenula u prošlosti, govorite joj: ‘vidim te i važan ili važna si mi‘, što je poruka koja svakako produbljuje odnos.


8. Koje bi pitanje želio/željela da ti netko upravo sada postavi?

Osoba s kojom razgovarate možda žudi nešto reći, ali ne zna kako otvoriti temu. Kada ih pitate da odaberu svoje pitanje, dajete im prostora da razgovaraju o tome što se stvarno događa. Nakon što podijele pitanje koje bi željeli da im se postavi, vaš jedini posao je da ga ponovite, a zatim im posvetite punu pozornost.

Linker
14. travanj 2024 14:53