Ponekad se čini da tom suđu nema kraja...
 Foto: Istock
6 sjajnih trikova

Kako srediti stan za 15 minuta kad vam inače trebaju 4 sata?

Kaos u stanu, a najavili su se gosti? Što sad?

Prije nego li sam postala mama, stan mi je uvijek bio uredan. Nije bilo malih ručica koje su stalno nešto packale, prolijevale, razbacivale i prljale. No, odjednom je sav taj red postao nered. Ne mogu ja toliko brisati, koliko djeca mogu zaprljati.

Ima dana kada je sve u redu i kada stignem maltene nalakirati nokte uz djecu, a ima dana kada ne stignem oprati zube do navečer jer je na sve strane kaos. Najčešće se u takvim danima najave i gosti, i to onako za 15 minuta, čisto da dan bude napetiji.

Kako srediti stan za 15 minuta kad vam inače trebaju 4 sata?

Evo par natuknica koje možda pomognu:

1. Prvo pokupite sve igračke i oslobodite pod. Meni je to uvijek prvi korak jer nakon toga upalim Roombu koja će začas usisati. Gosti vjerojatno neće u spavaće sobe pa njih komotno zatvorite da robot usisavač ne gubi vrijeme na ono 'nebitno'. Igračke su 3 minute posla, usisavač ne računam jer on radi sam. :)

2. Dok Roomba usisava pokupite sve što treba u prljavi veš i odnesite u košaru. Ili pogurajte ispod kauča. Šalim se. Šalim se? Tako rade u SVIM filmovima. Ostatak odjeće samo složite na kup i odnesite u spavaću sobu. To su 2 minute posla.

3. Kad ste već u kupaoni, a nemate vremena za detaljno čišćenje, zaključajte vrata izvana i recite da su se zaglavila, da taman čekate bravara. Ili prebrišite školjku i malom četkom nabrzaka izribajte umivaonik. Odmah očistite ogledalo. To je 5 minuta posla.

Dok vi skupljate veš, Roomba usisava. (Foto: Privatni album)

4. U dnevnom boravku krpom prijeđite one površine na kojima se najviše vidi prašina. Minuta.

5. Sitnice sa stola u jednom potezu pokupite rukom i ubacite u ukrasnu kutiju ili košaricu. 10 sekundi.

6. Prljavo suđe. Ako imate perilicu - sve ubacite u nju, a ako nemate, utrpajte suđe u pećnicu i preko ručke objesite krpu. Šalim se, naravno. Ako u preostalih 4 minute i 50 sekundi ne stignete oprati suđe, uvijek se možete praviti da ste 'baš krenuli prati suđe, ali to će malo pričekati'.

Red i djeca ne idu uvijek zajedno

Šalu na stranu, no ipak svi volimo da je oko nas red. Uz djecu to nekad zaista nije moguće, i dok prijatelji i obitelj znaju da vlada kaos, uvijek se može najaviti netko s kime si niste tako dobri i otvoreni i zbog koga bi vam možda bilo neugodno da ih dočekate u kaosu.

Ne mogu ja toliko brisati, koliko djeca mogu zaprljati. (Foto: Privatni album)

Primjerice, serviser, montažer, vlasnik stana, inkasator s državne televizije koji je došao njuškati... Svakome je to netko drugi.

No, goste uvijek možete odbiti i reći da niste kod kuće. Ako se ipak odlučite ugostiti ih, nadam se da će bar jedan od gornjih savjeta pomoći. Bar onoliko da ne ostavite loš dojam ;)

Linker
14. travanj 2024 06:09