Sjećate se onog vremena bez mobitela... Vremena u kojem nismo bili uvijek, ali uvijek dostupni.
 Foto: iStock
Podcijenjena i zaboravljena

Kako pronaći tišinu u ovome bučnom svijetu?

Buka na ulici, u kafićima, na poslu... Kad ste posljednji put uživali u trenucima tišine, a da nije samo ona tišina kad umorni legnete u krevet? Nemojte je podcjenjivati, svima nam je prijeko potrebna.

Dođe li vam ponekad da se maknete od svega i da sjednete na najudaljeniju klupicu na svijetu. Ne zato što je udaljena, već zato što je tamo tišina? Buka u kafićima, buka u tramvaju, pa i u knjižnicama, ali i u kinu, gdje se čak vrti reklama da mobiteli budu stišani. Ali ne, uvijek se nađe onaj jedan koji je eto tipkao po svom smartphoneu dok se vrtjelo upozorenje. Bilo kako bilo, od buke je ponekad zaista teško pobjeći.

A tišina je ponekad prijeko potrebna. Dani ispunjeni bukom postali su nam normalni. Pa kako onda dobiti tu injekciju tišine i mirnoće u svijetu punom potencijalnih distrakcija?

Nađite vremena za tišinu

Za nekoga je ovo ranojutarnja šetnja, dok 'svijet' još spava. Ima nešto spokojno u tim jutrima, dok ptičice cvrkutaju, a vani nema žive duše. I te zrake sunca koje se lagano probijaju do vaših obraza. Ova šetnja se ne računa kad idete doma iz izlaska (svi smo prošli te ptičice :)).

Netko će izabrati 'moment tišine' na kraju dana. Kad djeca zaspu i kad su obavili sve što trebaju. Možda na balkonu, uz čašu vina, a mobitel je u sobi. Sa stišanim tonovima. Stvar je u tome da kad i imamo vremena za sebe, za svoje misli i za misli koje treba posložiti, uzmemo sa sobom mobitel i 'skrolaj, skrolaj'. Ovo nije tišina, ovo je skretanje pažnje. Izaberite ono što vam odgovara i uživajte u tim trenucima. Bez mobitela.

Isključite se

Sjećate se onog vremena bez mobitela... Vremena u kojem nismo bili uvijek, ali uvijek dostupni. Nedavno sam gledala jedan dokumentarac iz 90-ih. Novinar je ženu na ulici pitao da li bi htjela imati telefon stalno sa sobom. Ona ga je u čudu pogledala i odgovorila: 'Pa nisam luda, ne želim stalno biti dostupna. Ako je nešto hitno, može ostaviti poruku na sekretarici, pa ću se javiti naknadno.' Danas nam je ovo smiješno. Nažalost.

Kad zaboravimo mobitel u autu ili kod kuće, izgubljeni smo. Oh, ne! Propustit ćemo 'VAŽNU' WhatsApp poruku, milijun vijesti, najnovije statuse, fotke na Instagramu. Probajte se malo isključiti. S vremena na vrijeme, stavite mobitel na silent mode i vidjet ćete da se ništa neće dogoditi. Otkrijte sami sebe, a ne cijeli internetski svijet.

Ta svemoguća priroda

Da, ponekad se ponavljamo kao papige. Ali, priroda je zaista čudo. Za tijelo i um. Što češće pobjegnite od gradske vreve, bučnih kafića i ulica i dišite punim plućima. Uživajte u šumama, planinama, moru, tišini… Probajte jogu, meditaciju, opuštajuću kupku i povežite se sami sa sobom, a ne s Wi-Fi mrežom.

Isključiti buku ponekad zaista nije lako. Toliko smo naučeni na nju, da nam ponekad i sama noćna vožnja autobusom do mora, dođe kao odmor. Nemojte zato podcjenjivati mir i tišinu, u takvim trenucima znaju doći neke od najboljih ideja i spoznaja…

Linker
25. travanj 2024 22:14