SHUTTERSTOCK
utišajte okolinu

Šest savjeta kako spriječiti gubitak sluha

Gubitak sluha može se dogoditi u bilo kojoj dobi i iz više razloga

Neki ljudi nemaju sluh od rođenja, dok drugi ogluše tijekom života - zbog starenja, nepravilne upotrebe slušalica ili izloženosti glasnim zvukovima...

Postoje dva glavna oblika gubitka sluha: senzorineuralni i provodni. Prvi tip, senzorineuralni, događa se kada se ošteti unutarnje uho ili slušni živac. Šteta je obično nepopravljiva. S druge strane, provodni gubitak sluha često je reverzibilan. Najčešće sluh izgubimo zbog izloženosti visokim decibelima.

Evo što možete poduzeti

Držati se podalje od glasnih zvukova najbolji je način da se izbjegne gubitak sluha uzrokovan bukom. Ako ste zbog posla okruženi bukom, pokušajte se često odmarati u tišini i nosite čepiće za zaštitu sluha. Na koncertima se udaljite od najbučnijih mjesta, a i kod kuće na audio uređajima namjestite nisku glasnoću.

Također budite na oprezu kada koristite slušalice - ne slušajte glazbu preglasno, a svakih sat vremena ih skinite. To vrijedi za sve vrste buke jer glasni zvukovi s vremenom uzrokuju sve veću štetu. Važan savjet kojeg biste se trebali pridržavati jest i da ne pušite. Dokazi sugeriraju da nikotin može uzrokovati gubitak sluha. Provjerite nuspojave lijekova koje uzimate jer i oni mogu uzrokovati gubitak sluha i čak izazvati tinitus (stalni šum u ušima), koji je obično i prvi simptom toksičnosti lijekova koje koristimo. Takvi se lijekovi nazivaju ototoksični, a među njima se nalaze neki antibiotici, lijekovi koji se koriste tijekom kemoterapije, protuupalni i neki bezreceptni lijekovi kao što je acetilsalicilna kiselina.

Linker
25. travanj 2024 15:53