Priznajte, i sami ste već osjetili koliko je ljepše uz šum mora i miris borova, zar ne!?
 Foto: iStock
Pozitivni učinci

Kako boravak na plaži mijenja mozak

Donosimo četiri nepokolebljiva argumenta zbog kojih ćete poželjeti ostati još koji dan na moru. I učinite to, ako možete...

Boravak u prirodi općenito pozitivno utječe na fizičko i psihičko zdravlje, smiruje i opušta, a tijekom ljeta takav učinak može imati i more.

Evo kako boravak na plaži utječe na mozak:

● Donosi smirenost: dok sjedite na plaži i gledate u more, kombinacijamirisa mora i šuma valova izaziva ugodu u mozgu. Plavo je novo zeleno, govore znanstvenici, jer nas "plavi prostor" baca u gotovo hipnotičko stanje. Znanstvenici tvrde da u tim trenucima mozak zaista reagira na okruženje, pri čemu se javlja osjećaj sreće i mira.

● Smanjuje stres: kupanje u moru potiče opuštanje, što je zdravo za organizam. Da ne spominjemo blagodati morske vode na niz zdravstvenih stanja. Voda potiče pozitivno raspoloženje, a "plavi prostor" još dodatno potiče sreću.

● Povećava kreativnost: znanstvenici su utvrdili da boravak na plaži potiče kreativnost jer dok ležite na ležaljci ispod suncobrana, vaše se misli bistre i mozak pristupa problemu (ili nekom projektu) na kreativan način. Baš poput meditacije, plaža izaziva osjećaj smirenosti koji omogućuje da se fokusirate na bitno.

● Ublažava depresiju: hipnotički zvuk valova u kombinaciji sa slikom i mirisima koji nas okružuju dovodi nas u meditativno stanje, što će pročistiti um i dovesti ga u stanje koje jača samopouzdanje.

Linker
25. travanj 2024 19:35