Ni lijep, ni zdrav

Što je to toliko loše u pivskom trbuhu (osim njegova izgleda)

I dok se žene s kojim kilogramom viška ne žele niti približiti plaži, dotle tamo naši muškarci s ponosom pokazuju svoje pivske trbuščiće. Još ih i nježno glade.

 

Znoj se tako fino zacakli na suncu, pa sjajne pupe dođu do punog izražaja. Isprse se lole, nabace osmijeh, pa se, glumeći manekene, prešetavaju po plaži. Gore, dolje, pola dana. Ne daj Bože ući u more plivati. Neka meni mene. Ovako s obale imam potpuni pregled situacije.

Nekima pivski trbuh može biti simpatičan jer bolje da ljulja, nego da žulja, no situacija nije ni malo idilična. Štoviše, zove na uzbunu!

 

Opseg struka. Koliki bi trebao biti?

Povećano nakupljanje masti oko struka govori o povećanom nakupljanju masti oko srca. Vezuje se to uz bolesti srca i krvnih žila, šećernu bolest, povišen krvni tlak i masnoće u krvi, te neke vrste raka. Općenito, kvaliteta života je lošija, a životni vijek kraći.

Žene bi trebale držati opseg struka ispod 80, a muškarci ispod 94 cm. Opseg struka od 80 do 88 cm kod žena, te od 94 do 102 cm kod muškaraca upućuje na povećan rizik za pojavu bolesti krvožilnog sustava, šećernu bolest i dr. Rizik postaje vrlo visok ako opsezi struka premašuje ove vrijednosti.

 

Pušenje i 'masni kolut'

Jedna je Švicarska studija pokazala kako je nakupljanje masti oko struka tim izraženije što ljudi više puše. Evo zašto je tome tako.

Nikotin doprinosi neosjetljivosti stanica na inzulin. Kada stanice nisu osjetljive na inzulin, glukoza iz krvi teže u njih ulazi, pa ostaje neiskorištena. Taj se neiskorišteni višak energije iz glukoze skladišti kao masno tkivo. K tome je kod pušača obično u krvi povećana razina hormona stresa.

Nerijetko pušači imaju i loše životne navike. Mnogi od njih jedu premalo povrća i voća koje inače doprinose osjećaju sitosti. Često su nedovoljno tjelesno aktivni, te piju više alkohola od nepušača.

Ima i onih pušača koji se svako malo pokušavaju ostaviti ovoga poroka. Umjesto pušenja, metoda za oslobađanje od stresa postane im uživanje u hrani. Kako im se tada, prestankom pušenja, povrati dobar osjećaj okusa i mirisa, jedu više nego im treba.

Iako u naumu da ostave cigarete nerijetko ne uspiju, dobiveni kilogrami ostanu za uspomenu. Više ovakvih čestih, a neuspješnih epizoda u konačnici rezultira debljinom.

 

Pivopije, oprez!

Pokazalo se kako ljudi koji dnevno popiju litru piva imaju 17% veću šansu da se udebljaju i nagomilaju mast oko struka u odnosu na ljude koji ne piju pivo ili piju umjerene količine vina odnosno žestokih pića. Pripisuje se to činjenici da pivo sadrži više ugljikohidrata u odnosu na druga pića, a time i iskoristive energije. Uz to, u pivu su vitamini B skupine koji potiču apetit. Čestim pijenjem piva, ne raste samo trbuh, već se čovjek deblja posvuda

 

Kako protiv 'pivskog trbuha'?

Ako imate problema s masnim naslagama oko trbuha, a ne da vam se još, što zbog mlade žene, što zbog dobrog muža, otići s ovog svijeta, pod hitno krenite u akciju skidanja kila. Mršavljenjem, će se zasigurno i trbuh smanjiti.

 

Što možete odmah učiniti? 

  • Jedite redovito doručak, ručak, večeru (ne poslije 20 h), te jutarnju i popodnevnu užinu.
  • Ne jedite masne grickalice (čips, smoki, flips, ...).
  • Ne jedite masne suhomesnate proizvode (hrenovke, kobasice, paštete). S vremena na vrijeme (čitaj 2-3 puta godišnje) možete pojesti pršut, no uklonite svu vidljivu mast.
  • Ne jedite kekse, kolače, puding, sladoled, ...  
  • Povrće jedite za ručak i večeru. Siromašno je energijom i daje osjećaj sitosti. (Ovdje ne mislim na krumpir. Krumpir je isto povrće, no bogat je energijom i zamjenjuje kruh.) 
  • Jedite voće kao jutarnju i popodnevnu užinu. Tako nećete imati želju za slatkišima, a voće je svakako kvalitetnija namirnica.
  • Smanjite unos zasićenih masti (npr. maslaca i masnog mesa). Znanstvene studije pokazuju kako je smanjen unos zasićenih masti povezan s manjim opsegom struka. 
  • Ne jedite kada ste siti.
  • Ne jedite kako biste smanjili nervozu. Umjesto toga vozite bicikl, šetajte, plivajte, ...
  • Jedite polako, po gospodski i svaki zalogaj temeljito sažvačite.

 

Primjer jelovnika

Doručak: svježi sir i češnjak • krastavac • crni kruh • kiselo mlijeko

Užina: jabuka

Ručak: pečena pastrva (orada, brancin) začinjena limunovim sokom i peršinom • kuhani kelj (blitva) i krumpir začinjeni maslinovim uljem, paprom i češnjakom • polubijeli kruh

Užina: dinja

Večera: salsa od rajčica • palenta • polutvrdi sir • jogurt

   

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo