Kupovni kompot je tek preslatka zamjena za voće

Volite li se sladiti kompotom, tada bi bilo bolje da ga skuhate sami jer ćete samo na taj način imati kontrolu nad dodanim šećerima. U suprotnom, neka ovaj desert bude tek ponekad na vašem jelovniku.

Kada netko spomene ananas, odmah se sjetim bakinog starinskog otvarača za konzerve i svog ushićenja dok je otvarala limenku s kolutovima egzotičnog mirisa. Bio je prije 30-tak godina mojim prijama i meni namirnica nad namirnicama. Nije se kupovao često. Trebalo ga se uistinu zaslužiti. A sjećate li se sindikalne zimnice? Osim krumpira i luka, u ponudi je bilo i finih stvari. Raznih kompota u staklenkama. Od marelica, krušaka, jagoda, višanja… Obožavala sam kompot od bresaka. Mmmm. Taj neponovljivi okus još mi je u ustima. Ne znam je li tome razlog što se kompot od bresaka jeo samo ponekad ili je usitinu bio vrhunski. Jeste li i vi među onima koji vole gotove voćne kompote? Ili biste se „prodali“ za kandirano voće?

Kompoti od voća su se radili kada još nije bilo hladnjača za njegovo skladištenje. Nudili su se u posebnim prilikama. Najčešće proslavama. I kada bi došli gosti iz daleka. Posebno su im se radovala djeca. A zimski bi dani tako, bar na kratko, poprimili ljetni ugođaj.

 

Idealna užina

Voće prirodno sadrži znatnu količinu šećera. Bogato je vitaminima. I topljivim i netopljivim vlaknima. S razlogom se smatra idealnom užinom. Međutim, prilikom pripreme kompota, dodaje se šećerni sirup. Količina šećera u sirupu varira. Osim šećera, u proizvodnji kompota može se koristi kukuruzni sirup bogat fruktozom i javorov sirup. Svejedno. Količina šećera penje se čak do 50 posto.

 

Što je s vitaminima?

Vitamini osjetljivi na povišenu temperaturu, poput vitamina C, u znatnoj se mjeri degradiraju. Dodatno, ukoliko se kompot drži u staklenkama izloženima svjetlu kao što je slučaj u trgovinama, količina vitamina dodatno se smanjuje. Rečeno svakako ne ide u prilog čestom konzumiranju ovako konzerviranog voća. Velika količina dodanog šećera, a mala količina vitamina klasificira ga kao slasticu. Ne kao voće. Trebale bi ga izbjegavati osobe koje pate od šećerne bolesti, ali i one koje imaju problema s prekomjernom tjelesnom masom. Ne treba to posebno ni isticati.

 

Kandirano voće

Tu je i kandirano voće. Kao i voće u kompotu, često se koristi u slastičarstvu. Sadrži dodanog šećera još i više jer se kuhano čak nekoliko dana drži u izrazito koncentriranom šećernom sirupu. Voda se izdvaja iz plodova voća te njezino mjesto zauzima šećerni sirup. Naposljetku se voće izvadi iz sirupa i suši.

Iz rečenog se dade zaključiti kako voće u kompotu i kandirano voće ne bi smjelo učestalo biti na našem jelovniku. Zasladite se njime s vremena na vrijeme. Kad to zaslužite. Dobar tek.

 

Domaći kompoti
Imate li svoj voćnjak, od viška voća koje ne možete svo pojesti napravite kompote. Dobro će doći zimi kada zaželite pojesti „nešto ljetno“. Prikladan su nadjev različitim pitama. Količinu šećera pri tome možete „razrijediti“ na način da voće iz kompota pomiješate s nezaslađenim kruškama i jabukama.

 

Biskvit s voćnim sladoledom

Sastojci:
biskvit
sladoled od vanilije
breskve u kompotu

Priprema:

  1. Biskvit izrežite na kockice te ga stavite u desertne zdjelice i poškropite rumom.
  2. Sladoled od vanilije pomiješajte s usitnjenim breskvama i stavite na biskvit u čašama.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo