Getty Images/iStockphoto
što je božić bez njega

Recept za pravi domaći panettone koji će uspjeti čak i onima koji se slabo snalaze u kuhinji

Isprobajte i ove godine ćete na blagdanski stol iznijeti savršen mekani i mirisan panettone koji možete čuvati do tjedan dana

Panettone je tradicionalni božićni kolač koji je nastao u Milanu i s vremenom je postao simbolom Božića u cijeloj Italiji. Riječ je zapravo o dizanom tijestu na bazi vode, brašna, žutanjaka i maslaca kojem se dodaju grožđice i kandirana narančina kora. Nakon što se izvadi iz kalupa, kolač ima prepoznatljiv kupolasti oblik. Recept za pravi, domaći panettone koji vam predlažemo je recept koji će uspjeti čak i onima koji se slabo snalaze u kuhinji.

Jednostavan je i brz, ali rezultat je kolač bogatog okusa i teksture, kao onaj najboljih talijanskih chefova. Isprobajte i ove godine ćete na blagdanski stol iznijeti savršen mekani i mirisan panettone koji možete čuvati do tjedan dana!

Traditional Christmas Panettone cake with dried fruits on dark stone background, copy space.
Getty Images/iStockphoto


Vrijeme pripremanja: više od 2 sata

Vrijeme pečenja: 30 minuta do 1 sat

Sastojci :

  • 150 ml toplog mlijeka
  • 2 čajne žlice suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 3 umućena jaja
  • 175 g rastopljenog maslaca
  • 3 jušne žlice vina Marsala ili prošeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
  • ½ čajne žličice soli
  • 150 g grožđica
  • 4 jušne žlice soka od naranče ili brandija
  • 75 g kandirane korice naranče
  • ulje za maštenje kalupa

Za još bolji izgled:

  • 1 umućeno jaje,
  • 2 jušne žlice mljevenih badema
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Mlijeko i kvasac pomiješajte u maloj posudi.
  2. Miješajte šećer i jaja u drugoj posudi dok ne posvijetle i ne dobijete kremastu smjesu. Umiješajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanilije.
  3. Brašno i sol stavite u zdjelu za miješanje.
  4. Mlijeko s kvascem stavite također u posudu za miješanje, dodajte smjesu od jaja i šećera te miješajte električnim mikserom s nastavcima za dizano tijesto 10 minuta na najmanjoj brzini.
  5. Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite smjesu da se diže na toplom mjestu sve dok ne udvostruči veličinu. Za to će trebati oko 2 sata.
  6. U međuvremenu namočite grožđice u soku od naranče ili brandiju.
  7. Kalup za panettone dubine 18 cm namažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stjenke kalupa do 10 cm visine.
  8. Tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu, umiješajte grožđice i kandiranu narančinu koricu te lagano mijesite 3 do 4 minute. Tijesto će biti mekano i ljepljivo pa je potrebno da namastite ruke kako biste ga mogli mijesiti.
  9. Tijesto oblikujte u loptu i stavite u pripremljeni kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do 1 sat, ili dok opet ne udvostruči veličinu.
  10. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  11. Premažite gornju stranu panettonea umućenim jajetom i pospite bademima.
  12. Pecite oko 55 minuta, ili toliko dugo dok tijesto ne naraste dovoljno i ne poprimi zlatno žutu boju. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pospite šećerom u prahu netom prije posluživanja.


Linker
26. travanj 2024 22:10