četiri sastojka

Napravite ultra hrskavi krumpir po receptu popularne Mary Berry! O njemu će se pričati danima

Zalogaj koji traži još

Gomoljasta biljka, krumpir mnogima je omiljen prilog koji se savršeno stapa uz razna jela. Njegova svestranost pripreme i eksperimentiranje s raznim biljem i začinima osigurat će zadovoljstvo svakog nepca. Možemo ga jesti kuhanog, kao prilog raznim salatama, pečenog u pećnici, kao prilog mesnim jelima ili uz riblji meni. Mnogi će baš zato u ovo blagdansko vrijeme posegnuti za ovim omiljenim škrobnim povrćem. Kako biste njegov izgled učinili još primamljivijim Mary Berry, poznata engleska kuharica, televizijsko lice i spisateljica podijelila je savršen trik kako krumpir učiniti još ukusnijim dijelom blagdanskog stola.

U 100 grama sirovog krumpira nalazi se 81 posto vode; 0,14 g masti; 1,89 g bjelančevina; 15,90 g ugljikohidrata (o čega 13,35 g škroba; 1 g šećera) i 1,7 g vlakana.

Tajna je u četiri sastojka

Nekoliko je mogućih načina pripreme s kojima će krumpir postići neodoljivu hrskavost. Recept ove Engleskinje zahtijeva četiri sastojka koji će krumpir učiniti spremnim za posluživanje za oko sat vremena od faze pripreme pa do samog posluživanja na blagdanski stol.

- Pečeni krumpir treba biti izuzetno hrskav i zlatan izvana s pahuljastom svijetlom sredinom - rekla je Mary.

Prethodno kuhanje i obrada prije samog čina pečenja osigurat će da krumpir poprimi lijep i hrskav izgled i okus, onaj o kojem će se još danima pričati.

Ultra hrskavi krumpir

Sastojci:

  • 1,5 kg starog krumpira (oguliti i narezati na kockice srednje veličine)
  • 40 g griza
  • 4 žlice guščje masti ili biljnog ulja
  • 3 grančice timijana
  • Sol

Priprema:

1. Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C ili 200°C s ventilatorom.

2. Stavite narezane kockice krumpira u hladnu i posoljenu vodu. Pustite ih da prokuhaju i kuhaju oko pet minuta, dok ne počnu omekšavati oko rubova.

3. Ocijedite krumpire u cjedilu dok se potpuno ne osuše, zatim ih vratite u posudu i protresite kako bi rubovi ponovno postali grubi.

4. Pospite griz i ponovno protresite krumpir dok ih griz potpuno ne prekrije.

5. Zagrijte veliki plitki protvan za pečenje, a zatim na njega dodajte masnoću (guščju mast ili biljno ulje).

6. Pažljivo dodajte krumpir, okrećite ga u masnoći dok se ne prekrije i pospite po grančicama timijana.

7. Stavite krumpire u pećnicu i pecite oko 45 do 55 minuta dok ne porumene i postanu hrskavi.

Mary preporučuje da krumpir okrenete kad je na pola pečen kako biste bili sigurni da se ravnomjerno spekao prije samog posluživanja. Ova autorica kaže da krumpir možete pripremiti do 12 sati prije posluživanja.

- Krumpir se može djelomično peći 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Zatim prije posluživanja ponovno zapecite u vrućoj pećnici oko 20 minuta - savjetuje Berry.

Misija ove simpatične Engleskinje je, kako kaže, potaknuti sve na stvaranje navike pripremanja vlastitih obroka kod kuće.

Linker
26. travanj 2024 14:52