Na farmi magaraca

'Pijemo samo magareće mlijeko i nikad nismo bolesni!'

Obitelj Ciganović iz Ivanić Grada bavi se uzgojem magaraca - trenutačno ih imaju pedeset - koji žive gotovo potpuno slobodno. Osim magarećeg mlijeka Ciganovići proizvode i magareći melem, noćnu kremu od magarećeg mlijeka i sapune.

Kontinentalni dio Hrvatske nije uobičajen okoliš za uzgoj magaraca, životinja naviklih na mediteransku klimu, škrtu, suhu zemlju s malo trave i s oskudnim izvorima vode, zbog čega i nisu zahtjevne. No, u blizini Ivanić Grada, na farmi Ciganović, ugodnim magarećim životom živi stado od 50 magaraca.

Neven Ciganović, koji je sa suprugom Katarinom u Ivanić Gradu pokrenuo OPG i na iznenađenje mnogih prije šest godina krenuo u pravi posao s magarcima, bacio se na proizvodnju i prodaju magarećeg mlijeka. Ovo je njihova priča.

 

Iz grada u prirodu

- Radio sam u Zagrebu, bio zaposlen kao elektrotehničar u firmi za proizvodnju printera, živio s obitelji u stanu u centru Ivanić Grada i razmišljao što će biti s nama ako dobijem otkaz. Jedino što bih u stanu mogao raditi jest guliti boju sa zidova. Rekoh, imam suprugu, malu djecu, moramo nešto jesti, jer hrana i voda najvažnije su za preživljavanje, sve ostalo je nevažno. Onda smo odlučili kupiti kuću misleći da ćemo uvijek, ako ništa drugo, moći imati kokoši i jaja, mali vrt i saditi bilo što. A i djeci će biti puno ljepše, moći će se igrati po polju, penjati se po drveću, osjećat će se slobodno - započeo je s pričom Neven.

 

Tri + dvije kćerke

- Kad nam se prije sedam godina rodila treća kći Oriana, iz stana u centru Ivanić Grada odlučili smo se preseliti na periferiju, u kuću. Imali smo zemlje i logično nam je bilo kupiti domaću životinju. Kravu smo imali kratko, bila nam je prevelika, pa smo umjesto nje uzeli kozu jer nisam htio mlijeko za djecu kupovati u dućanu, želio sam da bude pravo, domaće. Sve su moje cure odrasle na pravom mlijeku. Oriana, treća kći, kozje mlijeko počela je piti već s pet mjeseci.

Prije šest godina sam kćerima Miji (danas ima 11 godina), Luni (9) i Oriani (7) kupio magaricu za jahanje, a kad je dobila pule, počeo sam intenzivnije proučavati magarce.

- Osim što pasu travu i nose teret, magarice daju mlijeko visoke kvalitete koje je pravi eliksir zdravlja. Počeo sam magaricu Nevu musti iz čiste znatiželje, da vidim kakvo je to mlijeko i ostali smo ugodno iznenađeni. Na početku smo mlijeko pili samo mi, zatim smo dali malo rodbini na probu pa susjedima.

 

Decilitar po decilitar

Prodaja je krenula pomalo, prodavao se decilitar po decilitar, a Neven Ciganović bio je uporan, nije posustajao jer je sa suprugom Katarinom imao viziju. Usporedno s prodajom magarećeg mlijeka počeli su i proizvodnju prirodnih kozmetičkih proizvoda. U ponudi OPG-a Ciganović danas imaju magareći melem, noćnu kremu za lice i sapune od magarećeg mlijeka. Posao se razvijao spontano i polako.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

- Prvo smo s bratićem Markom Schmitlechnerom počeli proizvoditi sapun, vođeni saznanjem da je magareće mlijeko jako dobro kod psorijaze i dermatitisa. Bilo mi je nelogično da se čovjek maže magarećim mlijekom pa smo odlučili napraviti ljekoviti sapun, a proces proizvodnje nije kompliciran. Zatim sam napravio prvu kremu, samo za nas. Počeo sam ići po sajmovima, dijelio letke, govorio ljudima o svojim proizvodima spravljenim od magarećeg mlijeka - govori nam glava obitelji Ciganović.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

Magareći 'razred'

Razlog za kupnju magaraca je i želja da se sačuva vrsta, jer nažalost magarci su kod nas u izumiranju.

Nevu, prvu magaricu, Ciganovići su nabavili u Petrinji i ona je najstariji član velike magareće obitelji koja danas broji 50 magaraca. Četiri su mužjaka, puladi je trenutno petnaestak, ostalo su magarice. Prinova ima stalno, a želja je vlasnika doći do 500 komada. Kupovali su ih postupno, malo u Dalmaciji, a dio su istarski magarci.

Na kontinentu ih baš i nema, uglavnom ih je ostalo po Istri i Dalmaciji, a sa 30 do 50 tisuća u Hrvatskoj pali su na samo dvije, dvije i pol tisuće. Ove životinje Ciganovićima su se pokazale kao pravi odabir. Imali su oni i pure i ovce, ali nisu ih zadržali.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

- Suprotno uvriježenom mišljenju da su tvrdoglavi, magarci su zapravo inteligentne životinje, nigdje neće ići ako osjete bilo kakvu opasnost. Ne idu, na primjer, na vodu i neće je prijeći ako osjete da su i najmanje ugroženi - nastavlja Neven.

Na OPG-u Ciganović magarcima je, rekli bismo, vrlo lijepo živjeti. Sve obiluje travnatim površinama i vodom, od proljeća do jeseni stalno pasu travu koliko ih je volja.

Na slobodnoj su paši, a dodatno ih Ciganovići hrane zobi, kukuruzom, ječmom i žitom. I nisu zatvoreni u klasičnim štalama, već imaju nadstrešnice u kojima je stalno dostupno sijeno i velike kade s vodom.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

U razgovor se znatiželjno i sa zanimanjem uključuju i kćeri pa nam govore da vole musti magarice, obožavaju ih jahati, igrati se s njima i natjeravati ih.

- Ponašamo se prema njima kao da su ljudi, ni mi ne bismo voljeli biti zatvoreni. Oni su vam kao razred, svako magare je specifično, imaju svoj karakter, osobnost, svakom smo dali ime ovisno o njegovim karakteristikama. Na primjer imamo jednu jaku magaricu, ruši sve pred sobom i prva je kad treba jesti. Nikoga ne pušta ispred sebe dok se ona dobro ne nahrani i zato smo je nazvali Tenkić. Milka nam je odradila jednu cijelu sezonu, iznijela nam je toliko mlijeka da nas je spasila, imamo i Magija. On je prvi mužjak u našoj magarećoj obitelji, imamo Laru, Vranu, a Neva je miljenica jer je došla prva - nabraja Nevenova supruga Katarina.

 

Najsličnije majčinom mlijeku

Najvažniji proizvod ovog OPG-a je magareće mlijeko. Cijena je visoka, litra svježeg mlijeka košta 600, a zamrznutog 400 kuna. Budući da magarice dnevno daju samo oko pola decilitra do decilitar mlijeka i zapravo nikad nisu uzgajane kao stoka za proizvodnju mlijeka, jasno je zašto je cijena toliko visoka.

- Magarice imaju malen kapacitet vimena, a malo magare sisa svakih petnaestak minuta. Kad imaju mlijeka, magarice muzemo svaka dva sata, da ne dođe do upale. Čim ih se ne muze kontinuirano, nastaje upalni proces. Kad netko naruči mlijeko, uvijek svježe pomuzemo. A zamrznutog uvijek imamo pet litara u zalihi - objašnjava Neven.

Magareće mlijeko obiluje kalcijem te je vrlo bogato vitaminima A, B1, B2, B6, D, C i E. Pokazalo se da sadrži i 60 puta više vitamina C nego kravlje, a poznato je da je vitamin C važan antioksidans koji usporava proces starenja, dok je kalcij važan za zdravlje kostiju i pravilan rast djece. Od minerala sadrži magnezij u velikim količinama, fosfor, natrij, željezo, cink u tragovima.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprečava razne upalne procese u probavnom sustavu i poznat je kao prirodni antibiotik. Upravo zato što je vrlo lako probavljivo i blago, a sastavom, kao što smo rekli, najsličnije majčinom mlijeku, preporučuje se za prehranu dojenčadi.

 

Hipoalergijska svojstva

Magareće mlijeko od davnina se koristilo za prehranu, liječenje, jačanje imuniteta i ljepotu.

Pokazalo se i da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro prihvaćaju magareće mlijeko, koje ne izaziva nikakve alergijske reakcije, vrlo je ukusno i hranjivo. Ima vrlo malo zasićenih masnoća i vrlo visoke razine dobrih omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje čuvaju srce, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa. U narodnoj se medicini savjetovala upotreba magarećeg mlijeka za regeneraciju jetre, pokazalo se dobrim za regulaciju probave, a potiče i apetit te ga roditelji zbog toga vole davati djeci koja nisu baš ljubitelji hrane.

 

Od Kleopatre do danas

Legenda govori da se egipatska kraljica Kleopatra svakoga dana kupala u magarećem mlijeku kako bi joj koža bila sjajna i mladolika. A kako magarica dnevno daje vrlo malo mlijeka, za njenu dnevnu dozu mladolikosti i ljepote trebalo je 700 magarica.

I Grci i Rimljani davali su magareće mlijeko djeci, a u Rimskom Carstvu navodno su se za njim žene doslovno pomamile i koristile ga za njegu kože. U 5. stoljeću prije naše ere Hipokrat, otac moderne medicine, propisivao je magareće mlijeko zbog njegovog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja za mnoge bolesti, a vrlo često i za probleme s probavnim sustavom.

  

Nije pasterizirano

- Znamo da magareće mlijeko nije toliko poznato kod nas, a nije ni jeftino. Zato ga pakiramo u bočice od decilitra i tada je cijena prihvatljiva. Ne treba izdvojiti 600 kuna odjednom za litru, nego 60 kuna, što neće toliko udariti na budžet. Pa neka ljudi probaju - kaže Katarina.

Optimalna doza za probu: bočica od jednog decilitra.

- Bočice su atraktivno dizajnirane, bijele s nacrtanim logom crnog magarca, imaju sigurnosni zaštitni poklopac i plastificiranu foliju tako da je potpuno zaštićeno. Ako netko i otvori poklopac, mlijeko se ne može kontaminirati. Budući da nije pasterizirano, treba ga popiti vrlo brzo, u roku od najviše dva do tri dana - nastavlja Neven.

Kao što sva hrana gubi važne sastojke grijanjem i kuhanjem, tako je i s magarećim mlijekom pa ga je najbolje piti ohlađeno na sobnoj temperaturi ili samo blago podgrijano. Zamrzavanjem nimalo ne gubi svoja dragocjena svojstva. Ako se kupi zamrznuto, što je nešto jeftinije, prvo ga treba prirodno odlediti i onda piti. Najbolje ga je odlediti tijekom noći u frižideru ili pod mlazom tople vode.

- Budući da mlijeko nije pasterizirano, moramo jako paziti na kakvoću, stoga nam je najvažnija stopostotna higijena i zdravstvena ispravnost. Ako se slučajno nešto dogodi, na primjer da padne magareća dlaka u mlijeko, ne pada mi na pamet da je izvadim i onda mlijeko prodam. Važna je preciznost i pažnja prema proizvodu.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

- Od samog početka, otkad sam se počeo baviti ovim poslom, rekao sam si da ću ga raditi maksimalno profesionalno. Kad netko naruči mlijeko, samo pitam za adresu i u koje vrijeme žele da im se ono dostavi. Kad završim s radom u polju, ako Katarina ne može dostaviti, sjedam u auto i dostavljam. Pokrivamo Zagreb, Sisak, Vrbovec, sve u krugu od pedesetak kilometara, ostalo prema dogovoru.

 

Blagotvorni magareći melem

Magareći melem je univerzalna krema od potpuno prirodnih sastojaka - magarećeg mlijeka, bademova ulja, nevena, stolisnika, maslačka i čička. Prikladan je za sve vrste kože i mnoge kožne probleme. Pokazao se učinkovit kod liječenja dermatitisa, psorijaze, opeklina od sunca, suhe i ispucale kože, prištića, akni, uboda komaraca.

Snimila: Berislava Picek / Hanza Media

Kozmetičke vrline noćne kreme

Zahvaljujući bogatom sastavu noćna krema od magarećeg mlijeka izvrstan je ovlaživač i pravi prirodni anti-age tretman. Sadrži esencijalne masne kiseline važne za regeneraciju kože. Čak i najosjetljivija koža koja ima alergijsku reakciju na mnoge kreme tolerira kremu od magarećeg mlijeka. Mlijeko magarice je regenerativno za kožu zbog visoke razine proteina, ceramida, a proizvod ima potvrđeni učinak protiv bora, jer sprečava njihovo nastajanje.

 

Više od 600 kupaca

Danas imaju više od 600 kupaca, neki su stalni, neki povremeni, neki kupuju za imunitet, neki jer su im djeca bolesna, a neki preventivno. Obitelj Ciganović najbolja je reklama za svoj proizvod.

- Nikad nismo bolesni. I kad je sezona viroza i prehlada i većina djece ne ide u školu, naše cure nikad ne kašlju. Hodaju kilometar i pol do dva do škole i po kiši i po snijegu - ponosni su roditelji, koji otvoreno kažu da posao i život na selu nije nimalo lagan.

- Naš posao ne traje osam sati. Od lipnja do kolovoza stalno smo u polju, od osam ujutro do deset navečer, treba kositi, balirati sijeno, pripremati hranu magarcima za zimu, odmora nema. Treba čuvati kuću, plaćati režije, školovati djecu, napraviti proizvod, prodati ga. Ne smijem si dopustiti da budem bolestan. A i naše cure su vrijedne i dobre, čiste kuću, peru rublje, muzu po potrebi, pomažu mami u kući sve što treba. Obavljaju puno poslova. Zdrave su i ne razumijem djecu koja imaju već dvadeset godina, a nisu u stanju ni pokositi travu oko kuće - zaključuje Neven.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo