Ne propustite novi broj našeg specijalnog dvomjesečnika
 Getty Images
Od 15. travnja na kioscima

Novi Doktor plus: Hrana kao lijek

Svijet zdravih namirnica je oko nas, samo im treba dati priliku. Stotinu je supernamirnica, a mi ih u novom izdanju predstavljamo više od 50. Naučimo sve o njima, kako ih i zašto jesti te kada i kako pripremati 

Novi broj magazina Doktor plus na kioscima je od ponedjeljka, 15. travnja i na sto stranica donosi sve o hrani kao lijeku. Stotinu je supernamirnica, a mi ih u ovom izdanju predstavljamo više od 50. Naučimo sve o njima, kako ih i zašto jesti te kada i kako pripremati.


SUPERNAMIRNICE

U prvom dijelu saznat ćete sve o supernamirnicama i hit namirnicama među njima. U drugom dijelu bavimo se bolestima i prehranom, a u trećem narodnom medicinom i njezinom poveznicom sa suvremenim istraživanjima.

Naša prehrana je poražavajuća. Najčešće birane namirnice u Hrvatskoj su voda i kava, a naš najčešći odabir za glavni dnevni obrok su svinjsko i pileće meso, pečeni krumpir i tjestenina, pileća juha, miješana salata, bijeli i polubijeli kruh, jabuka te čaša mineralne vode ili piva, pokazalo je prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika odrasle populacije u Hrvatskoj koje je provela Hrvatska agencija za hranu prema metodologiji Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Prosječan unos ugljikohidrata veći je od preporučenih 30 posto, a prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj za muškarce iznosi 49 posto, a za žene čak 53 posto. Po pitanju unosa masti i bjelančevina situacija je znatno bolja te je prosječan unos, ako promatramo opću populaciju, veći tek za nekoliko postotaka od preporučenog. No, zabrinjava njihov izvor. Tako je kao izvor bjelančevina najčešće navedeno svinjsko meso, dok se od masnoća najčešće koriste biljna ulja i životinjske masnoće. No trebali bismo jesti više ribe i kvalitetnih masnoća.


Naša stvarnost i rezultati su poražavajući, a svijet prave superhrane je oko nas!

Iako kod nas vlada mišljenje da smo veliki konzumenti mesa, istina je da se zapravo nalazimo na donjem dijelu ljestvice, a na samom smo europskom začelju po konzumaciji ribe. Morsku ribu jede nešto više od 16 posto stanovnika Hrvatske, dok riječnu ribu tek nešto manje od 5 posto. Ovo su rezultati Nacionalnog istraživanja provedenog od jeseni 2011. do ljeta 2012. na reprezentativnom uzorku od 2000 ispitanika u dobi od 18 do 64 godine. Oko 5 posto ispitanih bilo je na posebnom režimu prehrane - najveći udio vegetarijanaca. Na dijeti radi gubitka tjelesne mase ili zbog dijabetesa tijekom provođenja ispitivanja bilo je oko 6 posto ispitanih.

Naša stvarnost i rezultati su poražavajući, a svijet prave superhrane je oko nas! Nisu to samo egzotične, daleke i nedovoljno poznate namirnice koje ne znamo koristiti u kuhinji, naše podneblje obiluje superhranom, namirnicama koje našem organizmu čine dobro, čine nas vitalnima, a pomažu kod raznih tegoba i bolesti. Samo im treba dati priliku i poštovati pravilo sezonske prehrane, po godišnjim dobima.

Neka zdrava prehrana ne bude samo trend, nego prava odluka i način života! Nemojte propustiti Doktor plus: Hrana kao lijek, na kioscima od ponedjeljka, 15. travnja.

Linker
25. travanj 2024 20:24