Kako bi se eventualne promjene na madežima uočile na vrijeme, potrebne su redovite kontrole madeža uz dermatoskopiju.
 FOTOGRAFIJE: WAVEBREAKMEDIA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Prepoznajte rizike

Kako kontrolirati madeže, koji su sumnjivi, kada bez odlaganja otići liječniku

Većina madeža dobroćudne je prirode, no pojava novog madeža ili nagla promjena postojećeg može biti znak zloćudne pretvorbe u maligni melanom

Boje bijele kave ili crni, ravni ili izdignuti, poput točkice ili veće površine, s dlačicama ili bez njih - svatko od nas ima na koži barem nekoliko madeža. Madeži ili pigmentni nevusi su dobroćudne pigmentne promjene na koži koje su rezultat stvaranja nakupina melanocita, stanica kože koje proizvode pigment melanin. To je smeđi pigment koji koži daje boju i ima važnu ulogu u njezinoj zaštiti od štetnog djelovanja ultravioletnog zračenja.

Jesu li madeži "pogreška" na koži, kada ih i kako trebamo pregledavati, kada postaju sumnjivi, a kada ih je nužno ukloniti objasnila je prim. dr. sc. Lena Kotrulja, spec. dermatovenerolog, uži spec. pedijatrijske dermatologije (Poliklinika DermaPlus):

- Madeži su nenasljedne anomalije kože koje nastaju kao posljedica poremećaja u embrionalnom razvoju. Mogu biti prirođeni ili se javljaju tijekom djetinjstva i adolescencije, a mogu se javiti i kasnije, u odrasloj dobi, kada su najčešće posljedica prekomjernog izlaganja UV zrakama. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući vlasište, vanjsko spolovilo, između prstiju te ispod noktiju, zbog čega je nužno kod pregleda obratiti pažnju i na te skrivene regije.

Kada je madež sumnjiv

Iako je većina madeža benigne prirode, pojava novog madeža ili nagla promjena postojećeg madeža mogu biti znaci zloćudne pretvorbe u maligni melanom.

- Uredni madeži su jednoliko pigmentirani, svjetlosmeđe do tamnije smeđe pigmentacije, u razini kože ili lagano uzdignuti, okruglasta ili ovalna oblika, oštro ograničeni od okolne kože, promjera do šest milimetara - kaže prim. Kotrulja. - Madež je sumnjiv kada dolazi do njegove promjene u veličini i boji, naglog rasta, tamnjenja ili gubitka boje te pojave erozija i krvarenja, kao i simptoma svrbeža i bolnosti.

Dermatoskopija

Kako bi se eventualne promjene na madežima uočile na vrijeme, potrebne su redovite kontrole madeža uz dermatoskopiju. Preventivni pregled madeža potrebno je provoditi od najranije dobi, posebice kod djece koja imaju prirođene madeže ili veći broj madeža na koži, kao i u obiteljima u kojima je bilo oboljelih od melanoma.

- Pregled madeža uz dermatoskopiju preporučuje se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće, prema savjetu dermatologa. Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se mijenjaju tijekom vremena, pri svakom pregledu fotografije se pohranjuju i uspoređuju s prethodnima te se u slučaju pojave određenih promjena u promatranoj leziji postavlja indikacija za njeno uklanjanje - govori prim. Kotrulja. - U praćenju madeža važan je samopregled kože, koji treba provoditi jednom mjesečno. ABCDE pravilo pomaže nam pri proučavanju madeža i upozorava na mogući prijelaz madeža u melanom. Kod samopregleda je važno pratiti odstupanja u izgledu madeža primjenom tog pravila, koje ističe promjenu oblika prethodno mirnog madeža (A - engl. asymmetry), neoštru ograničenost od okolne kože (B - engl. border), pojačanje pigmentacije ili pojavu neravnomjerne pigmentacije (C - engl. color) te povećanje (D - engl. diameter) i izdignuće (E - engl. elevation) madeža. Osim navedenih osnovnih promjena u madežu, važni su i klinički znakovi upalne reakcije, pojave erozija, krvarenja te subjektivan osjećaj svrbeža i boli u madežu. Kada primijetimo da se madež počeo mijenjati, potrebno se bez odgode javiti na dermatološki pregled. Na temelju pregleda uz dermatoskopiju procijenit će se potreba za operativnim uklanjanjem tvorbe uz slanje na patohistološku analizu, kaže prim. Kotrulja i objašnjava:

- Rizični madež mijenja veličinu, boju i/ili oblik, izgleda drugačije od ostalih madeža na tijelu (znak "ružnog pačeta"), asimetričan je i/ili nepravilnih rubova, nejednolike pigmentacije, promjera većeg od šest milimetara, a može biti prisutan i svrbež. Najviše pozornosti treba posvetiti displastičnim madežima koji su najčešće veći od uobičajenih i nepravilnog su oblika te nejednoliko pigmentirani. Displastični madež je obično veći od šest milimetara u promjeru, neujednačene boje, asimetričnog oblika i nepravilnih rubova i predstavlja rizik za progresiju u maligni melanom. Melanom se može razviti iz već postojećeg atipičnog madeža u 30 posto slučajeva ili pak kao novonastala tvorba na koži na kojoj prethodno nije bilo madeža.

Razlog za oprez su novonastali madeži kasnije u životu. Oni zahtijevaju posebnu pažnju i u slučaju da brzo rastu ili mijenjaju boju te pokazuju i druge nepravilnosti prema ABCDE pravilu, treba se što hitnije javiti na dermatološki pregled kako bi se isključila atipija (odstupanje od normale) madeža ili nastanak melanoma.

- Često se zbog straha od loše dijagnoze odgađa pregled, ali željela bih napomenuti da upravo rana detekcija melanoma, kada je tumor još unutar epidermalne granice (melanoma in situ), značajno poboljšava prognozu bolesti. Ako se pravodobno dijagnosticira i kirurški ukloni u ranom stadiju, maligni melanom je izlječiva bolest. Što je melanom deblji, to je prognoza lošija, a rizik metastaza veći. Upravo se zbog toga poziva na redovite preventivne preglede kože za koje možemo reći da doista spašavaju život - ističe prim. Kotrulja. - S obzirom na to da smo u ljetnom periodu, željela bih dodatno naglasiti važnost kontroliranog izlaganja kože UV zrakama. Učestalo izlaganje suncu i sunčane opekline značajan su rizik za nastanak melanoma.

Kada se uklanjaju

Madeži se uklanjaju kada se na temelju kliničkog izgleda i dermatoskopskog pregleda uoče elementi atipije u madežu te preventivno ako je učestalo mehaničko ozljeđivanje madeža.

- Madeži jesu dobroćudne tvorevine, ali imaju potencijal maligne preobrazbe u melanom. Melanom se klinički očituje kao pigmentirana lezija na koži koja pokazuje vidljive promjene tijekom vremena. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravodobno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Kao što sam rekla, uz pravodobno dijagnosticiranje i kirurško uklanjanje u ranom stadiju maligni melanom je izlječiv. Svaku naglu promjenu u izgledu madeža trebamo ozbiljno shvatiti jer ona može biti znak pojave melanoma te se treba bez odgađanja javiti na dermatološki pregled - ističe prim. Kotrulja. - U slučaju procjene da se radi o rizičnom madežu potrebno ga je operativno ukloniti uz patohistološku analizu.

Sve o zdravlju kože doznajte u novom Doktoru plus, na kioscima je od četvrtka, 17. lipnja.

Linker
25. travanj 2024 04:05