Vrijeme je za grožđane užitke

Grožđe kao lijek - sprječava rak, potiče probavu, cirkulaciju, rad jetre i bubrega

Budući da čisti i jača krv, podiže imunitet i krijepi organizam preporučuje se rekonvalescentima, trudnicama i svima koji su izloženi pojačanim psihofizičkim naporima.

 

Grožđe je hrana i lijek - jedimo ga što više i duže, kaže narodna izreka, a stručnjaci potvrđuju da je doista tako. Ono u sebi sadrži obilje tvari nužnih za očuvanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma: vitamine (A, B, C), minerale (kalij, mangan, kalcij, magnezij, natrij, željezo, klor, silicij, fosfor i jod) te različite polifenole i flavonoide, biljne antioksidanse koji sprečavaju prerano starenje stanica, nastanak, odnosno razvoj raka i pojavu krvožilnih bolesti.

Grožđe potiče probavu, cirkulaciju, rad jetre i bubrega te izlučivanje otrovnih tvari iz organizma.

Budući da čisti i jača krv, podiže imunitet i krijepi organizam preporučuje se rekonvalescentima, trudnicama i svima koji su izloženi pojačanim psihofizičkim naporima. Naravno, to se odnosi samo na grožđe uzgojeno prirodnim putem. Zato se ne dajte zavarati onim koje vas u svako doba godine mami savršenim izgledom - pitanje je s kakvog tla dolazi i kojim je sve kemikalijama bilo tretirano.

Upravo je vrijeme za tzv. malu grožđanu kuru kako bismo osnažili tijelo i zaštitili se od prehlada, gripe i ostalih boljki. Recept je vrlo jednostavan: 3 dana ne treba jesti ni piti ništa osim 2-3 kg dobro opranog grožđa ekološkog podrijetla, očišćenog od natrulih, nezrelih ili smežuranih boba. Preporučuje se konzumacija čistog mesa, bez kožice i koštica. Osim što ćete na taj način osloboditi organizam od otrova i poboljšati rad obrambenog sustava, učinit ćete nešto i za svoju liniju - tako se možete riješiti do 2 kg na potpuno prirodan i zdrav način. Sličan efekt postiže se i pijenjem prirodnog grožđanog soka, bez dodatnog šećera i konzervansa. Nemate li priliku nabaviti ili napraviti takav napitak, izbjegavajte jeftina rješenja u tetrapaku. Po svoj se prilici radi o soku napravljenom od grožđanog koncentrata "obogaćenog" raznim aditivima.

 

Napitak za savršeno zdravlje

Sve što smo rekli o korisnim sastojcima i ljekovitosti grožđa, pa čak i više od toga, može se primijeniti i na umjerenu konzumaciju vina. Ono je još u antici bilo na glasu kao lijek za brojne bolesti i napitak za savršeno zdravlje.

Otac medicine Hipokrat upotrebljavao ga je za jačanje organizma, liječenje rana i probavnih tegoba te smatrao afrodizijakom.

"Vino u muškarcu budi uspavane moći" pjevao je slijepi Homer, a 900 godina kasnije Plutarh je samo mogao dodati: Od pića - najkorisnije, od lijekova - najukusnije, od hrane - najslađe.

I brojni pučki liječnici njime su se stoljećima služili u svojoj praksi. Od sredine 19. do kraja 20. stoljeća uporaba vina u medicinske svrhe bila je potpuno odbačena, da bi znanost nedavno počela dolaziti do vrlo zanimljivih spoznaja. Sve je započelo "francuskim paradoksom", rezultatom ispitivanja provedenog ranih devedesetih. Analizom podataka dobivenih u nekoliko europskih zemalja i Sjevernoj Americi ustanovljeno je da Francuzi, mada jedu puno teške hrane bogate životinjskim masnoćama, rjeđe obolijevaju od raka debelog crijeva i krvožilnih bolesti nego narodi kod kojih je potrošnja takvih namirnica manja. Razlog?

Svakodnevna konzumacija crnog vina uz jelo. To otkriće i istraživanja koja su uslijedila počela su mijenjati odnos znanstvene javnosti prema vinu.

Foto: Istock

Količina je bitna

Ljekovito djelovanje vina iskusit će samo oni koji ga konzumiraju malo, ali redovito, te uvijek kao dodatak dobrom zalogaju. Preporučljiva dnevna količina za žene iznosi do 2 dl, a za muškarce do 3 dl. Dok u tim količinama alkohol poticajno djeluje na sve tjelesne organe i ubrzava apsorpciju ljekovitih tvari iz vina, u većim je dozama opasan i štetan. Hans Wagner, autor knjige "Vino kao lijek" (Mozaik knjiga, Zagreb, 2002.) godinama je prikupljao stara saznanja o ljekovitosti vina te pratio suvremena znanstvena istraživanja. On navodi da je dosad dokazano kako vino potiče i olakšava probavu (pogotovo masne hrane), snižava razinu "lošeg" (LDL) i potiče stvaranje "dobrog" (HDL) kolesterola, štiti od ateroskleroze, krvne žile čini prohodnijima, jača krv i pomaže kod anemije (crno vino), poboljšava cirkulaciju, sprečava nastanak krvnog ugruška, a time i srčani, odnosno moždani udar. Pokazalo se da redovita konzumacija čaše crnog vina uz obrok može smanjiti rizik od infarkta i oštećenja krvnih žila čak do 50 posto.

Vino djeluje kao lijek samo kad se redovito pije u malim količinama (2-3 dl), uvijek uz obrok.

Nadalje, vino potiče rad dišnog sustava i opskrbu svih stanica kisikom, a nekoliko istraživanja pokazalo je da zbog svog antibakterijskog djelovanja štiti i od prehlade. U malim količinama vino djeluje poticajno na mozak, poboljšava rad bubrega, mjehura i jetre, ubrzava metabolizam i izbacivanje štetnih tvari. Ono se pokazalo i kao vrlo koristan napitak za treću dob – osim što popravlja raspoloženje, potiče rad mozga i štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, ženama u klimakteriju pomaže stabilizirati razinu estrogena. Zahvaljujući blagotvornom utjecaju vina, u tijelu im ostaje određena razina tog hormona, a muke izazvane menopauzom znatno se umanjuju. Vino, osim toga, proljepšava ten, kožu čini mladolikom, čuva vitku liniju i savršeno je u ljubavnoj predigri.

Podaci o ljekovitosti grožđa i vina odnose se samo na zdrave osobe.

 

Dijabetičarima i kroničnim bolesnicima savjetujemo da upitaju liječnika u kojim ga količinima smiju konzumirati. Vino je strogo zabranjeno djeci i ljudima oštećene jetre. Pijete li lijekove (antibiotici, sedativi, antidepresivi) provjerite smiju li se kombinirati s alkoholom.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo