Prečesto i dugo kupanje u bazenima nije baš preporučljivo, budite umjereni.
 Foto: iStock
Sezona je kupanja

Neke stvari treba znati prije odlaska na bazen!

Klor u bazenima ubija bakterije i klice, ali nepovoljno djeluje na kosu i kožu, a kod osjetljivih osoba može uzrokovati crvenilo, čak i osip.

Osim što trenutno osvježava, kupanje djeluje opuštajuće, a i odličan je način za održavanje tijela u formi. Međutim, koliko god bilo ugodno skočiti u gradski bazen i u trenu ohladiti oznojeno tijelo ili još više uživati u kupanju na lijepo uređenom bazenu u nekim toplicama, s bazenskom vodom treba biti oprezan jer može ostaviti neželjene posljedice na koži, kosi ili zdravlju općenito.

Voda u bazenuje sigurna zahvaljujući kemikalijama koje se u nju dodaju za čišćenje i dezinfekciju, a najčešće je to klor. Koristi se jer ubija bakterije i klice, oksidira organske otpatke iz znoja i ulja za tijelo te uništava alge.

No, čak i male, dopuštene količine klora u bazenima mogu izazvati nuspojave i negativno utjecati na tijelo, isušiti kožu, uzrokovati svrbež i osjećaj zatezanja, ali izazvati i potencijalno jake ili blage iritacije oka, crvenilo te peckanje u nosu i ustima

Kožni problemi

Kod osjetljivih osoba klor može izazvati osip te pogoršati stanje kod kožnih problema kao što su ekcem ili psorijaza.

Kakve sve probleme možete uzrokovati prečesto brčkanje u bazenu, pročitajte ovdje.

Osim kože, klor isušuje i kosu jer ga vlasi tijekom plivanja u bazenu upijaju pa ostaju bez svog prirodnog masnog omotača sačinjenog od sebuma. Zbog toga često kupanje u kloriranoj vodi može dovesti do pucanja kutikula vlasi i ispucalih vrhova. Svjetlije nijanse kose mogu pak poprimi zelenkasti ton, ali takvu pomalo neuglednu boju ne uzrokuje klor nego interakcija klora s bakrenim otvorima i drugim metalnim dijelovima u bazenu. Klor uzrokuje otpuštanje male količine čestica tih metala u vodu, a zatim one izazivaju bojenje kose.

Ako vam kosa poprimi zelenkasti ton, operite je posebnim šamponom namijenjenim osobama koje se bave plivanjem. Operete li kosu tim šamponom prije kupanja u bazenu, možete i izbjeći da kosa promijeni boju.

Foto: iStock
Često kupanje u kloriranim bazenima može izazvati oštećenja kose, ali i alergije i astmu.

Od alergija do problem s plućima

Brojna su istraživanja pokazala da se plivanje u kloriranom bazenu može povezati s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema. Kod djece povećava rizik za razvoj alergija ili astme, a kod odraslih izloženost kloru u bazenima povezuje se s rakom mokraćnog mjehura i rektuma te povećanim rizikom za koronarnu bolest srca. Jedno istraživanje pokazalo je da klor iz vode u kojoj se kupamo može uništiti dobre bakterije u probavnom sustavu te tako uzrokovati niz probavnih problema.

Općenito, prečesto i dugo kupanje u bazenima nije baš preporučljivo jer kupači uslijed udisanja para iz prejako klorirane vode mogu razviti i nadraženost pluća.

Naše tijelo može apsorbirati i filtrirati većinu klora iz pitke vode, no nusprodukti kloriranja koje udišemo tijekom kupanja mogu biti puno štetniji jer plinoviti klor koji udišemo ulazi izravno u naš krvotok.Od klora još su opasniji nusprodukti kloriranja koji nastaju kad klor u bazenu dolazi u kontakt s organskim tvarima kao što su kosa, koža, krv ili mokraća. Naime, toksini se lako apsorbiraju kroz pore koje otvara topla voda, ali i udisanjem kloroforma - otrovnog nusprodukta kloriranja vode.

Više o ovoj temi možete pročitati i u novom broju Vite.

Linker
22. travanj 2024 13:23