Nažalost, kod nas je aromaterapija dugo bila dodatak kozmetici i salonima za masažu, pa zato vuče stigmu površnosti.
 foto: shutterstock
vrijedi isprobati

Grana alternativne medicine koja vam može pomoći! Ublažava kronične bolove, tjeskobu, depresiju i nesanicu

Aromaterapija kod nas nije priznata kao grana komplementarne medicine, pa se provodi u privatnim praksama kao preventiva i pomoć pri liječenju. 


Piše: Zrinka Jezdić, dipl. med. techn., clin. aromath. AROMAVITA, institut za aromaterapiju, Krapinska 27, Zagreb, www.aromavita-institut.com


Kao grana alternativne medicine koja za liječenje zdravstvenih tegoba koristi eterična ulja i biljne ekstrakte, osim samostalne primjene, aromaterapija može biti i važan dodatak i pomoć službenoj medicini. U nekim je zemljama učinkovitost aromaterapije prepoznata u ublažavanju različitih fizičkih i psihičkih tegoba pa je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji, Kanadi, Japanu, Kini, Indiji priznata grana komplementarne medicine (dakle, kao nadopuna službene medicine).

U zemljama u kojima još nije priznata kao grana komplementarne medicine, pa tako i kod nas, provodi se kroz privatne ordinacije i prakse zdravstvene njege i fizioterapije kao preventiva i pomoć u liječenju.


NJEGUJUĆI DODIR

Aromaterapija je neinvazivna, pruža ugodu i pokazuje visoku terapeutsku učinkovitost. U zemljama koje ju priznaju primjenjuje se i kod bolničkih pacijenata, gdje se dokazala na više područja. Primjerice, aromaterapeutska pomoć dobrodošla je u jedinicama intenzivne skrbi gdje pacijenti često pate od nesanice, tjeskobe i depresije. Upotreba esencijalnih ulja, i to putem aroma lampica, stikova ili aromaterapeutske masaže, može znatno poboljšati spavanje kod takvih pacijenata. Razvijena je i aromaterapeutska tehnika nazvana “nursing touch” (njegujući dodir, u slobodnom prijevodu) koja se temelji na meridijanima tradicionalne kineske medicine, nema kontraindikacija i jednostavno se primjenjuje. Mirisi esencijalnih ulja i tehnike aromaterapije pokazali su veliku učinkovitost i na vrlo osjetljivom području, a to je pedijatrijska palijativna skrb.

Masaža i refleksoterapija s esencijalnim uljima olakšavaju simptome terminalnog stanja i stresa kod neizlječivo bolesne djece i članova njihovih obitelji. Dokazana je i učinkovitost primjene esencijalnih ulja u palijativnoj skrbi onkoloških bolesnika. Naravno, tu je potrebno je veliko znanje terapeuta.


ZAGREBAČKA ISTRAŽIVANJA

Aromaterapija se klinički primjenjuje i kod osoba starije dobi te pokazuje velike mogućnosti, kako u ublažavanju simptoma koje donosi starenje tako i u podizanju kvalitete života starijih. U ovim se slučajevima primjenjuju aromaterapeutske masaže, komprese i stikovi, a pokazalo se da uvelike mogu pridonijeti smanjenju nesanice, kroničnih bolova, tjeskobe i depresije.

Naravno, i tu je posebno važna stručnost aromaterapeuta, jer klinička primjena eteričnih ulja mora biti usklađena s konvencionalnim lijekovima koje osoba uzima zbog mogućih kontraindikacija, posebno kod osoba koje koriste antikoagulanse ili antireumatike.


Zbog velike djelotvornosti aromaterapija se ima priliku razviti u respektabilnu granu komplementarne medicine, a cilj ujedinjavanja sa službenom medicinom pružanje je najbolje moguće skrbi i tretmana oboljelim osobama. I u našoj su zemlji provedena neka znanstvena istraživanja o učinkovitosti aromaterapije: Institut za aromaterapiju AromaVita istraživao je u zagrebačkim domovima za starije, u suglasnosti s gradskim vlastima, kako aromaterapija utječe na nesanicu, na kroničnu bol te na tjeskobu. To su prva veća istraživanja djelovanja aromaterapije u Hrvatskoj, a rezultati potvrđuju njezinu učinkovitost.


NAJVAŽNIJA JE STRUČNOST

Nažalost, više desetljeća kod nas je aromaterapija bila dodatak kozmetici i salonima za masažu pa zbog toga i vuče stigmu “aromamasaže” i “samoiscjeljenja” esencijalnim uljima, a time i površnog pristupa u odnosu na suvremene zahtjeve znanstvenih istraživanja i terapeutske primjene. Ipak, u odnosu na te početke do danas je znatno napredovala u povezivanju praktičara i znanstvenika, poboljšanju kontrole kvalitete esencijalnih ulja te u njihovoj specifikaciji i popularizaciji. Unatoč tom napretku problema još ima. Velik negativni trend u sustavu edukacije su online edukacije koje variraju u kvaliteti. Zbog toga je upitna i stručnost onih koji su ih završili u primjeni esencijalnih ulja. Neadekvatna edukacija je štetna jer umanjuje učinkovitost aromaterapije i drži je na razini “samoiscjeljenja” ili “aromamasaže”.


foto: shutterstock
I u Hrvatskoj su provedena prva velika istraživanja o djelovanju aromaterapije koja su nam potvrdila njenu učinkovitost.

UZIMANJE NA USTA SAMO POD STROGIM NADZOROM

Posebno je pitanje korištenje esencijalnih ulja oralnim putem. Mnogi “piju” esencijalna ulja bez jasne indikacije, bez bilo kakvog nadzora i dulje vrijeme, kao stil života “da se osiguraju od bolesti”, no to nije opravdano. Da bi se esencijalna ulja uopće uzimala oralno, potrebno je imati jasnu indikaciju, racionalno pristupiti problemu, primijeniti najmanju učinkovitu dozu, pažljivo nadzirati osobu te takav tretman kratko provoditi. Potrebna je i kompleksna edukacija terapeuta jer esencijalna ulja nose određen stupanj rizika zbog moguće toksičnosti ili iritacije.


ULJE ČAJEVCA ZAUSTAVLJA MIKROORGANIZME

Zbog svojih jakih antiseptičkih svojstava i ugodnih mirisa esencijalna ulja vrlo su pogodna za kontrolu infekcije u bolničkim ustanovama. Možemo istaknuti djelovanje esencijalnog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia) za dekontaminaciju prostora i sprečavanje širenja mikroorganizama zrakom.


Linker
22. travanj 2024 06:43