Nemojte svaljivati krivicu na partnera, puno toga ovisi samo o nama!
 Foto: iStock
Uvijek umorni?

Začinite seksualni život u 13 koraka

27. siječanj 2018.
Ili vas boli glava ili ste iscrpljeni. Ukratko, nikada niste raspoloženi za seks. Više o tome niti ne razmišljate ili, čak i kad vam padne na pamet, ne osjećate nikakvu želju!? Sve se to još može promijeniti!

Nije li malo nepošteno što muškarci imaju tu veliku prednost da, kad im spolna želja padne, jednostavno uzmu tabletu i riješe problem. Iako su farmaceutske kompanije neumorno radile na tome da naprave i žensku verziju Viagre, prilično je jasno da takav "čarobni štapić" za žene ima potpuno drugi učinak.

Naime, činjenica je da, kad je riječ o spolnoj želji i osjećaju užitka u seksu, među muškarcima i ženama postoje velike razlike. Za početak, spolna želja i sposobnost postizanja maksimalnog užitka kod žena ovise ponajprije o stanju naše primarne erogene zone - mozga. Ponekad uzbuđenje i trnci iščeznu zato što spolna želja jednostavno ne može koegzistirati sa stresom, tjeskobom, ljutnjom ili bračnim razmiricama.

Ponekad u seksu ne uživamo i zato što imamo nerealna očekivanja ili ne znamo o vlastitoj seksualnosti onoliko koliko bismo trebali znati.

A tu su i fizički ometajući faktori, pa tako seksualni život počinje zapinjati i onda kad smo neispavane ili kad pri ulasku u premenopauzu dođe do pada razine ženskih spolnih hormona, što uzrokuje vaginalnu suhoću, a time i spolni odnos postaje neugodan, ponekad i vrlo bolan.

U svakom slučaju, žene su, kao i u svemu drugome, i u seksu puno kompliciranije od muškaraca.

Kod nas se puno više kockica mora posložiti da bi nam seks bio divan i poželjan, pa stoga ne postoji niti će ikada postojati univerzalno sredstvo koje bi jednim potezom moglo riješiti žensku seksualnu disfunkciju.

Naravno, neki problemi u seksualnom životu možda zahtijevaju stručnu pomoć ili lijek, no ponekad rješenja mogu biti vrlo jednostavna.

Preumorna sam

Bez obzira na to što je uzrokuje - rad u noćnoj smjeni, novorođeno dijete ili nešto treće - iscrpljenost od nespavanja ne djeluje kao afrodizijak. U takvom stanju zaista jedino što želite raditi u krevetu jest spavati.

 • Odvojite vrijeme za seks

Koliko su vam važni seks i, s obzirom na to da su usko povezani, brak? To je pitanje koje si trebate postaviti. Da, svaka će žena reći da je pretrpana obavezama, ali kao što ćete pronaći vremena za odlazak frizeru, trebali biste pronaći vremena i za seks. Ono što vam je važno, ako ne i najvažnije, trebalo bi biti prioritet. Drugim riječima, isključite televizor i prekinite gledanje omiljene emisije te se (po)zabavite s partnerom. Ako je potrebno, dogovorite spoj (s uključenim seksom) još ujutro, tako da oboje cijeli dan možete razmišljati o tome i naslađivati se.

 • Učinite to nakon treninga

Na neke ljude tjelovježba u večernjim satima djeluje tako da im otežava uspavljivanje. Ako je tako kod vas, iskoristite tu navalu energije koja vam onemogućava uspavljivanje za seks. Nakon 35 do 40 minuta umjerene tjelovježbe sve u vašem tijelu radi tip-top. Krv cirkulira optimalnom brzinom, a živčani sustav je "nabrijan" i najbolje što možete učiniti jest iskoristiti to za dobar seks. I to odmah poslije vježbanja: ako ste još znojni i ljepljivi, tim bolje - ako niste znali, znojno žensko tijelo i miris uzbuđuju muškarce, tako da možete biti sigurni da će i vašem partneru libido biti na visini.

 • Budite spremni na kompromis

Ako vaš partner navali na vas baš nakon što ste imali izrazito naporan dan, vjerojatno ćete biti ljuti što ne primjećuje ili ne obraća pažnju na to koliko ste umorni. Odbijete li ga, on će se tek tada zapaliti i još više navaljivati ili će se povući i osjećati odbijeno i izolirano. Bolje je da mu ponudite kompromisno rješenje: ima puno toga što možete učiniti da partneru (a i sebi) priuštite užitak, a traži manje energije i napora od klasičnog spolnog odnosa, primjerice oralni seks ili milovanje partnera dok on masturbira.

Foto: iStock
Zapitajte se, vrtili se uvijek sve samo oko vas? A gdje je tu ON?

Ljuta sam na njega

Neke razmirice između partnera skrivene su iza onog što na prvi pogled izgleda kao problem u seksualnom životu. Često je lakše reći "nisam raspoložena" ili "boli me glava" nego "ljuta sam na tebe zbog toga i toga". Naravno, ima problema koji su toliko ozbiljni da zahtijevaju stručnu pomoć i terapiju (primjerice, nevjera), no ako su vaši problemi na razini svakodnevnih nesporazuma i ne navode vas na to da se zapitate zašto ste uopće s tom osobom u vezi, nemojte ih rješavati tako da se spolno isključite. Učinite li to, oboje ćete patiti, a patit će i vaš odnos.

 • Koristite se riječima

Žene često koriste seks (odnosno odbijanje seksa) kao način da pokažu svoj bijes. Promijenite ploču i ono što imate reći recite riječima, a ne ponašanjem. Recite partneru da vas nešto muči i da biste o tome željeli s njim razgovarati te ga pitajte kada mu odgovara, odnosno dogovorite se kada vam oboma odgovara tako da vas ništa ne ometa.

 • Slušajte

Obraćajte pažnju na ono što vam partner govori - nemojte koristiti vrijeme kad on govori da biste smislili upečatljivu repliku. Zapamtite, niste u ratu i cilj vam je postići dogovor, a ne pobijediti partnera. I nemojte očekivati trenutačno rješenje problema zbog kojeg ste se naljutili na partnera. Važno je da komunikacija ostane otvorena tako da se ni jedno od vas ne osjeća izolirano. Dok god postoji mjesta i volje za dijalog, postoji i za seks.


IZVOR: Layla Taouk/Tumblr.com


Uvijek vodimo ljubav na isti način

Veze mogu upasti u zamku rutine, što ne utječe dobro na zdrav spolni život. Partneri se u takvim okolnostima mogu početi osjećati više kao prijatelji nego kao ljubavnici, a tada nestaje i iskra potrebna za buđenje spolne želje. Čak i rutina tehnike vođenja ljubavi može dovesti do toga da seks postane dosadan. Potrebno je malo začiniti stvari.

 • Obnovite pamćenje

Sjetite se najboljeg seksa koji ste ikada doživjeli, razmislite o tome kako je to izgledalo i pokušajte ga ponoviti. Uspijete li se sjetiti što je u vama tada zapalilo iskru, moći ćete to ponoviti bilo da je riječ o položaju, atmosferi, mjestu ili nečem drugom. Potrudite se da svaki dan zamišljate strastveno vođenje ljubavi sa svojim partnerom u raznim situacijama: razmišljanje o seksu pridonosi spolnom uzbuđenju.

 • Riskirajte malo

Učinite nešto što nikada prije niste učinili. Sjetite se scene iz filma "Poštar uvijek zvoni dvaput": najstrastveniji seks dogodio se na brašnom posutom kuhinjskom stolu. Dakle, isprobajte drugi položaj, neko neobično mjesto u stanu, neočekivani trenutak - bilo što što će razbiti rutinu i uzbuditi vas.

 • Usporite

Seks vam je postao nekako površan? U većini slučajeva takav seks ne nudi gotovo nikakav užitak. To je kao da jedete ukusan kolač: ako ga progutate odjednom, užitak će biti znatno manji nego ako polako uživate u svakom zalogaju. Usporite toliko da vam seks postane barem tri puta duži nego što je bio posljednjih mjeseci.


IZVOR: baddestbitchofall/Tumblr.com


Dojim

Prema statistikama, jedan od šest brakova raspada se unutar jedne godine od rođenja prvog djeteta, a čak 86 posto žena ima neki oblik seksualne disfunkcije u prvoj godini nakon rođenja djeteta. Umor i fanatična posvećenost novorođenčetu spolni život guraju u stranu, no za dobar dio toga zaslužni su hormoni. Dojenje može utjecati na libido i sposobnost postizanja spolnog uzbuđenja, a može i učiniti seks bolnim. Naime, dojenje snižava razinu triju kemikalija nužnih za zdrav spolni život - hormone estrogen i testosteron te neuroprijenosnik dopamin. Gubite želju za seksom i vaše tijelo nije spremno za njega čak ni kad osjetite potrebu za njim jer, bez dovoljno estrogena, vagina je suha pa seks može biti prilično bolan. Uz to, tijekom dojenja mnoge žene uzimaju progesteron, a taj je hormon još jedan od velikih sabotera seksa.

 • Podmazujte, podmazujte, podmazujte

Nema puno toga što možete promijeniti u periodu dojenja. Ipak, imajte na umu da je to samo privremeno stanje i poduzmite ono što možete - opskrbite se lubrikantima koji će ovlažiti vaginu i seks učiniti ugodnijim i ponovo poželjnim.


IZVOR: Hot Kiss Forepla/Giphy.com


Hormoni mi divljaju

Osim dojenja, postoje i druge okolnosti koje mogu izazvati hormonalnu neravnotežu i pad spolne želje. Jedna od njih je uzimanje kontracepcije. Sve kontracepcijske tablete povisuju razinu globulina - nosača spolnih hormona (SHBG) koji se veže na testosteron u krvi i deaktivira ga. A bez testosterona, pada i libido.

 • Promijenite kontracepcijsku terapiju

Ako i dalje želite ostati na kontracepcijskim pilulama, isprobajte one koje ne smanjuju libido ili potražite hormonske pilule koje sadrže progestine levonorgestel ili norgestrel, derivate testosterona: takve tablete vjerojatno će manje utjecati na vaš spolni život. Još jedna mogućnost je da s tableta prijeđete na spiralu.

Što kad nemam orgazme?

Možda će vas iznenaditi podatak da većina žena ne doživi orgazam tijekom svakog spolnog odnosa penetracijom. To i nije neobično, budući da se penetracijom ne stimulira najbolje klitoris, a baš to je potrebno ženi da doživi orgazam.

 • Ako ih nikada ne doživljavate
  Najbolji način da doživite orgazam jest da se za njega sami pobrinete - masturbacijom. Tako ćete upoznati doživljaj, ali i naučiti što vam najbolje odgovara i kako ga najbrže postižete, a to poslije možete primijeniti i u spolnom odnosu s partnerom.
 • Ako ih doživljavate samo ponekad
  Možda imate nerealna očekivanja: ne morate doživjeti orgazam baš svaki put tijekom penetracije. Orgazam možete doživjeti i oralnom ili ručnom stimulacijom za vrijeme spolnog odnosa. Orgazam je uvijek orgazam, nema boljeg ili lošijeg, zato se opustite i uživajte u njemu kako god ga postignete.


IZVOR: img-s3.onedio.com


Razgovarajte o seksu otvoreno

Kod partnera koji se zaista vole i poštuju često postoji pretjeran strah da bi jedno drugo moglo povrijediti ako direktno kažu, primjerice "nikada nisam voljela ovaj položaj" ili "više volim kad mi radiš ono nego ovo". Nemojte seks doživljavati preozbiljno niti samo kao sredstvo za postizanje orgazma, razmišljajte o njemu kao o igri ili plesu: potrebni su suradnja, usklađivanje, rađenje pogrešaka i njihovo ispravljanje u hodu da bi se postigao gol ili dobra plesna točka.

Teme
Linker
01. travanj 2023 22:22