Znamo da dražica ima veliku ulogu u seksualnom užitku, ali je li joj to jedina uloga?
 Getty Images/iStockphoto
žene nisu oduševljenje

Sve nam moraju pokvariti! Ispostavilo se da klitoris ne služi samo za nadraživanje i užitak...

Prvi puta u novom dobu klitoris je u zapadnoj literaturi spomenut 1545. godine, a tada se vjerovalo da ima ulogu u mokrenju.

Već stoljećima (muške) znanstvenike muči dražica i ne mogu se pomiriti s time da bi neki dio ženskog tijela bio stvoren samo i isključivo za sladostrašće. U antičkoj Grčkoj joj (barem službeno) nisu pridavali previše pažnje, jer su smatrali da su penis i vagina, kao anatomski različiti dijelovi tijela koji se lijepo uklapaju, dovoljni za objašnjenje seksualnog zadovoljstva. Prvi puta u novom dobu klitoris je u zapadnoj literaturi spomenut 1545. godine, a tada se vjerovalo da ima ulogu u mokrenju.


Središte ženskog užitka

No, nešto kasnije, godine 1559., talijanski profesor anatomije Realdo Colombo utvrdio je njegovu seksualnu svrhu i opisao ga kao “središte ženskog užitka”, premda se nisu svi s time slagali. Bilo je i učenih glava koje su mislile da ovaj organčić nema nikakvu funkciju i da kod zdravih žena i ne postoji.

Čak 460 godina kasnije dražica je i dalje pomalo misterij. Znamo da ima veliku ulogu u seksualnom užitku, ali je li joj to jedina uloga? Neovisni britanski istraživač Roy Levin misli da nije, a stav temelji na analizi ranijih istraživanja. Otkrića je objavio u publikaciji Clinical Anatomy. Proučavajući 15 studija objavljenih između 1966. i 2017., Levin je zaključio da stimulacija dražice, osim što pruža užitak, vodi i do tjelesnih promjena koje podupiru uspješnu oplodnju.

Izdužuje se vagina te se vrat maternice, kroz koji ulaze spermiji, pomiče dalje u tijelo. U ovom procesu spermije se zaustavlja pred ulazom u maternicu sve dok se njihovi repići ne aktiviraju i ne budu spremni da ih pogurnu naprijed. Nadalje, stimulacija dražice pojačava dotok krvi u vaginu, potiče vlaženje i utječe na pH, a sve to pomaže oplodnji.


Velika uloga malih promjena

“Sve te male promjene zajedno vrlo su važne za omogućavanje uspješne oplodnje”, piše Levin i dodaje da bi njegovo otkriće moglo biti shvaćeno kao napad na žensku seksualnost, jer stavlja seksualni užitak u službu reprodukcije.

Levin tvrdi da mu to nije bio cilj te misli kako uloga klitorisa u reprodukciji nije važnija od njegove uloge u seksualnom zadovoljstvu.

Linker
02. svibanj 2024 21:24