SHUTTERSTOCK
Jeste li se pronašli

Odzvanjanju nam ušima. Dvije riječi koje često koristimo plodno su tlo za raspad veze

Razgovor ne može biti produktivan kada se bilo koji od partnera osjeti napadnuto

U većini veza svađe s vremena na vrijeme su normalne pa čak i zdrave. Pritom ne mislimo na svađe koje se odnose na vrijeđanje, povisivanje tona ili još gore, fizičko ozljeđivanje. Međutim, postoje još dvije, suptilnije geste koje često koristimo u našem vokabularu, a nikako ne bismo trebali tijekom svađe s partnerom.

Uvijek i nikad

- Trebali biste izbjegavati korištenje riječi ‘nikad‘ ili ‘uvijek‘ - kaže Gayane Aramyan, terapeutkinja specijalizirana za veze pojašnjavajući da svaki put kad vaš partner zaboravi pokupiti svoje prljave čarape s poda, nemojte odgovoriti s: ‘Uvijek ostavljaš svoje stvari da leže okolo.‘, odnosno kada ste frustrirani već iz navike vičete: ‘Nikad me ne slušaš!‘

Iako je vjerojatno bilo trenutaka kada vas je partner saslušao ili barem jednom stavio svoje čarape na pranje ili ako su doista vaše optužbe točne, reći ‘uvijek‘ ili ‘nikad‘ može dovesti do toga da druga osoba postane obrambena. Razgovor ne može biti produktivan kada se bilo koji od partnera osjeti napadnuto. To ni na koji način ne znači da biste trebali zatomiti svoje osjećaje.

- Neslaganje oko svega te otvoreno i iskreno izražavanje svojih briga i ljutnja, poput loših komunikacijskih navika ili čestog kašnjenja zapravo može pomoći produbiti odnos i zbližiti vas - smatra Aramyan i to samo ako ovim sukobima pristupite pažljivo.

Ja izjave

Učinkovitiji i pažljiviji pristup od ‘uvijek‘ ili ‘nikad‘ fraza su ‘ja izjave‘ smatra ova terapeutkinja. Na primjer, ako se stalno trudite i činite geste za svog partnera, a njegov nedostatak zahvalnosti u vama izaziva osjećaj podcijenjenosti i neprepoznavanja uloženog napora, pokušajte s rečenicom poput: ‘Prošli tjedan kad sam organizirala večeru, zakasnio si sat vremena i nisi me obavijestio o tome. Osjećam se kao da ne priznaješ trud koji sam uložila da provodimo više kvalitetnog vremena zajedno. Voljela bih...‘. Tako umjesto neželjenog sukoba dolazite do kvalitetnijeg odnosa. Konačno, u zdravoj vezi, krajnji cilj rješavanja problema je ojačati vašu vezu, a ne pobijediti u ‘Tko je u pravu‘ debati.

Linker
25. travanj 2024 16:11