SHUTTERSTOCK
zanimljivo

Nježan je i drag, ali... Je li vaš partner možda tip zlatnog retrivera? Provjerite

Partneri takozvani „zlatni retriveri” su puni nježnosti i uvijek prisutni, ali postoji rizik da vas počnu gušiti. Ovo su znakovi za uzbunu na koje trebate obratiti pažnju

Od 2021. se na društvenim mrežama počelo govoriti o muškarcima „zlatnim retriverima” i pod hashtagom #goldenretriverboyfriend počeli su se pojavljivati postovi koji opisuju tip partnera koji je izrazito sklon ugađanju i pokazivanju ljubavi, uvijek spreman popustiti kako bi zadovoljio potrebe partnerice. Reklo bi se da je to idealna osoba za sretnu, dugu i ispunjavajuću vezu, no nije uvijek zlato sve što sija.

Savršeni muškarci poput zlatnih retrivera, ali...

Pod pojmom partnera „zlatnog retrivera” misli se na partnera koji je naročito pun ljubavi, vjeran, odan i uvijek spreman dati podršku partnerici u bilo kojoj situaciji. To je osoba na koju se može računati 100 posto, koja vam pruža osjećaj da ste voljeni, tetoši vas, spremno odlazi kao pratnja s vama u šoping, sluša vas kad ste tužni i bez problema sebe stavlja u drugi plan kako bi vama ostavio dovoljno prostora. Reklo bi se da je to savršen muškarac, osoba za koju možemo biti sigurne da će uvijek biti uz nas, baš kao što su vjerni, krotki i društveni psi škotskog porijekla koji nose upravo taj naziv - zlatni retriver.

Je li i Ken zlatni retriver partner?

Zlatni retriver partneri pojavljuju se u mnogim tv serijama u likovima poput Natea Archibalda iz „Tračerica”, Jeremiaha Fishera iz „Ljeto kad sam postala lijepa” i Peeta iz „Igara gladi”. Savršeno utjelovljuju tipologiju Barbienog partnera Kena, u super popularnom filmu posvećenom toj slavnoj lutki. Ken je klasičan lijep i dobar mladić, uvijek nasmijan, pozitivan i na raspolaganju: bezuvjetno voli Barbie, no njegov je problem to što živi isključivo za nju te tako riskira da bude nitko i ništa ako nije u toj vezi koju idealizira. Upravo ta neravnoteža s vremenom može prodrmati temelje veze. I nije bez razloga što i u filmu Grete Gerwig ravnoteža između dva protagonista u jednom trenutku biva narušena.

image
SHUTTERSTOCK

Obratite pažnju na ove znakove za uzbunu

Imati partnera zlatnog retrivera može se činiti kao san svake žene, ali to ima i neke negativne aspekte koje valja uzeti u obzir. Uz muškarca koji je uvijek i pretjerano brižan i opsjednut time da uvijek učini pravu stvar, postoji rizik da se počnete osjećati zagušeno te da, nakon početnog idiličnog perioda, počnete osjećati dosadu, frustraciju i nezadovoljstvo. Partner zlatni retriver u stvari može biti previše nametljiv, popustljiv, predvidiv i, naposljetku, ovisan o vama, A to su aspekti koji na kraju mogu ograničiti vašu slobodu i individualnost. Lako se može dogoditi da počnete osjećati neopravdani osjećaj krivnje ako ne uzvraćate na isti način, ako želite promijeniti nešto u vezi ili uzeti malo prostora za sebe, na što imate apsolutno pravo.

Ne vjerujte savršenstvu i ne pravite se da ne vidite probleme

Recept za savršenu ljubav naravno ne postoji. Ako je osjećati se voljeno i sigurno ključno za zdravu vezu, jednako je ključno i sačuvati svoju neovisnost. Čini se lijepo imati partnera koji želi neprekidno biti uz vas, ali sloboda da odlučite provesti neko vrijeme sami ili s prijateljicama za vas nije nešto o čemu želite pregovarati.

Još jedna karakteristika muškaraca zlatnih retrivera je to da uvijek dopuštaju da ih vi vodite i to do te mjere da se više ne uspijevaju sami suočiti s problemima: vi niste osoba koja treba rješavati sve njegove probleme umjesto njega, kao ni njegovu krizu identiteta.

U svakoj vezi ima teških trenutaka i aspekata partera koji nas nerviraju i smetaju: važno je samo da ih ne negirate sanjareći o nekoj (nepostojećoj) idealnoj osobi. Bolje je da budete uvijek spremni otvoreno razgovarati o onome što nije u redu, suočiti se s partnerom i bez okolišanja reći što vam smeta kako biste zajedno našli rješenje te iz pogrešaka i nesuglasica nastavili dalje s novom energijom i željom da budete zajedno.

Linker
15. travanj 2024 08:18