SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Neki to vole u mraku! Ako ne želite fejk orgazme, u spavaćoj sobi morate imati jednu stvar

Spadate li i vi u ovu skupinu - iznenadit ćete se što to govori o vama

U vezi sam s prekrasnom ženom godinu dana. Imamo dobar seksualni život, ali ona je vrlo stidljiva kad je riječ o pokazivanju svojeg nagog tijela. Preferira voditi ljubav u potpunom mraku i uvijek se skriva ispod pokrivača. Ja bih volio voditi s ljubav s upaljenim svjetlima kako bih uživao u pogledu na njezino tijelo. Kako da je nagovorim na to i da joj pomognem da se osjeća opušteno kad je naga?

  • Luka, Virovitica

Neki vole voditi ljubav obasjani suncem, a drugima je draže to činiti u potpunom mraku. Neki smatraju da je mrak ili barem polumrak romantičniji od danjeg svjetla. Drugima pogled na razbacane dječje igračke ili prljavo rublje ubija želju za seksom, a trećima nedostaje samopouzdanja da bi svoj eventualni višak kilograma izložili svjetlosti i pogledu partnera. Ima i onih koji se lakše opuste i postaju "divlji" u mraku, kao i onih koje pali samo jasan pogled na nagu partnericu ili partnera. Možda je najveći broj onih kojima je svejedno i koji pronalaze uzbuđenje u svakoj situaciji.

- U konačnici, dobar seks je dobar seks, u mraku ili na svjetlu. Ako su dvije osobe u raspoloženju za seks i osjećaju uzajamnu privlačnost, nije važno hoće li voditi ljubav u mraku ili na svjetlu. Važno je da se oboje osjećaju ugodno i dovoljno opušteno da se mogu prepustiti nesputanom užitku - kaže Jane Greer, bračna i seksualna terapeutkinja te autorica knjige "What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship", dodajući da i jedan i drugi način ima svoje prednosti i nedostatke.

image
SHUTTERSTOCK

Svjetlo i mrak imaju svoje prednosti i nedostatke

- Pogled na nago tijelo partnera može biti vrlo stimulativan. Upaljena svjetla omogućavaju da vidite sve, a to može pomoći da postanete još više uzbuđeni. S druge strane, ako vam se ne sviđa kako vaše tijelo izgleda tijekom seksa, možda ćete biti preopterećeni time ističu li se vaši nedostaci na svjetlu, a zabrinutost i negativne misli čine gotovo nemogućim uživanje u seksu i postizanje orgazma. Isto tako, i seks u mraku može biti vrlo poticajan jer sama činjenica da isključujete jedno osjetilo ‘pojačava‘ preostala osjetila i doživljaj čini intenzivnijim. Još je jedan plus što se ne morate opterećivati time kako u kojem trenutku izgleda vaše tijelo te ste samim time opušteniji i razuzdaniji. Za nekoga, pak, tko silno želi gledati svaki partnerov pokret jer ga to uzbuđuje seks u mraku može biti manje poželjan jer mu nedostaje taj aspekt - pojašnjava Greer i ističe da je, ako je jedan partner baš striktno ljubitelj seksa u mraku, a drugi na svjetlu, najbolje malo ispreturati stvari. Ponekad neka bude po vašem, a ponekad po njezinom i to će za svakoga od vas biti onaj dodatni element novosti koji uvijek stvari čini uzbudljivijima i napetijima.

Većina žena preferira mrak

Vaša djevojka nije nimalo neobična po tome što radije vodi ljubav u mraku. U istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Eating Disorders, psihologinja Diann Ackard intervjuirala je 3627 žena pitajući ih jesu li zadovoljne svojim tijelom. Pokazalo se da tek njih 39,8 posto ima pozitivan stav prema svom tijelu. Ostale žene, poput vaše partnerice, bile su nezadovoljne s jednim ili više aspekata svojeg tijela. I, poput vaše partnerice, izjavile su da se ne vole razodijevati pred svojim seksualnim partnerima te da preferiraju seks u mraku.

- Nezadovoljstvo tijelom nije racionalno, pa stoga činjenica da je vaša partnerica lijepa ne čini nikakvu razliku u tome. Negativna slika o vlastitom tijelu je višeslojan problem jer utječe na to kako ljudi vide sebe i druge, kako razmišljaju i kako se ponašaju. Način na koji vaša partnerica vidi sebe je distorzija stvarne slike, zbog čega ima vrlo negativan doživljaj vlastitog tijela. Zabrinutost zbog onoga s čim nije zadovoljna na svojem tijelu utječe na njezino ponašanje te se zbog toga ne voli svlačiti pred vama i ugodno se osjeća samo ako vodite ljubav u mraku. Možda ste i u svakodnevnom životu mogli primijetiti neke detalje koji ukazuju na to da nije zadovoljna svojim izgledom jer to može utjecati na njezino samopouzdanje i onemogućiti je da punim plućima uživa u životu. Naravno, to utječe i na seks jer zabrinutost zbog toga kako izgleda smanjuje sposobnost opuštanja i prepuštanja seksualnom užitku - pojašnjava Greer. To je potvrđeno i u već spomenutoj studiji koja je pokazala da su žene koje su bile nezadovoljne svojim tijelom imale manju seksualnu aktivnost i češće su glumile orgazam. Naprotiv, povezanost između pozitivne slike o vlastitom tijelu i seksualnog zadovoljstva dokazana je u ovoj i velikom broju drugih studija.

Zlatna sredina

Ono što stručnjaci preporučuju u situaciji kad jedna strana želi svjetlo, a druga mrak tijekom seksa jest pronaći kompromis kojim će oboje biti zadovoljni, a to znači ni mrkli mrak ni reflektorsko osvjetljenje nego zlatna sredina. Psihoterapeutkinja i seksologinja Tammy Nelson predlaže, osim blagog svjetla svijeća koje stvara vrlo romantičnu i seksi atmosferu, da preko noćne lampe prebacite neku laganu maramu te tako ublažite svjetlost koja partnericu može učiniti nervoznom. Psihoterapeut i seksolog Moushumi Ghose tvrdi da jako stropno osvjetljenje, kao da ste u uredu, zaista nije seksi, ali zato možete oko bračne postelje postaviti niz lampica poput onih božićnih. Pri takvom laskavom, blagom osvjetljenju ona će se osjećati seksepilnije i opuštenije, a vi ćete vidjeti sasvim dovoljno da se još više uzbudite.

image
SHUTTERSTOCK

Budite kreativni

Ono što još možete učiniti jest da joj pomognete osnažiti samopouzdanje, ali ne tako da se usredotočite na njezino tijelo, savjetuje Greer.

- Pokušajte joj davati komplimente koji nemaju nikakve veze s njezinim fizičkim atributima. Primjerice, naglasite kako je pametna, duhovita, topla i draga osoba. I što je najvažnije, dajte joj do znanja da razumijete njezinu nesigurnost, no oduprite se iskušenju da njezinu sliku o sebi pokušate promijeniti racionalnim protuargumentima. Neće biti od pomoći ako joj kažete da je luda što misli da ne izgleda dobro. Puno je vjerojatnije da će se opustiti dovoljno da može voditi ljubav barem uz prigušenu svjetlost ako povećate razinu intimnosti i bliskosti među vama. I nemojte očekivati da će se stvari promijeniti preko noći. Moguće je da će trebati proći i nekoliko mjeseci dok se ne osjeti dovoljno sigurno u sebe da se može opušteno svući pred vama ili voditi ljubav s upaljenim svjetlom - kaže Greer i dodaje da u međuvremenu možete pokušati biti što kreativniji u situaciji onakvoj kakva je.

- Moglo bi biti od pomoći malo eksperimentiranja. Primjerice, možete se ponuditi da vam zaveže oči te da se onda svlači pred vama. To bi bilo vrlo erotično za vas oboje: dok vi ležite i osluškujete, seksualno uzbuđenje će zbog iščekivanja rasti i, kad bude spremna da vas počne dirati, njezin će vam se dodir činiti nabijen elektricitetom. Osim toga, u takvoj će se situaciji ona osjećati dovoljno samopouzdano da se kreće oko vas naga kako god želi, bez osjećaja da se mora sakriti ispod pokrivača. Možda to na nju bude djelovalo oslobađajuće - zaključuje Greer.

Linker
21. travanj 2024 12:53