Susret o kojem priča cijeli svijet!
 Getty Images for Turner
DVAPUT JE DVAPUT, ALI...

Ima li nade za nekad omiljeni holivudski par ili stara ljubav ipak treba ostati u prošlosti

Jeste li se i vi poveselili kada ste vidjeli nježne poglede, dodire i osmijehe Brada Pitta i Jennifer Aniston na dodjeli nagrada udruge američkih filmskih glumaca SAG?

Jeste li se i vi poveselili kada ste vidjeli nježne poglede, dodire i osmijehe Brada Pitta i Jennifer Aniston na dodjeli nagrada udruge američkih filmskih glumaca SAG? Bi li i vama bilo drago da se pomire, nakon što su im se prije petnaestak godina putevi razišli, a oni u međuvremenu promijenili više (Jennifer) ili manje (Brad) partnera, očigledno pogrešnih? Njihova ljubavna priča nekako djeluje nedorečeno, pa promatrači navijaju da zlatni američki par opet, nakon svih peripetija, završi zajedno i da tako i ostane dok ih smrt ne rastavi. Happy end.

Još jedan slavni glumački par čija se ljubav odvijala pod svjetlima reflektora, Elizabeth Taylor i Richard Burton, učinio je to dva puta, a oba su im braka propala u nesretnom kolopletu strasti, ljubomore, seksa, alkohola i tko zna čega sve ne. Dvaput je dvaput, ali to ne mora nužno biti dobro.

A što je s vama? Biste li se vi vratili prošloj vezi i pokušali je učiniti boljom? To, naravno, ovisi o razlozima zbog kojih ste prekinuli. Ako je ljubavi nestalo, nestalo je i goriva za bilo kakav novi početak. Ako ljubavi ima, ima i mogućnosti da želite oživjeti vezu iz pravih razloga, kažu američki stručnjaci za ljubavne veze Hunt Ethridge i dr. Jane Greer, autorica knjige “What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship”.


Zašto vam je ta osoba važna

Obnavljanje veze s nekim samo zato što vam ta osoba nedostaje nije dovoljno jak razlog. Trebate biti svjesni što vam ta osoba znači i koliko je važna u vašem životu, kaže dr. Greer.

“Prvo trebate shvatiti koliko ste snažno povezani, a zatim i želite li nastaviti dijeliti život s tom osobom, odnosno uključiti je u svoj život. Ta je svjesnost ključna, jer ćete zahvaljujući njoj biti motivirani da se više potrudite drugi puta te da budete spremniji na kompromise i na poštovanje potreba voljene osobe.”


Vrijeme i zrelost mogu sve promijeniti

Za neke je parove, koji su počeli vrlo mladi, ponekad i sam protijek vremena dovoljan da obnovljena veza dobije novi sjaj. Možda ste se ludo voljeli na faksu, ali niste bili spremni na ustupke, niste istinski shvaćali jedno drugo. Desetak godina kasnije vi možete biti druge osobe, zrele, izgrađene, i s razumijevanjem za druge. Ako ljubav i dalje traje, prepreka za dobru vezu gotovo i nema.


Popravite ono što nije radilo

Jedini način da oživljena veza potraje jest da obje strane iskreno i nedvosmisleno kažu što ih je navelo na prekid prvi puta.

“Sve što tada nije radilo, sada treba popraviti. To može biti nedostatak vremena za partnera, razlike u emocionalnoj zrelosti, nedostatak komunikacije, preljub itd. ili samo nesretno odumiranje romance, jer se nitko nije oko nje potrudio”, kaže Hunt Ethridge. Ako osnovni problem nije detektiran i riješen, naglo obnovljena ljubav ugasnut će i brže nego što se rasplamsala.


Efekt gumice

Potpuna otvorenost jedini je način da se ponovo istinski spojite s bivšim partnerom. Ethridge navodi primjer para koji je bio kao prst i nokat tijekom studiranja i koju godinu poslije. A onda je muški dio zaključio da će prekinuti vezu jer mora “pronaći sebe” i otišao na dugačko putovanje Europom. Godinu-dvije kasnije vratio se, sreli su se na nekom vjenčanju, i sve je sjelo na svoje mjesto. Veza je ponovo procvjetala i osam godina kasnije par se vjenčao.

Ethridge ovo naziva efektom gumice - jedan partner traži zelenije travnjake ili misli da im nije suđeno, a onda, kada shvati čega se odrekao i što je mogao imati, iskreno požali i vraća se u poznati, topli zagrljaj brzinom munje i potpuno siguran da je to prava ljubav. “Mnogo puta to je alarm za buđenje i tada shvaćamo da je osoba koju smo ostavili prava osoba za nas i ona s kojom želimo biti”, kaže Ethridge. Ostaje jedino nadati vam se da vas i dalje želi.


Morate ići samo naprijed

Želite li ponovo upaliti vatru, morate početi otpočetka. Mnogi parovi koji obnavljaju vezu griješe, jer nastavljaju tamo gdje su stali, bez vraćanja na sam početak i pokušaja krpanja rupa koje su i dovele do prekida, upozorava Ethridge.

“Jednostavno rečeno, trebate potpuno razmontirati ono što ste imali te ponovo polako sastaviti, a ne samo pokušati obnoviti dobre strane prošle veze bez osvješćivanja onih loših”, smatra on. Povratak staroj vezi samo zato što ste oboje možda usamljeni sigurno nije jamstvo uspjeha.


Ključna je komunikacija

Ako ne želite razgovarati o ključnim razlozima koji su doveli do prekida, o tome zašto ste napravili to što ste napravili i što ćete ubuduće raditi drugačije, možda je najbolje da se i ne mučite s obnavljanjem veze, kaže dr. Greer. “Mora biti prisutna visoka razina povjerenja i otvorenosti kako bi kretanje naprijed uopće bilo moguće. Za mnoge je parove nedostatak iskrenosti važan dio onoga što je dovelo i do prvog prekida, pa ako ne poradite na tome, možete pretpostaviti da veza neće funkcionirati ni drugi put”.

Linker
04. svibanj 2024 10:30