SHUTTERSTOCK
prioritet

Bolje od jutarnje kave! Seks prije posla donosi niz dobrobiti

Seks donosi društvene, emocionalne i tjelesne dobrobiti

Rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da će osobe koje imaju ispunjeniji seksualni život vjerojatnije biti zadovoljnije na poslu i više se angažirati na radnim zadacima od onih čiji spolni život pati. Dobro je poznato da seks potiče oslobađanje dopamina, neuroprijenosnika koji regulira rad moždanog centra za nagrađivanje i osjećaj zadovoljstva, a ujedno stimulira otpuštanje oksitocina, tzv. ljubavnog hormona, koji ima ulogu u seksualnom uzbuđivanju i međuljudskom povezivanju. Kad se to dvoje spoji, ne iznenađuje što seks može popraviti raspoloženje i psihičko stanje pojedinca.

Bolje raspoloženje

Spomenuto istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Journal of Management, pokušalo je otkriti kako seks utječe na ponašanje i raspoloženje na radnom mjestu Uključivalo je 159 zaposlenih i vjenčanih osoba koje su 14 dana dva puta dnevno ispunjavale upitnik. Odgovarali su na pitanja o seksualnoj aktivnosti kod kuće, kako su se nakon seksa osjećali te kakav im je bio dan na poslu poslije seksa. Pokazalo se da su ljudi u jutrima nakon seksa bili bolje raspoloženi nego u jutrima kojima nije prethodio seks. Ispitanici koji su naveli da su bili bolje raspoloženi jutro nakon seksa, navodili su i da su bili zadovoljniji na poslu toga dana te da su se radije angažirali na radnim zadacima.

Rezultati su ostali postojani i nakon što su u istraživanje uključena još dva faktora koja mogu utjecati na raspoloženje - zadovoljstvo u braku i kvaliteta sna. Jedan od autora studije, Keith Leavitt, profesor na Oregon State University, rekao je da njihova otkrića pokazuju i podsjećaju da seks donosi društvene, emocionalne i tjelesne dobrobiti te da bi nam zbog toga trebao biti prioritet.

Linker
24. travanj 2024 20:35