Nekoliko mjeseci redovitog vježbanja moglo bi predstavljati učinkovit način za smanjenje kardiovaskularnog rizika.
 Foto: Shutterstock
NEMA VIŠE IZGVORA

Vježbanje učinkovito smanjuje rizik od srčanih bolesti

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4527 zdravih žena i muškaraca bez povijesti kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije.

Čak i ako ste zdravi, bez znakova bolesti srca ili krvnih žila, niska kardiorespiratorna kondicija mogla bi biti znak upozorenja na buduće probleme, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu European Heart Journal.

4527 ZDRAVIH ŽENA

Kardiorespiratorna kondicija odnosni se na sposobnost protoka krvi i respiratornog sustava da dopreme dovoljno kisika mišićima tijekom kontinuirane fizičke aktivnosti.

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4527 zdravih žena i muškaraca bez povijesti kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije.

Nakon što su ih u prosjeku pratili devet godina, znanstvenici su otkrili da je veća kardiorespiratorna kondicija povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što je srčani udar.

PREVENTIVNA MEDICINA

- Otkrili smo snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti tijekom devet godina praćenja - rekao je dr. Bjarne Nes s norveškog Znanstveno-tehnološkog sveučilišta (NTNU).

Istaknuo je da su ispitanici s velikom kardiorespiratornom kondicijom, oni u gornjih 25 posto, imali dvostruko manji rizik za infarkt srca nego osobe u donjih 25 posto srčano-plućne kondicije.

- Naši rezultati trebali bi potaknuti vježbanje kao preventivnu medicinu. Nekoliko mjeseci redovitog vježbanja moglo bi predstavljati učinkovit način za smanjenje kardiovaskularnog rizika - izjavio je vodeći autor studije dr. Jon Magne Letnes s NTNU-a.

Linker
18. svibanj 2024 21:15