SHUTTERSTOCK
Brojni benefiti

Raketa do ljeta? Zanemarivo. Tek nakon ovog saznanja poželjet ćete ODMAH upisati pilates

Ovaj oblik vježbanja nudi mnogo više

Pilates, već dobro poznati oblik tjelovježbe idejno je osmislio Nijemac Joseph Pilates u 20. stoljeću kao svojevrsni rehabilitacijski program namijenjen jačanju ljudskog uma i tijela. Kad pomislimo na pilates, osim dobrog osjećaja poslije odrađenog treninga, u glavi nam se stvara slika isklesanog i toniranog tijela kao i vitkih te vretenastih mišića. Međutim, uz neminovnu transformaciju tijela ovaj oblik vježbanja nudi mnogo više. Naime, prema stručnjacima, pilates može imati velike koristi i na seksualni život.

Transformacija tijela i bolji seksualni život

- Uz pilates tijelo postiže puno bolje orgazme, a sve se svodi na učenje povezivanja uma, tijela i duha - rekla je trenerica Tracy Zindell.

Da je to doista istina pokazalo je jedno istraživanje kroz koje je skupina žena tri mjeseca prakticirala ovaj oblik tjelovježbe te dramatično poboljšala seksualni život. Također, skupina je povećala broj doživljenih orgazama te smanjila prosjek ženske seksualne disfunkcije (stanje koje definira nedostatak seksualne želje, poteškoće s uzbuđenjem ili postizanjem orgazma te bol tijekom samog odnosa.)

Mišići zdjeličnog dna i pilates

Tajna poboljšanja kroz pilates je u jačanju mišića zdjeličnog dna. Ova skupina mišića ima niz važnih uloga, a najveća među njima je da drži organe iznad (maternica, mjehur...) na mjestu. Također, ova skupina podupire donji dio leđa te pomaže u kontroli mjehura i crijeva. Ipak, unatoč neupitnoj važnosti i funkciji zdjeličnog dna, mišiće ovog područja često zanemarujemo pa će se nerijetko dogoditi da žena ne može zadržati mokraću tijekom sasvim jednostavne aktivnosti poput hodanja ili čak smijanja. Osim boljeg seksualnog funkcioniranja, ojačani mišići zdjeličnog dna kroz vježbanje pilatesa mogu spriječiti inkontinenciju te smanjiti rizik od prolapsa. Temelj ovog oblika vježbanja naglašava pravilno disanje, poravnanje tijela, fleksibilnost i koordinaciju. Stoga je i njegova glavna prednost, sposobnost smanjenja boli i napetosti u mišićima i zglobovima zbog lošeg držanja ili mišićne neravnoteže. Redovito vježbanje može pomoći u jačanju leđnih mišića kako ne bi postali prenapregnuti tijekom dugog stajanja ili sjedenja. Istezanje također pomaže povećati raspon pokreta u zglobovima i smanjuje upalu. Uz sve nabrojene benefite, važno je spomenuti da vježbe za jačanje zdjeličnog dna možemo raditi bilo gdje, čak i za vrijeme odnosa. No, za početak, krenimo od pilatesa.

image
SHUTTERSTOCK

Pilates i kontrakcije

Kroz vježbanje pilatesa dolazi do nježnih trbušnih kontrakcija koje uključuju mišiće u trbuhu i mišiće dna zdjelice. Ove vježbe uključuju savijanje i otpuštanje donjih trbušnih mišića dok se u isto vrijeme koncentriraju na povlačenje mišića dna zdjelice. Usredotočujući se na kontrakciju ovih bitnih mišića jezgre tijekom svake vježbe, tijekom vremena možemo imati koristi od poboljšane stabilnosti i podrške za svoje unutarnje organe, a onda i za seksualnu aktivnost.

- Mišići zdjelice su uključeni u različite faze ciklusa seksualnog odgovora, uključujući dovođenje do orgazma tijekom kojeg se dno zdjelice nehotice kontrahira bilo gdje između pet i 15 puta, pa je logično da što su ti mišići jači, to će mišićna kontrakcija biti intenzivnija i tako pojačati orgazam - kaže Arianna Mitropoulos, certificirana fizioterapeutkinja.

Osim svjesnog stiskanja ovih mišića tijekom seksa s partnerom, snažno dno zdjelice također povećava količinu osjeta pojačavajući razinu orgazma i dajući vam više kontrole. Ovo vrijedi i za muškarce i za žene. Ako i vaš partner namjerno stišće mišiće dna zdjelice dok tijekom odnosa, i vi ćete to osjetiti.

Dok ne upišete program pilatesa, ova vježba može pomoći:

  • Sjednite na pilates loptu. Ruke stavite sa strane, a noge lagano razmaknite u širini kukova sa stopalima ravnim na podlozi.
  • Udahnite pa pri izdahu stegnite mišiće zdjeličnog dna. Držite ih tako stegnutima osam sekundi. Dok su stisnuti, lagano pomičite zdjelicu naprijed pa nazad.
  • Nakon toga opustite mišiće pa ponovite vježbu deset puta. Ako ne posjedujete loptu, kao alternativu možete koristiti stolicu.
Linker
27. travanj 2024 18:21