Znate li što je stresna inkontinencija
 FOTOGRAFIJE: Shutterstock
što može pomoći

Pobjegne vam malo mokraće dok vježbate? Evo što vam tijelo time pokušava reći

Stresna inkontinencija pogađa 24 do 45 posto žena starijih od 30 godina

Možda se dogodilo i vama: podignuli ste uteg ili preskakali uže i iznenada osjetili da vam je pobjeglo malo mokraće. To nije pojava zbog koje biste se trebali sramiti, nego relativno često stanje koje se naziva stresna inkontinencija izazvana vježbom.

- Do stresne inkontinencije dolazi kad kretanje ili aktivnost – poput kašljanja, smijanja, kihanja, trčanja, podizanja tereta – stvori pritisak (stres) na mokraćni mjehur, uzrokujući curenje urina” - navodi se na mrežnim stranicama klinike Mayo. To se događa mnogo češće nego što biste pomislili. Stresna inkontinencija pogađa 24 do 45 posto žena starijih od 30 godina, objavljeno je u publikaciji American Family Physician. Curenje mokraće tijekom vježbanja, dakle, nije rijetko, ali nije ni normalno, ono je znak da nešto u tijelu ne funkcionira kako bi trebalo. Pogledajmo neke od najvjerojatnijih uzroka.


● Problemi u dnu zdjelice

Mišići dna zdjelice trebali bi biti čvrsta podloga za sve što je u zdjelici smješteno, a jedan od njihovih glavnih zadataka je kontrola prolaska urina, kaže Marcy Crouch, fizioterapeutkinja i kreatorica metode DT (DT Method) za brži oporavak nakon poroda.

- Kad se mjehur napuni mokraćom, mišići dna zdjelice stežu se kako bi zatvorili uretru (mokraćnu cijev) te urin ostaje unutra. No, ako su ti mišići slabi i još zamoreni vježbanjem, neće moći podnijeti povećano dinamičko opterećenje. Zbog toga je možda sve u redu na početku treninga, ali potkraj može doći do curenja - kaže M. Crouch.

S godinama možete primijetiti da se curenje događa češće, jer zdjelični mišići mogu oslabiti starenjem, ali i nakon poroda.

- Tijekom poroda može doći do oštećenja vaginalnog tkiva i živaca, što može dovesti do slabljenja mišića dna zdjelice - kaže dr. Jodie Horton, ginekologinja i opstetričarka.

I druga ozbiljnija stanja, poput prolapsa zdjeličnih organa, mogu izazvati curenje tijekom tjelovježbe, osobito kod trčanja i skakanja.

* Što učiniti

Vježbe za zdjelične mišiće, poput Kegelovih, odlične su za podupiranje mjehura i sprečavanje curenja urina, kaže M. Crouch i dodaje: „Kegelove vježbe su puno više od stiskanja vagine – postoji pravilan način za njihovo izvođenje i za napredovanje u vježbanju. Vježbati treba stalno, kao što biste vježbali bilo koji drugi mišić.” Zbog toga je uputno obratiti se terapeutu koji će vas naučiti pravilnom izvođenju.

„Mokrenje prema rasporedu i vježbanje mjehura također su mjere koje mogu pomoći u smanjenju urinarne inkontinencije. O njima će vas najbolje obavijestiti ginekolog”, kaže dr. Horton.


● Slabi trbušni mišići

Poprečni trbušni mišić glavni je stabilizator tog dijela tijela povezan sa zdjeličnim mišićima.

- Studije pokazuju da je kontrakcija zdjeličnih mišića bolja i jača kad ti mišići surađuju, time je poboljšana i podrška za mjehur - kaže M. Crouch. Ako su trbušni mišići slabi ili se ne stežu i ne opuštaju optimalno, ni zdjelični neće raditi kako treba.

* Što učiniti

Cilj je ojačati i kontrolirati i trbušne i zdjelične mišiće pa se preporučuju vježbe za obje skupine. U tu svrhu Crouch preporučuje most, „marširanje” (naizmjenično „koračanje” po zraku iz položaja mosta) i klizanje petom (heel slides – leži se na leđima te se noge naizmjence polako pružaju i savijaju u koljenu bez odvajanja pete od poda).


● Oslabljen sfinkter

- Smješten na spoju mjehura i uretre, urinarni sfinkter je okrugao glatki mišić koji djeluje poput brtve i zadržava mokraću. Događa se da se sfinkter rastegne ili oslabi (tijekom poroda, recimo), što može dovesti do problema s njegovim otvaranjem i zatvaranjem, a to do curenja mokraće kad je mjehur pod pritiskom, kao tijekom vježbanja - kaže dr. Horton.

* Što učiniti

- S obzirom na to da je sfinkter glatki mišić i da je smješten unutar zdjeličnog dna, može postati funkcionalniji ako vježbamo zdjelicu i uvedemo ostale mjere, kao što su optimalne navike mokrenja - navodi M. Crouch.

Ginekologinja Horton pak kaže da je moguće privremeno postaviti pesar, intravaginalni prsten koji pomiče uretru u pravu poziciju i smanjuje curenje urina.

- Moguće je i ubrizgavanje sredstva za povećanje volumena oko uretre kako bi se stvorio otpor i stekla kontrola nad protokom urina - navodi dr. Horton.


● Zatvor

I zatvor stolice može utjecati na kontrolu nad mjehurom, pogotovo ako je učestao, jer stalno naprezanje kod obavljanja velike nužde može oslabiti mišiće dna zdjelice.

- Uz to, velika količina stolice u rektumu oduzima prostor vaginalnom kanalu, što otežava kontrakciju i optimalno kretanje mišića zdjeličnog dna - kaže Marcy Crouch. Stajaća stolica također može opteretiti dno zdjelice, pretjerano pritišćući mišiće ili čak gurajući mjehur i uretru, što može dovesti do curenja mokraće.

* Što učiniti

Za ublažavanje zatvora prvi korak neka bude unos više vode i vlakana, a može pomoći i položaj tijela pri pražnjenju crijeva.

- Sjedenjem na zahodskoj školjci mijenja se položaj rektuma, što može otežati kretanje crijeva i stvoriti nepotreban pritisak na mišiće zdjeličnog dna. Tijekom pražnjenja crijeva trebali bismo čučati - kaže dr. Horton. Za zauzimanje prikladnog položaja pod stopala stavite nisku stoličicu (poput šamlice) kako bi koljena bila viša od kukova.


● Dijastaza rektusa

Dijastaza rektusa je stanje u kojem dolazi do razdvajanja središnje linije ravnog trbušnog mišića (rektus). Zbog rasta maternice normalna je pojava u trudnoći. Trbušni mišići rade zajedno sa zdjeličnima, pa ovo stanje može smanjiti učinkovitost mišića zdjeličnog dna i pridonijeti pojavi inkontinencije, pa i prolapsa zdjeličnih organa.

- Zbog dijastaze rektusa mišići se neće moći prilagoditi pojačanom pritisku tijekom vježbanja, pa može nastati još veće opterećenje na mjehur i zdjelicu, što može voditi curenju urina - kaže M. Crouch. Nadalje, kad je prekinuta veza između abdomena i dna zdjelice, kontrakcije mišića dna zdjelice neće biti baš jake. To znači da nećete moći stezati te mišiće učinkovito, a rezultat je nemogućnost zadržavanja mokraće.

* Što učiniti

Razgovarajte s liječnikom ili fizioterapeutom koji će predložiti vježbe koje pomažu kod ovog stanja i jačaju trbušne mišiće, predlaže dr. Horton.


● Urinarna infekcija

- Ako vas peče i boli dok mokrite, imate čest nagon za mokrenjem i uz to stresnu inkontinenciju, vjerojatno imate urinarnu infekciju - kaže dr. Horton. Curenje se često pojačava tijekom infekcije, jer mjehur nastoji izbaciti bakterije i inficirani urin.

* Što učiniti

Što prije potražite liječničku pomoć, ako se urinarna infekcija ne liječi može voditi do težih problema, poput infekcije bubrega.


Što još pomaže

* Prestanite pušiti – uz ostalu štetu, pušenje može izazvati kronični kašalj koji podiže rizik od stresne inkontinencije.

* Smršavite – višak kilograma može oslabiti mišiće zdjeličnog dna jer masno tkivo dodatno pritišće mjehur, stoga gubitak težine može značajno ublažiti, pa i eliminirati, stresnu inkontinenciju.

* Ne pijte kavu prije vježbanja – kofein iritira mjehur i može pojačati učestalost mokrenja, pa i curenje.

* Pijuckajte vodu tijekom treninga - možda zvuči kontraproduktivno, no ne biste si trebali uskraćivati tekućinu. To može dovesti do dehidracije, a koncentrirani urin iritira mjehur, pa može uzrokovati više curenja.

* Pomokrite se prije vježbanja – ako vam unatoč tome „pobjegne”, otiđite se ponovo pomokriti i nastavite vježbati s manje energije.

* Koristite zaštitne proizvode – inkontinencijski ulošci i nepropusno donje rublje neće spriječiti bježanje mokraće, ali će vas održati suhima tijekom vježbanja.

Linker
22. travanj 2024 09:45