Sjajan je osjećaj kada uspijete pobijediti sebe!
 iStock
Invertni položaji u jogi

Nije naopako, već baš onako kako treba biti

27. listopad 2015.
Polako ste se zaljubili u jogu? Tada je vrijeme za novi korak - naučite kako uopće osjetiti čakre i na njih se koncentrirati te koje su dobrobiti invertnih položaja

Piše: Iva Boras, učiteljica hatha joge, Hvar


- Kad ćemo raditi stoj na glavi? - pita me jedna učenica nakon njenog prvog sata joge. Zapleteni i vizualno atraktivni joga položaji (asane) koji se izvode s lakoćom i osmijehom na licu doduše nisu bit prakticiranja ove discipline, ali kao da su mamac za početnike jer ih svi žele što prije svladati.
Sjajan je osjećaj kada neku asanu napokon uspijete zadržati par udaha i izdaha, to je svojevrsna pobjeda samoga sebe, dokaz da se ustrajnost isplati i zadovoljstvo za ego. Ne vidim ništa loše u tome da se teži nekom cilju pri vježbanju, a kako svaka ostvarena želja rađa novu želju i novi izazov, tako se praksa nastavlja, a učenik kontinuirano i usputno pridobiva brojne druge blagodati, kojima u stvari ni ne stremi.

Što je hatha joga?

Kako uravnotežiti rad i odmor, aktivnost i statičnost u svim područjima života vježba se zajedno s jogom. Naziv hatha joga dolazi od ha - sunce i tha - mjesec i podrazumijeva da u životu trebamo ujediniti suprotnosti. Ako napraviš pokret prema naprijed - napravi i unatrag, ako si išao ulijevo, idi i udesno, nakon što je vrat bio istegnut u inverznom položaju i brada je dodirivala prsni koš, treba napraviti suprotno istezanje, leći na leđa i nasloniti tjeme na pod u matsjasani (riba).

Kad se tijelo, duh i duša udruže

Ako imamo dobar balans, s lakoćom izvodimo brojne asane i to znači da smo u ravnoteži i na ostalim razinama na koje hatha joga djeluje, mentalnoj i eteričnoj. Kao što već znamo, put od uma do tijela je dvosmjeran i promjene na tijelu prenose se na sve razine. To se događa zahvaljujući energiji koju joga naziva prana i svjesno ju usmjerava u stanje u kojem su tijelo, duh i duša udruženi. Riječ joga sugerira jedinstvo, udruženost u jednu cjelovitu osobu neovisnu od unutarnjih i vanjskih pritisaka. To je najviši stadij joge kad je um umiren, tijelo zdravo, a duh slobodan; u sanskrtu samadhi znači - najviše. Do samadija treba svladati sedam stadija, treći od njih je redovito vježbanje asana, a četvrti je pranayama, čiji je cilj podizanje razine prane u tijelu.

Prana tijelom teče kroz svojevrsne kanale - nadije, a najčešće se spominje broj od 72.000 nadija.

Ako je energija ili prana iz bilo kojeg razloga blokirana i ne teče slobodno, dolazi do raznoraznih poremećaja. Slično znanje o meridijanima kroz koje teče či (energija) koristi se za liječenje akupunkturom.

Sedam velikih čakri

Tri glavna nadija koja teku od trtice do tjemena, najprije uz kičmu pa preko područja između obrva do vrha glave su ida, pingala i sušumna. U njihovim sjecištima nalazi se sedam velikih čakri. Dok ih je u tijelu još na stotine, ove glavne su centri kojima pripisujemo djelovanja na sva područja ljudskog života. Njihove lokacije odgovaraju položajima endokrinih žlijezda, osim korijenske, koja je na poziciji sakralnog pleksusa, a vezana je uz nadbubrežne žlijezde. Vježbanjem joge naša se energija, a zajedno s njom i svijest, diže od temeljnih egzistencijalnih i svakodnevnih preokupacija prema suptilnijim, apstraktnijim pitanjima biti i filozofskim vječnim razmišljanjima i temama smisla. Dizanje prane iz nižih u više čakre je dugotrajan proces, zahtijeva disciplinu i imaginaciju jer je pun simbolike i suptilnog razlikovanja sličnih pojmova.

Foto: iStock
Svaka od čakri ima svoju funkciju, karakteristike i djeluje na određena područja

Kako uopće možemo osjetiti čakre i na njih se koncentrirati? Općenito i pojednostavljeno rečeno, svaka čakra ima niz karakteristika i kvaliteta i djeluje na određena područja. Pitanja egzistencije, (ne)sigurnost u temeljnim odabirima zanimanja, mjesta stanovanja, osjećaj privrženosti ili straha i nepovjerenja vezana su uz muladharu, korijensku ili prvu čakru. Sve asane kojima jačamo noge, aktiviramo pelvis jačaju ovu čakru, a njezina pretjerana aktivnost ogleda se u želji za potpunom kontrolom, hladnoći, škrtosti i inertnosti. Ako se ne vrti dovoljno, dakle nije aktivna, imat ćete problema s debelim crijevom, nogama, bolove u donjem dijelu leđa, opstipaciju, išijas ili bubrežne probleme. S druge strane, reći ćemo da nam temeljna čakra dobro funkcionira ako „čvrsto stojimo na zemlji“ i balansirani smo u temeljnim egzistencijalnim područjima. Crvena boja, organ njuha i mantra lam joj aktiviraju djelovanje koje se mijenja tijekom života.

Pogon za razvoj osobnosti

Zasigurno najopterećenija je treća, trbušna čakra ili manipura (sansk. dragulj), koju povezujemo sa psihom u smislu samoostvarenja, samospoznaje, a smatra se pogonom za razvoj osobnosti. Dobro djelovanje vidi se kroz samosvijest, a loše u destruktivnosti, ljubomori ili samosažaljenju. Želudac, jetra i gušterača povezani su s ovom čakrom, a napetost se psihosomatski očituje kroz bolove u trbuhu, razne želučane i crijevne poteškoće. Vatra koju joga povezuje s područjem oko pupka, u kojem se manipura nalazi, je višestruko važna. Prvenstveno kao probavna vatra - agni, dakle mogućnost sagorijevanja hrane i njeno pretvaranje u pranu, za što postoji niz vježbi da bi taj proces bio što učinkovitiji. Agni je važna i s vidika invertnih asana, priča o dugovječnosti i mladolikosti vezana je uz nektar koji svakodnevno kapa iz grlene u trbušnu čakru i ometa agni pri gorenju. Kad se čovjek postavi na glavu, onda vatra neometano gori i sagorijeva toksine te s tim održava mladolik izgled osobe.

Kad je pupak iznad glave

Inverzije su skupina asana kojih u drugim sportovima baš i nema, a na svakom joga satu su prisutne. Po definiciji je asana inverzna kad je pupak postavljen više od glave. S tim da ne treba biti okomito iznad, kao što je to slučaj u shiršasani (stoj na glavi), može biti malo iznad, kao što je slučaj u adho mukha švanasana (pas prema dolje), a i setu bandhasana (most) zadovoljava tu definiciju. Stoj na glavi (shiršasana) je tzv. kralj svih asana i izvodimo ga s pravilnom tehnikom i čvrstim zidom u blizini. Kao i svaka druga asana, uči se postupno, korak po korak i u principu bi ju mogao napraviti svatko, bez većih problema. To je moj odgovor nestrpljivoj učenici koja bi nakon prvog sata „stajala na glavi“ jer je izuzetno razgibana i zainteresirana za nova znanja i dokazivanje. Većina inverznih asana, osim najjednostavnijeg dizanja nogu uz zid dok ležimo na podu, ne smije se izvoditi ako imate visok krvni tlak, probleme s vratnom kralježnicom ili mjesečnicu, a koliko ćete se dugo zadržati u ovim asanama pitanje je zdravorazumske procjene.

Foto: iStock
Budite oprezni dok izvodite inverzije - glavu ne smijete pomicati u stranu

S inverznim asanama treba započeti sa svijećom salamba sarvangasana (stoj na ramenima) ili možda s viparitom karani - asanom koja je jednostavnija jer je u njoj grlo prohodnije te se lakše diše. Ti položaji zahtijevaju manje pažnje i samim tim su manje opasni za početnike. Zapamtite još da ne smijete okretati glavu dok ste u inverzijama.

Kad se sve okrene za 180

Dobrobiti invertnih položaja su višestruke. Prva i najočiglednija je promjena perspektive, koju možemo tumačiti ne samo s fizičkog aspekta. Radost, olakšanje, snaga, čvrstoća su česti pojmovi koje povezujemo s ovim asanama. Krvotok se obrne naopako i osjetimo olakšanje u nogama, ali i u glavi. Stabilnost i mir potrebni su da bi ostali u položajima i vježba su za trenutke u životu kad nam se sve okrene za sto osamdeset - da zadržimo hladnu glavu. Za inverzije trebamo malo hrabrosti da pobijedimo strah i malo želje da osjetimo nešto novo.
Često za vrijeme sata joge čujemo pojmove po prvi put i nitko nam ih ne objašnjava, kao da su sami po sebi razumljivi. Također, koriste se vrlo slikoviti opisi što se događa s tijelom i na što trebamo obratiti pozornost. Dok smo u inverzijama, učitelji spominju da trebamo disati u trbuh, u leđa ili u bočni dio tijela. Katkad će nam spomenuti i da upravo dižemo pranu iz nižih u više čakre. Budući da pozornost ide tamo kamo idu misli, onda ćemo manji napor pri zadržavanju asane osjetiti ako se koncentriramo na neku vrst disanja. S tim da ako dišemo i u inverzijama mičemo noge, bit će jednostavnije ako pokret prati disanje.

A što je pranajama?

Udah kroz nos, a izdah na usta uz izgovor sloga HA. Kad udahnete, udahnite u trbuh, neka se napuni zrakom, a kad izdahnete potpuno ispraznite i trbuh i pluća. Trbušno disanje opušta, a s glasnim izgovorom ha još se dodatno oslobađamo napetosti.

Teme
Linker
02. listopad 2022 02:36