Nije jednostavno, ali ćete jedino tako u konačnici postići rezultate koji će vas učiniti sretnima.
 Foto: iStock
Korak po korak uz vrijeme i strpljenje

Kako zadržati motivaciju

Pitanje koje vrlo često čujem je: "Kako zadržati motivaciju kada krenem s novim navikama i novim odlukama?" Kada biste na to pitanje znali odgovor, riješili bi većinu problema na koje nailazite, ne samo u tom segmentu, nego i u životu.

Za sebe sam našla par odgovora/smjernica koji možda neće riješiti sve probleme, no nadam se da će bar malo pomoći.

Za početak morate biti sigurni da su nove navike u treningu, sportu, prehrani ili životnom stilu za vas odgovarajuće. Jer ako nisu, u početku će vam odmah biti još teže. Stoga provjerite i uvjerite se da ste u tom segmentu na pravom putu. Sam napredak može biti motivacija koja se s vremenom samo povećava, kao kada niz planinu gurnete snježnu grudu. Što se više kotrlja, to je veća. Ako ste nedavno donijeli nove odluke koje se tiču vaše prehrane i zdravlja, ovih par smjernica vam može pomoći da ostanete motivirani i ostvarite svoje nove ciljeve.

1. Imajte jasnu viziju svog cilja

To se čini vrlo razumno, ali rijetko i jest. Treba znati točan razlog novih promjena u svojem životu i imati jasnu viziju onoga što u konačnici želite postići. Imajte na umu da nisam rekla "kako želite izgledati na kraju", jer sami estetski ciljevi rijetko kada budu dovoljna motivacija. Na kraju, sir, tjestenina ili neko piće kojeg ste se odrekli iznova će vam postati vrlo privlačni i bez obzira na sve - pokleknut ćete! Ciljevi bi vam trebali biti povezani sa zdravljem i činjenicom da ćete se bolje osjećati, a estetski aspekti će doći sami, kao nuspojava. Dakle, odredite jasne ciljeve koji će vas poboljšati i zapišite ih.

2. Specificirajte ciljeve

Ciljevi moraju biti točno određeni i mjerljivi na neki način. Nakon što ste shvatiti i odredili jasan cilj, trebate biti specifični i trebate ga moći pratiti. Na primjer, ukoliko želite poboljšati svoju prehranu iz zdravstvenih razloga počnite planirati obroke. Ukoliko pokušavate poboljšati zdravlje i smanjiti težinu mjerite se i napravite fotografije “prije i poslije”. Ako trebate poboljšati osjetljivost na inzulin pratite glukozu. Što je vaš cilj određeniji i mjerljiviji to ćete lakše pratiti svoj napredak i znat ćete u kojoj ste fazi te koliko ste bliže samom cilju. Ako je potrebno smanjiti ugljikohidrate ili jesti više povrća razmislite o korištenju neke od aplikacija ili internetskih stranica na kojima možete pratiti svoj unos hrane i pratiti napredak. Bez obzira što je vaš cilj, razmislite o planiranju obroka. To će vam uštedjeti vrijeme, novac i mentalnu energiju na duge staze.

Foto: zoeleggings.com
Za početak: pripremljena salata za svaki drugi dan! :)

3. Imajte kontrolne točke

Osnovna ideja je da se, umjesto tjednog i dnevnog vaganja te čestog praćenja drugih varijabli, koncentrirate i odredite provjeru svaka četiri tjedna s ciljem poboljšanja u odnosu na prethodnu "kontrolnu točku" tj. zadnju provjeru napretka. To potiče osjećaj unutarnjeg natjecanja sa samim sobom te vam zadržava fokus na cilju bez dodatnog čestog opterećivanja. Također vam daje dovoljno dugo vremena da zaista vidite rezultate i svoj napredak. Primjerice, ukoliko pokušavate smanjiti tjelesnu masu i poboljšati snagu vaša kontrolna točka bi mogla biti vaganje i provjera fizičke sposobnosti kroz nekoliko osnovnih vježbi (sklekova, čučnjeva i slično). Ako radite na poboljšanju osjetljivosti na inzulin to bi mogla biti provjera razine glukoze u krvi. Ako radite na ublažavanju alergija ili ekcema fokusirajte se, primjerice, na provjeru učestalosti simptoma. Druga prednost ovih dužih kontrolnih točaka je ta što ćete vidjeti napredak, a neće vam se dogoditi da se razočarate ako već poslije prvog tjedna dijete ne stanete u neke stare traperice. Ovako ćete imati dovoljno vremena i prostora za konkretne promjene čiji će rezultati biti jasno vidljivi.

4. Dobro se informirajte

Da bi vas vaše motivacije dovele do cilja morate se uvijek prisjetiti zašto ste si ga uopće odredili. Neprestano informiranje o načinima dolaska do cilja će vam zadržati motivaciju i interes. Čitajte knjige, blogove, gledajte edukativne emisije koje prate vaše ciljeve i govore o njima, čitajte članke o tuđim iskustvima i rezultatima. Ukoliko je cilj vezan uz jelo kupite si kuharicu koja podržava vaš novi način prehrane. Ako se tiče sporta i fitnessa, popričajte redovno s nekim tko se bavi sportom. Što više saznate o sredstvima koja koristite to će vam biti lakše ispuniti sve što ste odredili do sljedeće kontrolne točke.

5. Radite u paru

Ako je moguće, kroz svoje transformacije prolazite s partnerom ili prijateljem. Ne samo da ćete oboje imati koristi od novih navika nego će vam dugoročno biti lakše proći kroz sve promjene. Pobrinite se da ste vi i vaš partner na istom putu, da se razumijete i da su vam ciljevi isti. U suprotnom ćete se s vremenom sve više razilaziti u stavovima i cijeli plan će vam više odmoći nego pomoći.

Foto: zoeleggings.com
Sve je ljepše kada imamo društvo - kada se zabavljamo, kada radimo i kada pokušavamo nešto postići u svojem životu.

6. Dajte si i kratkoročne ciljeve

To ide ruku pod ruku s idejom kontrolnih točki. Ako ne možete odjednom prijeći na novi način ishrane ili svakodnevno vježbanje ili količinu vježbanja, odredite si neke manje ciljeve i stavite ih na papir. Kada dostignete jedan cilj, krenite prema drugom. Za lakše dolaženje do tih manjih ciljeva odredite si nagradu. Primjerice, počastite se malom količinom nekog jela kojeg ste se odrekli, kupite si neki novi komad opreme za sport, odredite si jedan dan odmora... Nagradite se! Na taj način će vam ispunjavanje malih ciljeva stvoriti osjećaj zadovoljstva i olakšati napredak prema dugoročnim ciljevima.

Foto: zoeleggings.com
Dobro je svoje ciljeve "staviti na papir". Tako ih oživotvorujete - iz svojeg uma ih dovodite u fizički svijet.

7. Stvorite navike

Kažu da je potreban 21 dan da se stvori neka navika, no mislim da je potrebno i manje ako se koncentrirate na određenu rutinu. Kao i u drugim aspektima života, zdravu prehranu i životni stil je lakše održati ako vam to postane dio redovitih dnevnih aktivnosti. Na primjer, šećer kojeg ste izbacili iz prehrane jer nije zdrav i nepotreban je neće biti zdrav niti kada dođete do svog cilja te ga ni tada nećete trebati vratiti u prehranu. Ono čega se odričete i način na koji dolazite do svog cilja bi trebali biti nešto što ćete zadržati kroz duže razdoblje svojeg života - ako ne i u potpunosti.

Foto: zoeleggings.com
Ne radite ništa s namjerom da se nakon nekog vremena možete vratiti na staro. Vaš cilj treba biti da dođete "do krova" - i ostanete na svjetlu - a ne da opet završite "u podrumu".

Dakle, ako krećete u akciju i mijenjate svoj životni stil, budite sigurni u svoje ciljeve. Nemojte očekivati čuda u kratkim rokovima, imajte jasnu viziju svojih želja i idite korak po korak. Za velike promjene je uvijek potrebno vrijeme i strpljenje, a kada se rezultati počnu pojavljivati biti ćete zadovoljnija osoba sa više volje za daljnjim napretkom.

Zato ne odustajte, radite na sebi i budite sretni!

Linker
26. travanj 2024 15:35